Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις μπροστά στην κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή

Τόσο η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ωστόσο όσο και η αυριανή της ΚΕ παραμένουν κρίσιμες. Και μπροστά στην ανοιχτή απειλή της ομάδας των «87», προεξάρχουσας της Ολγας Γεροβασίλη, για διαγραφή του έκπτωτου προέδρου, έχουν ανακύψει μια σειρά από ερωτήματα που απασχολούν και αρκετά κομματικά στελέχη και μέλη:

Μπορεί να διαγραφεί ο Στέφανος Κασσελάκης;

Στη θεωρία κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, ωστόσο σίγουρα δεν θα γίνει το Σάββατο. Δικαίωμα διαγραφής με βάση το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλειστικά η Επιτροπή Δεοντολογίας. Το μόνο που ισχύει για την Κεντρική Επιτροπή είναι πως υποχρεούται να γνωμοδοτήσει για τέτοιου μεγέθους κυρώσεις. Με άλλα λόγια, κανείς δεν «τελειώνει» με διαγραφή τον Κασσελάκη το Σάββατο – αυτό που θα μπορούσε να γίνει ωστόσο είναι η ΚΕ να εγκρίνει κατά πλειοψηφία την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής. Υπενθυμίζεται πως εισήγηση για διαγραφή στο κείμενο που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Πολιτική Γραμματεία δεν υπάρχει.

Υπάρχει πλειοψηφία για τη διαγραφή του Κασσελάκη στην αρμόδια Επιτροπή;

Η πρώτη αναγνωριστική βολή επί του θέματος, από τον πρώην βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη, έπεσε στο κενό. Το αίτημά του, όταν τέθηκε υπό συζήτηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας, αρχειοθετήθηκε με πλειοψηφία 8 έναντι 6. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν προκύψει αίτημα διαγραφής, δεν είναι δεδομένο ότι αυτό θα περάσει – αν και η γνωμοδότηση της ΚΕ είναι βαρύνουσα σε τέτοιου είδους σημαντικές αποφάσεις. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως υπάρχει πλειοψηφία για τη διαγραφή Κασσελάκη ούτε εντός της ΚΕ.

Αν δεν τεθεί θέμα διαγραφής, ο Κασσελάκης πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι υποψήφιος πρόεδρος;

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τις υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς του και το πόθεν έσχες του, με αφορμή το οποίο έχει προκληθεί και όλη αυτή η φασαρία. Αυτές είναι οι δύο προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του, όπως έχουν αποφασιστεί. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου έγινε η σχετική συζήτηση ωστόσο προστέθηκε και ένα πολιτικό εδάφιο – «ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος», όπως τον περιέγραψε η Ολγα Γεροβασίλη στην τελευταία συνεδρίαση. Και αυτό το σημείο δεν είναι τόσο «άσπρο-μαύρο» όσο τα προηγούμενα, καθώς επαφίεται και στον τρόπο προσέγγισης των στελεχών, καθώς και στις σχετικές αποφάσεις των οργάνων.

Θα εμφανιστεί «ομάδα Κασσελάκη» στην Κεντρική Επιτροπή;

Ο Κασσελάκης χαρακτήρισε το SMS κινητοποίησης προβοκάτσια, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν διαμαρτυρίες στο ξενοδοχείο στο οποίο θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της ΚΕ. Οπως ανέφερε ο Νίκος Καρανίκας σε ανάρτησή του, «μην εκπλαγείτε λοιπόν αν δείτε πολύ κόσμο να διαμαρτύρεται και να φωνάζει» και «μην εκπλαγείτε αν δείτε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να διεκδικεί το αυτονόητο, να παίρνει το κόμμα στα χέρια του». Οσον αφορά την απαρτία, η πλευρά Κασσελάκη φαίνεται πως έχει ήδη χάσει την πλειοψηφία του οργάνου από την πρόταση μομφής –πολύ δύσκολα θα μπορούσε να μην επιτρέψει τη συγκέντρωση 150 μελών του οργάνου, ακόμα κι αν πολλά εξ αυτών, επειδή βρίσκονται στην επαρχία, επιλέξουν για δικούς τους λόγους να μην παραστούν στη συνεδρίαση. Ο ίδιος ο Κασσελάκης, πάντως, εκτός απροόπτου ξεκινάει περιοδείες το Σαββατοκύριακο, οπότε δεν θα δώσει το παρών.

Ποιο είναι το βασικό όπλο της πλευράς Κασσελάκη;

Στη σιωπηλή συζήτηση που διεξάγεται ανάμεσα στην πλειοψηφία και στην πλευρά Κασσελάκη, ο πρώην πρόεδρος δεν έχει μόνο τη στήριξη της βάσης. Υπάρχει μια μαγιά επτά-οκτώ βουλευτών που τον στηρίζουν, οι οποίοι δεν αποτελούν την πλειοψηφία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αριθμητικά ωστόσο είναι αρκετοί για να στερήσουν από το κόμμα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης – αν και αυτό δεν φαίνεται, τουλάχιστον για την ώρα, να είναι στις προθέσεις κανενός.