Παιχνίδι σε πολλά «ταμπλό» επιχειρεί να παίξει ο Ερντογάν

Η Τουρκία δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στους BRICS+, ενώ σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Bloomberg φέρεται να έχει ήδη υποβάλει τη σχετική επίσημη αίτηση από τον περασμένο μήνα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που αντικειμενικά θέτει τον Ταγίπ Ερντογάν, επίτιμο προσκεκλημένο στη σύνοδο του Καζάν, στο επίκεντρο της προσοχής – όπως άλλωστε και την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Η προσθήκη της Τουρκίας θα σήμαινε πως θα γινόταν το μοναδικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ σε μια ομάδα όπου ηγεμονεύουν η Ρωσία και η Κίνα – με μια ατζέντα την οποία υπαγορεύουν τα αυταρχικά καθεστώτα» εκτιμά χαρακτηριστικά ανάλυση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις (ECFR).

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι αν και τα σύννεφα στις σχέσεις της Τουρκίας με τους παραδοσιακούς της συμμάχους στη Δύση, οι στενοί δεσμοί που έχει αναπτύξει με τη Ρωσία σε διάφορα επίπεδα και η προσπάθεια του Ερντογάν να παίξει ταυτόχρονα σε πολλά «ταμπλό» δεν είναι κάτι νέο, η Αγκυρα δείχνει να είναι επίσης πολύ προσεκτική προτού επιχειρήσει οποιοδήποτε βήμα που θα τη φέρει επισήμως πιο κοντά με τη Μόσχα και το Πεκίνο. «Ασφαλώς θα επιθυμούσαμε να γίνουμε μέλος των BRICS. Ας δούμε όμως πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη διάρκεια αυτού του έτους» δήλωσε τον Ιούνιο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Ο ίδιος, μάλιστα, πιστός στην τακτική του «ανατολίτικου παζαριού», αφήνει διαρκώς να εννοηθεί πως εάν η Τουρκία είχε γίνει αποδεκτή ως νέο μέλος της ΕΕ, δεν θα είχε ανάγκη να στραφεί στους BRICS+. Αφήνοντας, έτσι, ανοιχτά όλα τα σενάρια, όπως άλλωστε κάνει και απέναντι στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, αλλά και στη Ρωσία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ