Παρέμβαση Υπ. Εργασίας για ξενοδοχεία, αύριο βλέπει συντεχνίες. «Το ναυάγιο μπορεί να αποφευχθεί»

Παρέμβαση Υπ. Εργασίας για ξενοδοχειακή βιομηχανία, αύριο βλέπει οργανώσεις –  «Το ναυάγιο μπορεί να αποφευχθεί» – Ζητά υπευθυνότητα από κοινωνικούς εταίρους

Νέα προσπάθεια του Υπουργού Εργασίας για να γεφυρωθούν οι διαφορές στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, μετά την απόφαση των οργανώσεων ΟΥΞΕΚΑΣΕΚ και ΣΥΞΚΑΠΕΟ για κινητοποιήσεις.

Σε απεργία η ξενοδοχειακή βιομηχανία – Ετοιμάζουν μαζικές κινητοποιήσεις

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, τονίζεται ότι διευθετήθηκε νέα συνάντηση αύριο μεταξύ του Υπουργού και εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων ώστε να τεθούν επί τάπητος τα σημεία τριβής και να δοθούν διευκρινίσεις.

Ο κ. Παναγιώτου, αναφέρει το Υπουργείου, θεωρεί ότι το οριστικό ναυάγιο μπορεί να αποφευχθεί και ότι η ανανέωση της κλαδικής σύμβασης μπορεί να επιτευχθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου δήλωσε τα εξής σχετικά με τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΟΥΞΕΚΑ – ΣΕΚ και ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ έναντι της Μεσολαβητικής Πρότασης που υποβλήθηκε για την ανανέωση της κλαδικής σύμβασης στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία:

Η διασφάλιση της εργατικής ειρήνης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από την ανάληψη της συλλογικής ευθύνης που επιβάλουν οι ρευστές γεωπολιτικές συνθήκες της περιοχής, οι σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, και οι αυξημένες εισοδηματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κλάδου είναι απαραίτητη για την ομαλότητα των εργασιακών σχέσεων, και μπορεί να καταστεί εφικτή μέσα από την αμοιβαία εποικοδομητική στάση όλων των πλευρών.

Τα σημεία διαφωνίας που αναδεικνύονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις θα συζητηθούν με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε αυριανή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε να παρασχεθούν σχετικές διευκρινίσεις και να διαμορφωθούν κοινά αποδεκτές προσεγγίσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο εύρος των διαφορών μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργοδοτικών συνδέσμων της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, εκτιμώ ότι το οριστικό ναυάγιο μπορεί να αποφευχθεί και ότι η ανανέωση της κλαδικής σύμβασης μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον επιδειχθεί η εκατέρωθεν υπεθυνότητα που χαρακτηρίζει τους κοινωνικούς εταίρους διαχρονικά.