Περιμένοντας τους χρησμούς Τσίπρα

Στον αστερισμό της εκδήλωσης του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα κινούνται σχεδόν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ: η εκδήλωση για την οικονομία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα προσελκύσει αρκετά στελέχη από την κομματική πλειοψηφία – με δεδομένο ότι πέραν του Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να παρέμβουν και τρία στελέχη που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν περάσει την πόρτα της Κουμουνδούρου και υπηρέτησαν ως υπουργοί Οικονομικών σε κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Χουλιαράκης, Λούκα Κατσέλη), καθώς και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και μέλος πλέον του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Χριστοδουλάκης. Οι παρεμβάσεις εκεί, στην πολιτική τους ουσία, δείχνουν την κατεύθυνση των προοδευτικών δυνάμεων, σε έναν διάλογο που ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να λειτουργεί ως συμμέτοχος. Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει ήδη ανακοινώσει την παρουσία του στον Πειραιά, ενώ το «παρών» αναμένεται να δώσουν επίσης και στελέχη που θεωρούνται συνομιλητές του Τσίπρα. Αν κάποιος ωστόσο περιμένει πως ο Τσίπρας θα ανοίξει εσωκομματική ατζέντα με ονόματα και διευθύνσεις, από το επιτελείο του διαβεβαιώνουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του – αυτή η διαβεβαίωση, ωστόσο, δεν αποκλείει τα έμμεσα σχόλια.

Η ατζέντα του πρώην πρωθυπουργού

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στη δική του παρέμβαση, που αναμένεται να έχει πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις, θα αναφερθεί στις προκλήσεις της τρέχουσας δεκαετίας, οι οποίες δεν μπορεί να είναι άλλες «από τον τερματισμό της διαρκούς πορείας απόκλισης» της Ελλάδας «από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα». Με κριτική και προς την πλευρά της κυβέρνησης, αναμένεται να αναφερθεί στα μέτωπα της οικονομίας, του εισοδήματος, του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων υποδομών, με αφορμή τα Τέμπη. «Σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και απαντήσεις. Υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Αλλη κατεύθυνση την οποία πρέπει άμεσα να ακολουθήσουμε», αναμένεται να πει ο Τσίπρας, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση «ο δρόμος της διεξόδου είναι γνωστός. Και αυτό που απαιτείται είναι συνειδητοποίηση του υπαρξιακού κινδύνου και ισχυρή πολιτική βούληση (…) οι πολιτικές και κυρίως οι αιτίες που μας οδήγησαν στη κρίση, δεν μπορούν να αποτελούν τη συνταγή της διεξόδου».

Ο Τσίπρας αναμένεται επίσης να προτείνει έναν νέο εθνικό στόχο για την οικονομία, αντίστοιχο με αυτόν της ένταξης και ενσωμάτωσης της χώρας στην ΕΟΚ, της ένταξης στην ευρωζώνη και της εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια, ο οποίος θα συμβάλει «στην επιτάχυνση της σύγκλισης με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με όρους συμπερίληψης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια». Περιγράφοντας, παράλληλα, την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας ως μια προσπάθεια «ρήξης με οργανωμένα συμφέροντα» και «μια βαθιά προοδευτική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο σύνολο σχεδόν των θεσμών».

Οι εθελοντές του Κασσελάκη

Αν, στην όποια έμμεση αιχμή υπάρξει, ο Κασσελάκης θελήσει με κάποιον τρόπο να απαντήσει, αυτό θα γίνει στη συνάντηση με εθελοντές που θα έχει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αύριο το απόγευμα, στα νέα γραφεία που στεγάζουν την καμπάνια του στον Ταύρο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, λένε από το επιτελείο του, ο Κασσελάκης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους εθελοντές και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους, όπως έχει πράξει και με τα μέλη του κόμματος στις συναντήσεις του στην Κουμουνδούρου.