«Περισσότερες κατοικίες, περισσότερες ευκαιρίες» θέλει η κυβέρνηση Allan

Μία σειρά από σημαντικές αλλαγές που αφορούν την αγορά κατοικίας της Βικτώριας ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Jacinta Allan, αυτήν την εβδομάδα.

Στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, οι Εργατικοί -σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο- έχουν ρίξει το βάρος στην αύξηση της προσφοράς, με την κατασκευή περισσότερων σπιτιών και διαμερισμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό (και με σύνθημα «περισσότερες κατοικίες, περισσότερες ευκαιρίες»), η κα Allan, γνωστοποίησε τα σχέδια για:

Υψηλότερα κτήρια, πέριξ «κέντρων δραστηριοτήτων» -ζώνες τραμ και τρένων- σε πολλά προάστια της Μελβούρνης, μεγαλύτερες «εκπτώσεις» (concessions) και για όλους -για ένα χρόνο- στο stamp duty για κάποιες κατοικίες off-the-plan (που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να χτίζονται ή δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη), την απελευθέρωση γης προς δόμηση, την αναδιάρθρωση συνεισφορών (infrastructure contribution scheme) ώστε κατασκευαστές να χρηματοδοτούν απευθείας σχολεία, πάρκα και τις δημόσιες μεταφορές, αλλά και ότι θα καταστεί «ευκολότερο, ταχύτερο και φθηνότερο» για τους κατοίκους της Βικτώριας να χωρίσουν τα οικόπεδα τους (subdiving lots) για να χτίσουν.

Οι παραπάνω εξαγγελίες δεν ήταν δίχως αντιδράσεις, από κατοίκους σε πολλές περιοχές, από την αντιπολίτευση, αλλά και ειδικούς του χώρου των κατασκευών που υποστηρίζουν ότι κάποια από τα σχέδια δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν, στα χρονικά διαγράμματα που προβλέπονται ή/και ότι το κόστος δόμησης δεν συμφέρει.

Επίσης, ανακοινώθηκε η αντικατάταση της Victorian Building Authority, από την, με περισσότερες εξουσίες, Building & Plumbing Commission.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στη γη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέσω της απελευθέρωσης εκτάσεων, «θα παραδώσει περίπου 9.000 κατοικίες σε 45 περιοχές τόσο στη μητροπολιτική Μελβούρνη όσο και στην περιφερειακή Βικτώρια».

Ανάμεσα σε άλλα, δύο οικόπεδα που ανήκουν στην VicTrack, στους σταθμούς Oakleigh και Footscray -κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής του Metro Tunnel – διατίθνεται στην αγορά για την κατασκευή περισσότερων κατοικιών κοντά στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι δύο τοποθεσίες, σημειώνεται, είναι κατάλληλες για κτήρια κατοικιών μεσαίου ύψους (mid-rise living) και μπορούν να χτιστούν σε αυτά περίπου 240 κατοικίες (με τουλάχιστον 10% προσιτές – affordable homes).

Η διάθεση των εκτάσεων αυτών ακολουθεί το πιλοτικό πρόγραμμα Small Sites, στο πλαίσιο του οποίου απελευθερώθηκαν τέσσερις περιοχές δημόσιας γης στο Alphington, το Coburg, το Malvern και το Preston.

Τους επόμενους μήνες, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, η κυβέρνηση θα διαθέσει στην αγορά περίπου 10 επιπλέον εκτάσεις.

Παράλληλα, προχωρούν οι εργασίες για την ανάπτυξη του Arden Precinct.

«Από μικρές εκτάσεις σε πολύ γνωστά (well-established) προάστιά μας που θα στεγάσουν μερικές εκατοντάδες ανθρώπους μέχρι μία από τις μεγαλύτερες τοποθεσίες μας που θα φιλοξενήσει χιλιάδες κατοίκους της Βικτώριας – ξεκλειδώνουμε κυβερνητική γη για να χτιστούν περισσότερα σπίτια», δήλωσε σχετικά η πρωθυπουργός, Jacinta Allan.

«Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε περισσότερα σπίτια κοντά στις δημόσιες συγκοινωνίες – κοντά σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και τραμ», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, δόθηκε στη δημοσιότητα και το σχέδιο για 27 πρόσθετες περιοχές (greenfield areas) στα εξωτερικά νοτιοανατολικά, βόρεια και δυτικά της Μελβούρνης που θα «απελευθερωθούν» τα επόμενα 10 χρόνια, δεσμευόμενη να παράσχει το χώρο και να ολοκληρώσει τις προκαταρκτικές εργασίες για την κατασκευή 180.000 νέων κατοικιών, στο διάστημα αυτό.

Το βασικό μέρος σχεδίου αυτού, επισήμανε η κυβέρνηση, είναι ο χρονικός ορίζοντας που δίνει στους εργολάβους, ενώ παράλληλα, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, από την 1η Ιανουαρίου 2025, η Πολεοδομική Αρχή της Βικτώριας (Victorian Planning Authority) θα ενσωματωθεί στο Υπουργείο Μεταφορών και Χωροταξίας.

Οι τρεις πρώτες περιοχές (greenfield areas) πρόκειται να «απελευθερωθούν» το 2024-2025 και περιλαμβάνουν τις: Northern Freight Precinct (Whittlesea Council), Cardinia Creek South Part 2 (Cardinia Council), Kororoit Part 2 (Melton Council – Caroline Springs).

«Είτε πρόκειται για ένα νέο σπίτι με αυλή που είναι κατάλληλο για μια μεγάλη οικογένεια, είτε για ένα unit στα εσωτερικά προάστια κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό για έναν αγοραστή πρώτης κατοικίας, θέλουμε περισσότερα σπίτια και περισσότερες ευκαιρίες για όλους», είπε σχετικά η κα Allan.

Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του συστήματος φορολογίας για τους κατασκευαστές, η κυβέρνηση, δεσμεύτηκε να δημιουργήσει «ένα δικαιότερο σύστημα», ώστε να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των υποδομών, πάρκων και υπηρεσιών στα προάστια όπου χτίζουν περισσότερες κατοικίες.

Επί του παρόντος, αναφέρεται ότι περίπου 43 από τους 79 Δήμους εισπράττουν τις εισφορές των εργολάβων με διαφορετικούς τρόπους και υπάρχουν 133 ξεχωριστά συστήματα εισφορών τους σε όλη την Πολιτεία.

Αυτός ο τρόπος, προστίθεται, έχει αποφέρει πολλά τοπικά οφέλη, αλλά:

-Είναι άδικος, καθώς πάρα πολλές κοινότητες χάνουν τη χρηματοδότηση, ακόμη και αναπτυσσόμενες.

-Δεν εφαρμόζεται στις σωστές περιοχές, όπως όλα τα εσωτερικά προάστια, όπου περισσότερα σπίτια πρόκειται να ανεγερθούν κοντά στις δημόσιες συγκοινωνίες.

-Είναι ένα συνονθύλευμα, όπου μια περιοχή ή μια πλευρά του δρόμου μπορεί να χρεώνεται ενώ η άλλη όχι.

-Είναι ένας γραφειοκρατικός εφιάλτης.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με το ανακοινωθέν πάντα, η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τα βασικά εμπλεκόμενα μέλη για να επιτύχει μία μακροπρόθεσμη αλλαγή που συνδέει τις περισσότερες κατοικίες, με περισσότερες υποδομές.

Σημειώνεται δε ότι «ενώ η μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση σχεδιάζεται … η κυβέρνηση θα εισαγάγει μια ‘απλή’ πιλοτική συνεισφορά εργολάβου (simple developer contribution) σε 10 πολυσύχναστες περιοχές κοντά σε θέσεις εργασίας, μεταφορές και υπηρεσίες, όπου ‘έρχονται’ περισσότερες κατοικίες στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος ‘κέντρων δραστηριοτήτων’».

Αυτά τα 10 αρχικά «κέντρα δραστηριότητας» βρίσκονται στις περιοχές Broadmeadows, Camberwell, Chadstone, Epping, Frankston, Moorabbin, Niddrie, North Essendon, Preston και Ringwood.

«Οι κοινότητες που χτίζουν περισσότερα σπίτια θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερη χρηματοδότηση για αυτά που χρειάζονται. Όλοι μπορούν να συνεισφέρουν, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών ακινήτων. Θα πρέπει να ισχύει παντού», τόνισε η κα Allan.

Η πρωθυπουργός γνωστοποίησε επίσης ότι θα καταστεί πλέον ευκολότερο, ταχύτερο και φθηνότερο για τους κατοίκους της Βικτώριας να χωρίσουν τα οικόπεδα τους και να χτίσουν περισσότερες κατοικίες.

Η επανεξέταση του συστήματος (subdivisions) δε θα είναι για το αν θα αλλάξει κάτι, όπως είπε, αλλά για να «σκιαγραφηθεί ο καλύτερος δρόμος προς» προς την μεταρρύθμιση αυτή.

Θα διερευνηθεί το πώς μπορούν να εξορθολογιστούν τα συστήματα σχεδιασμού και δόμησης, επιτρέποντας σε περισσότερους κατοίκους της Βικτώριας να προσθέσουν μια δεύτερη κατοικία, να χτίσουν δύο νέες κατοικίες ή να διαιρέσουν ένα τετράγωνο σε δύο οικόπεδα.

Οι επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, περιλαμβάνουν ταχύτερες υποδιαιρέσεις εντός 10 ημερών (από 60 ημέρες και συχνά περισσότερο), εξαιρέσεις (exemptions) από την έκδοση πολεοδομικής άδειας βάσει κριτηρίων ή να μη χρειάζεται καν άδεια (no requirement).

«Η κυβέρνησή μου θα καταστήσει ευκολότερο από ποτέ να χτίσετε μια δεύτερη κατοικία στο οικόπεδό σας», δήλωσε η κα Allan.

Παραδέχτηκε ότι το τωρινό σύστημα έχει ατέλειες και υποσχέθηκε μια νέα διαδικασία που θα λαμβάνει υπόψη σημαντικά ζητήματα όπως οι θέματα που σχετίζονται με κληρονομιά ή πλημμύρες.

Όσον αφορά στο stamp duty, επί του παρόντος, μόνο οι αγοραστές πρώτης κατοικίας (first home buyers) και αυτοί που θα ιδιοκατοικήσουν (owner-occupiers) μπορούν να έχουν concession για αγορά off-the-plan, με όρια στην αξία ($750.000 για τους πρώτους και $550.000 για τους δεύτερους).

Πλέον, για ένα χρόνο -από την 21η Οκτωβρίου φέτος- οποιοσδήποτε αγοράζει διαμέρισμα ή townhouses (off-the-plan πάντα) μπορεί να διεκδικήσει το concession.

Επίσης, τα όρια στην αξία καταργούνται.

Θα επιτρέπεται η αφαίρεση κατά 100% του ποσού εκκρεμών δαπανών κατασκευής και ανακαίνισης κατά τον προσδιορισμό του οφειλόμενου ποσού του stamp duty.

Σε γενικές γραμμές, κάποιος που αγοράζει μία κατοικία off-the-plan είναι πιθανό να πληρώσει περίπου το ένα τέταρτο του τέλους χαρτοσήμου που θα πλήρωνε χωρίς την «έκπτωση».

Για παράδειγμα, ένας κάτοικος Βικτώριας θα πληρώσει σε αυτό το δωδεκάμηνο περίπου 28.000 δολάρια λιγότερα τέλη χαρτοσήμου για ένα διαμέρισμα off-the-plan αξίας 620.000 δολαρίων (με τον φόρο να μειώνεται από περίπου 32.000 δολάρια σε περίπου 4.000 δολάρια).

Αυτό ισχύει για κατοικίες (apartment, unit, townhouse) που υπάγονται σε υποδιαίρεση strata, που σημαίνει ότι διατηρούν έναν κοινό μέρος (είσοδο, driveway, κήπο).

Σπίτια, οικόπεδα και άλλες κατοικίες που δεν αποτελούν μέρος μιας υποδιαίρεσης strata δεν υπάγονται στους δικαιούχους για την νέα «έκπτωση», αλλά οι αγοραστές πρώτης κατοικίας και αυτοί που θα ιδιοκατοικήσουν μπορούν να αξιοποιήσουν το υφιστάμενο concession, η οποία θα εξακολουθήσει να ισχύει κατά τη διάρκεια και μετά τη 12μηνη αυτή περίοδο (περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα www.sro.vic.gov.au/offtheplan).

Η κίνηση αυτή, επισήμανε η κυβέρνηση Allan, ανταποκρίνεται στις αναφορές του κατασκευαστικού κλάδου ότι η τρέχουσα επιβάρυνση των επιτοκίων έχει επιβραδύνει τις πωλήσεις.

Τέλος, σε σχέση με τη δόμηση… προς τα πάνω, όπως έγραψε ο «Νέος Κόσμος» ήδη, δεκάδες προάστια της Μελβούρνης, αλλά και περιοχές στις παρυφές της πόλης, πρόκειται να μεταμορφωθούν.

Υπήρξε ωστόσο σφοδρή αντίδραση από την αντιπολίτευση, τις τοπικές Αρχές και κατοίκους, καθώς η κυβέρνηση θέλει να πάρει τον πολεοδομικό έλεγχο από τους Δήμους.

Τα 50 «train and tram zone activity centres», με αναθεωρημένους πολεοδομικούς κανόνες, βρίσκονται κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών.

Οι πρώτες 25 περιοχές που ανακοινώθηκαν επίσημα από την κυβέρνηση Allan συγκεντρώνονται εντός του ανατολικού και νοτιοανατολικού μεσαίου δακτυλίου της Μελβούρνης.

Πρόκειται για επτά «κέντρα δραστηριότητας» που συνδέονται με το Metro Tunnel: Οι σταθμοί Carnegie, Hughesdale, Murrumbeena, Oakleigh, Middle Footscray, West Footscray και Tottenham.

Έξι «κέντρα» κατά μήκος της γραμμής Belgrave/Lilydale: Hawthorn, Glenferrie, Auburn, Blackburn, Nunawading και Mitcham.

Στη γραμμή Frankston, τέσσερα «κέντρα» στους σταθμούς Toorak, Hawksburn, Armadale και Malvern.

Στη γραμμή Sandringham Line, τέσσερα «κέντρα» στους σταθμούς North Brighton, Middle Brighton, Hampton και Sandringham.

Στη γραμμή Glen Waverley, τα «κέντρα» βρίσκονται στους σταθμούς Tooronga, Darling, καθώς και σε ένα «συνδυασμένο κέντρο» που καλύπτει τους σταθμούς Gardiner και Glen Iris.

Ένα «κέντρο» στο Toorak Village κατά μήκος της διαδρομής 58 του τραμ.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη πρόταση, η διαδικασία σχεδιασμού για πολυώροφες κατοικίες θα επιταχυνθεί από έως και πέντε χρόνια σε μόλις δώδεκα μήνες.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να ζητήσει τη γνώμη των Δημοτικών Συμβουλίων και των κατοίκων σχετικά με τα όρια ύψους για τα 50 νέα «κέντρα», καθώς και για τις περιοχές που απέχουν έως και 800 μέτρα από τους κόμβους τοπικών μεταφορών.

Οι τοποθεσίες για τα υπόλοιπα 25 κέντρα δραστηριοτήτων θα ανακοινωθούν αργότερα φέτος.

The post «Περισσότερες κατοικίες, περισσότερες ευκαιρίες» θέλει η κυβέρνηση Allan appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.