Περπάτημα μετ’ εμποδίων στην Πλάκα

Περπατάς στην Αδριανού με το ζόρι γιατί έχει πολλούς τουρίστες, αλλά και ο δρόμος έχει στενέψει πάρα πολύ για τους πεζούς γιατί τα καταστήματα βγάζουν τις πραμάτειες τους προς πώληση στον δρόμο. Προφανώς ποιητική αδεία, γιατί κανονική άδεια δεν φαντάζομαι να έχουν… Δυσκολεύονται βέβαια εκεί που συμπίπτουν δίπλα σε τραπεζάκια που έχουν ξεμείνει από την εποχή του COVID.

Δυσκολία όμως υπάρχει και στην πλατεία της Πλάκας που είναι γεμάτη ταβέρνες και άλλα, που βγάζουν τραπεζάκια όχι μόνον έξω αλλά και… παραέξω.

Και αν ακόμα τρώνε πρόστιμο (υποθέτω σπάνια), συμφέρει. Μήπως πρέπει να μπουν – σοβαρότερες – ποινές; Και μήπως πρέπει να μπουν γραμμές για μέχρι πού επιτρέπονται τραπεζάκια (και πληρώνουν για τον δημόσιο χώρο που καταλαμβάνουν);

Στην Ηπίτου το πρόβλημα διέλευσης (λόγω τραπεζακίων) είναι μικρότερο, όχι γιατί είναι λίγα τα τραπεζάκια αλλά γιατί είναι λίγοι οι πεζοί.

Ομως εκεί κυριαρχεί ο θόρυβος της μουσικής ακόμα και αργά…

Αλλά για να πας στην Πλάκα από το Σύνταγμα θα δυσκολευτείς, γιατί άντε να περάσεις ως πεζός την αρχή της Μητροπόλεως (απέναντι από τα ΕΛΤΑ).

Και μόλις καταφέρεις να στρίψεις στη Βουλής, θα πρέπει να κατέβεις από το πεζοδρόμιο στην Απόλλωνος και στα πέριξ έως και τη Νικοδήμου, εκτός και αν ανέβεις να περπατήσεις πάνω στα τραπεζάκια.

Η οποία Νικοδήμου βέβαια είναι σχεδόν πάντα γεμάτη αυτοκίνητα που προσπαθούν να βγουν στη Φιλελλήνων στη μία λωρίδα που έχει απομείνει λόγω παρανόμου παρκαρίσματος.

Βέβαια και όταν καταφέρουν να βγουν στη Φιλελλήνων, θα πρέπει να καταφέρουν να περάσουν δίπλα από τα παρκαρισμένα πούλμαν (συχνά και από τα οκταθέσια ταξί).

Ετσι ζαλισμένος ως πεζός μπορεί να θέλεις να εκκλησιαστείς στον ναό του Σωτήρος (Κυδαθηναίων) αλλά κοκαλώνεις θαυμάζοντας τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην αυλή της εκκλησίας, που προφανώς παρκάρανε εκεί περνώντας από πεζοδρόμους.

Είναι άραγε των παπάδων αυτοκίνητα ή άλλων που ανάβουν κανένα ακριβό κερί για να παρκάρουν;

«Ευτυχώς» η αυλή μπρος στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης έχει κλείσει (ανήκει στην εκκλησία;) κι έτσι ούτε παρκάρουν αλλά ούτε παίζουν παιδάκια όπως παλιότερα.

Και περιορίζουν τον χώρο παρκαρίσματος επί του πεζοδρομίου για την άτυπη πιάτσα ταξί.

Αυτά για τους πεζούς και τα προβλήματά τους στα οποία περιλαμβάνεται και η παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων επί των πεζοδρόμων και πεζοδρομίων.

Με αρκετή προσοχή και ευελιξία (αν διαθέτουν) καταφέρνουν και περπατάνε.

Κινδυνεύουν όμως από τα δεκάδες μηχανάκια που κυκλοφορούν, συχνά και με ταχύτητα, και μάλιστα απαιτούν από τους πεζούς να παραμερίσουν για να περάσουν. Αυτά τα λίγα, δειγματοληπτικά και μόνο, για τη βόλτα σας. Εχει πλάκα η Πλάκα.

Ο Σπύρος Καβουνίδης είναι δρ πολιτικός μηχανικός – εδαφομηχανικός