Ποιος είναι ο Ουαφίκ Σάφα που έγινε στόχος των ισραηλινών βομβαρδισμών

Ποιος είναι ο Ουαφίκ Σάφα που έγινε στόχος των ισραηλινών βομβαρδισμών – βασικό πρόσωπο στη Χεζμπολάχ από τη δεκαετία του 1980

Ο ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας της Χεζμπολάχ Ουαφίκ Σάφα τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια επίθεσης της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας την Πέμπτη στη Βηρυτό, δήλωσαν πηγές στο Sky News Arabic σήμερα Παρασκευή (11/10/2024). Ο Σάφα «τραυματίστηκε σοβαρά και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση», ανέφεραν οι πηγές.

Ποιος είναι ο Ουαφίκ Σάφα

Ο Σάφα υπήρξε βασικό πρόσωπο στη Χεζμπολάχ από τη δεκαετία του 1980, την εποχή δηλαδή που δημιουργήθηκε η οργάνωση.

Είναι ο επικεφαλής του μηχανισμού ασφαλείας της, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις μεταξύ της ομάδας και των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.

Είναι επίσης γαμπρό του μακροχρόνιου ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος δολοφονήθηκε από το Ισραήλ στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ισραηλινοί και δυτικοί αξιωματούχοι πληροφοριών υποπτεύονται εδώ και καιρό ότι η Χεζμπολάχ ασκεί έλεγχο στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού και τον Ιούνιο ο Σάφα κατονομάστηκε από τη βρετανική Daily Telegraph ως εμπλεκόμενος σε εικαζόμενες επιχειρήσεις εκεί, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης ιρανικών πυραύλων και ρουκετών.

Η Χεζμπολάχ και οι λιβανικές αρχές αρνήθηκαν τον ισχυρισμό της εφημερίδας, καθώς και τις κατηγορίες για επιρροή στο αεροδρόμιο, το οποίο διαχειρίζεται επίσημα η λιβανική κυβέρνηση.

Το 2019, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν το όνομα του Σάφα σε μια μαύρη λίστα ατόμων που κατηγορούνται για τρομοκρατία, για ενορχήστρωση λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων και για συμμετοχή στην απόκτηση ξένων διαβατηρίων για στελέχη της Χεζμπολάχ για αποστολές στο εξωτερικό.

Πηγή: cnn.gr