Πούτιν: Η Ουκρανία απηύθυνε δύο φορές προτάσεις στη Ρωσία με μεσολάβηση Τουρκίας

Η Ουκρανία απηύθυνε δύο φορές προτάσεις στη Ρωσία με μεσολάβηση Τουρκίας δηλώνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Η Ουκρανία έχει ήδη απευθύνει παρασκηνιακά δύο φορές προτάσεις στη Ρωσία με μεσολάβηση της Τουρκίας, αλλά αμέσως μετά αρνήθηκε τις δικές της πρωτοβουλίες, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, δίνοντας διευκρινίσεις για τις χθεσινές σχετικές αποκαλύψεις του κατά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ομάδας BRICS στο Καζάν.

«Οι Τούρκοι εταίροι μας έχουν επανειλημμένα ήδη απευθυνθεί σε μας με μια πρόταση για κάποιες πρωτοβουλίες, όπως δήλωσαν, από την ουκρανική πλευρά», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, κάνοντας λόγο για ένα νέο «πακέτο εγγράφων», «ευαίσθητα πράγματα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που του παρέδωσε χθες ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, όπως ανέφερε,έως τα ξημερώματα δεν είχε ακόμη βρει χρόνο να τα μελετήσει.

Στο παρελθόν, είπε ο Πούτιν, «όταν συμφωνούσαμε, αποδείχθηκε ότι η ουκρανική πλευρά είχε ήδη προλάβει να αρνηθεί. Αυτό συνέβη δύο φορές», με την προηγούμενη περίπτωση να συνδέεται, κατά τον Ρώσο Πρόεδρο, με κάποια πρωτοβουλία, που εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, όταν «Τούρκος εκπρόσωπος μετέφερε κάποια πρόταση της ουκρανικής πλευράς», ενώ την επόμενη ημέρα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε δημοσίως το «σχέδιο νίκης» του.

«Στο τέλος, πρέπει να ξεδιαλύνουμε εάν είναι έτοιμοι ή όχι, και για τι είναι έτοιμοι», επεσήμανε ο Πούτιν. «Αυτό απαιτεί, λοιπόν, απλώς χρόνο για μια λεπτομερή εξέταση αυτών των προτάσεων, που ήρθαν από την τουρκική πλευρά», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος σημείωσε, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κάποια διαπραγμάτευση, εφόσον αρνείται η απέναντι πλευρά, ότι «οποιαδήποτε έκβαση πρέπει να είναι υπέρ της Ρωσίας”.

“Το λέω ευθέως, χωρίς καμία συστολή» ότι «δεν σκοπεύουμε να κάνουμε οποιαδήποτε υποχώρηση και καμία ανταλλαγή δεν θα υπάρξει”, ανέφερε. “Είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε συμβιβασμούς, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε λογικούς συμβιβασμούς», πρόσθεσε παράλληλα.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις ότι «η Δύση κουράστηκε από τον πόλεμο», ο Πούτιν κάλεσε τους Ρώσους πολίτες και τον στρατό «να μην χαλαρώνουν”.

Σημείωσε ότι εκπρόσωποι δυτικών χωρών «δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι θέλουν στην πραγματικότητα να νικήσουν τη Ρωσία».

Πηγή: ΚΥΠΕ