Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις φερόμενες επαφές του υποψηφίου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία – Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι δυτικοί εταίροι της Μόσχας στέλνουν μηνύματα για πιθανές επαφές
Όλες οι χώρες των BRICS επιθυμούν να τερματιστεί η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και κατά προτίμηση με ειρηνικά μέσα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην καταληκτική συνέντευξη Τύπου της 16ης Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού, που ολοκληρώθηκε κατά την τρίτη σημερινή ημέρα με τη μορφή των BRICS Plus, όπου εκτός των 10 χωρών-μελών της Ένωσης, συμμετέχουν και οι χώρες-εταίροι, περίπου 12 ή 13, η τελική λίστα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί έπειτα από μία ακόμη διαβούλευση μαζί τους.
«Γνωρίζετε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Βραζιλία ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία στη Γενική Συνέλευση της Νέας Υόρκης. Πολλές χώρες-μέλη των BRICS υποστηρίζουν αυτές τις πρωτοβουλίες και εμείς με τη σειρά μας είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους μας, που δίνουν προσοχή σε αυτή τη σύγκρουση και αναζητούν τρόπους επίλυσής της», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αποκάλυψε ότι μέσω Τούρκου αντιπροσώπου στη ΓΣ του ΟΗΕ το Κίεβο διαβίβασε κάποια πρόταση στη Μόσχα.
«Ωστόσο, την επόμενη κιόλας ημέρα η Ουκρανία δήλωσε και πάλι ότι αρνείται οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις. Μετά από αυτό ο [Πρόεδρος της Ουκρανίας] Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκφώνησε στη συνεδρίαση της Βερχόβνα Ράντα (σ.σ. Βουλής) ένα ακόμη “σχέδιο νίκης”, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι έτοιμος για διάλογο», συμπλήρωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες της μυστικής πρότασης του Κιέβου πλην του ότι «οι συνομιλίες θα οδηγούσαν στην άρση της στρατιωτικής κατάστασης στην Ουκρανία και σε εκλογές. Προφανώς δεν είναι έτοιμοι γι’ αυτό, η μπάλα είναι στην περιοχή τους».
Ερωτηθείς από εκπρόσωπο αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου για τις φερόμενες δορυφορικές λήψεις, που δείχνουν στρατιώτες της Βορείου Κορέας σε ρωσικό έδαφος, ο Πρόεδρος της Ρωσίας υπενθύμισε ότι το Σύμφωνο Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας επικυρώθηκε σήμερα από τη ρωσική Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) και ότι σε αυτήν υπάρχει το άρθρο 4, που επιτρέπει την παροχή άμεσης στρατιωτικής βοήθειας των μερών.
«Ποτέ και καθόλου δεν αμφισβητήσαμε ότι η βορειοκορεατική ηγεσία αντιμετωπίζει σοβαρά τις συμφωνίες μας. Αλλά το τι και πώς θα το κάνουμε, αυτό είναι δική μας υπόθεση, στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Πρώτα πρέπει να διεξαγάγουμε τις κατάλληλες διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του άρθρου 4 αυτού του Συμφώνου, αλλά είμαστε σε επαφή με τους Βορειοκορεάτες φίλους μας και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία», απάντησε σιβυλλικά ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο ρωσικός στρατός ενεργεί με αυτοπεποίθηση προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι επίσης καλά γνωστό, κανείς δεν το αρνείται αυτό και προχωρά σε όλα τα σημεία της γραμμής επαφής στο μέτωπο».
Κατά τον Ρώσο ηγέτη ο ρωσικός στρατός δρα ενεργά και στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, όπου «ορισμένες μονάδες του ουκρανικού στρατού που εισέβαλαν στην περιοχή του Κουρσκ είναι αποκλεισμένες και περικυκλωμένες, περίπου δύο χιλιάδες άνδρες. Γίνονται προσπάθειες να απεγκλωβιστεί αυτή η ομάδα από έξω και να διαπεραστεί ο αποκλεισμός από μέσα, μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία. Ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να εξοντώνει αυτή την ομάδα». Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο στην περιφέρεια του Κουρσκ ο στρατός του Κιέβου έχει χάσει μέχρι στιγμής 26.000 άνδρες, οι οποίοι είναι νεκροί ή βαριά τραυματίες, ενώ στην περσινή επιχείρηση «αντεπίθεσης» είχε αντιστοίχως χάσει 16.000 άνδρες.
Επαναλαμβάνοντας τις ρωσικές θέσεις για την ουκρανική σύγκρουση ο Πρόεδρος Πούτιν σημείωσε ότι «δεν ήταν οι ενέργειες της Ρωσίας που οδήγησαν στην κλιμάκωση στην Ουκρανία, αλλά το πραξικόπημα του 2014, το οποίο υποστηρίχθηκε κυρίως από τις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε μάλιστα δημοσίως πόσα χρήματα ξόδεψε η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ για την προετοιμασία και την οργάνωση αυτού του πραξικοπήματος», για να προσθέσει ότι «στη συνέχεια μας εξαπατούσαν επί οκτώ χρόνια, όταν έλεγαν ότι όλοι θέλουν να επιλύσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα, μέσω των συμφωνιών του Μινσκ. Αργότερα, και είμαι βέβαιος ότι το έχετε ακούσει κι εσείς, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν ευθέως ότι μας παραπλανούσαν, επειδή χρησιμοποιούσαν εκείνο το διάστημα για να εξοπλίσουν τον ουκρανικό στρατό».
Κατά τον Πρόεδρο Πούτιν η κλιμάκωση συνεχίστηκε, καθώς «δυτικές χώρες άρχισαν να εξοπλίζουν ενεργά το καθεστώς του Κιέβου. Σε τι κατέληξαν όλα αυτά; Στην απευθείας εμπλοκή στρατιωτών από τους στρατούς των χωρών του ΝΑΤΟ σε αυτή τη σύγκρουση. Διότι γνωρίζουμε τι και πώς γίνεται, όταν εκτοξεύονται μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα στη Μαύρη Θάλασσα. Γνωρίζουμε ποιοι είναι παρόντες εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και πώς εκτελούν αυτό το έργο».
Πρόσθεσε ότι «το ίδιο ισχύει και για τους στρατιωτικούς εκπαιδευτές, όχι μισθοφόρους, αλλά στρατιωτικό προσωπικό. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση όπλων ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων όπως οι ATACMS, Storm Shadow κ.ο.κ. Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί δεν μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν χωρίς διαστημική αναγνώριση, προσδιορισμό στόχων και λογισμικό δυτικής κατασκευής και μόνο με την άμεση συμμετοχή αξιωματικών από χώρες του ΝΑΤΟ».
Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις φερόμενες επαφές του υποψηφίου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι σχετικές κατηγορίες εναντίον του «ως αποτέλεσμα έρευνας στις ίδιες τις ΗΠΑ, όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα, συμπεριλαμβανομένου και του Κογκρέσου, νομίζω, ότι αυτό είναι πλήρης ανοησία, ότι τίποτα παρόμοιο δεν συνέβη ποτέ. Δεν συνέβη πριν και δεν συμβαίνει ούτε τώρα».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχολίασε μάλιστα ότι είναι πρωτίστως θέμα των ΗΠΑ το πώς θα οικοδομηθούν οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, γιατί «εάν οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στην οικοδόμηση κανονικών σχέσεων με τη Ρωσία, θα κάνουμε το ίδιο. Αν δεν είναι, δεν θα το κάνουμε κι εμείς. Αλλά αυτή είναι μια επιλογή για τη μελλοντική κυβέρνηση».
Ερωτηθείς για τις φερόμενες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα χτυπούσε στο κέντρο της Μόσχας, εάν η Ρωσία προχωρούσε σε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος σχολίασε ότι «δεν έχει νόημα να απειλείται η Ρωσία, γιατί αυτό μόνο μας ενισχύει τη διάθεση», συμπληρώνοντας ότι δεν θυμάται τέτοια συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ότι «αυτή είναι μια πολύ οξεία φάση του εκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ και προτείνω ότι δηλώσεις αυτού του είδους δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».
Ο Ρώσος Πρόεδρος πρόσθεσε πάντως ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε πρόσφατα ότι θα κάνει τα πάντα για να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία και «μου φαίνεται ότι το λέει με ειλικρίνεια. Τέτοιες δηλώσεις, από όποιον κι αν προέρχονται, σίγουρα τις καλωσορίζουμε».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι δυτικοί εταίροι της Μόσχας στέλνουν μηνύματα για πιθανές επαφές και «όταν ακούμε ότι αρνούμαστε, ότι αρνούμαι να έχω κάποιες συζητήσεις, επαφές, μεταξύ άλλων και με Ευρωπαίους ηγέτες, θέλω να σας πω ότι είναι ψέμα. Δεν αρνούμαστε, δεν αρνηθήκαμε ποτέ και δεν αρνούμαστε τώρα. Εάν κάποιος θέλει να επαναλάβει τις σχέσεις μαζί μας, παρακαλώ, μιλάμε γι’ αυτό όλη την ώρα, αλλά δεν επιβάλλουμε τίποτα».
Πηγή: ΚΥΠΕ