Πράσινο φως Επιτροπής Νομικών ΕΚ για ακροάσεις Επιτρόπων στις 4 – 12 Νοεμβρίου

Οι δηλώσεις των υποψηφίων για την οικονομική τους κατάσταση και τα περιουσιακά τους στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα πριν από την έναρξη των ακροάσεων

Την ολοκλήρωση των ελέγχων των περιουσιακών στοιχείων των υποψηφίων μελών της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για την πραγματοποίηση των ακροάσεων ενώπιον των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών στις 4 – 12 Νοεμβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε, η επιτροπή JURI ολοκλήρωσε τη διαδικασία ελέγχου για τυχόν σύγκρουση συμφερόντων των υποψηφίων σε σχέση με τα χαρτοφυλάκια τα οποία τους ανατίθενται, κάτι που σημαίνει πως η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει στις ακροάσεις.

Το ακριβές πρόγραμμα των ακροάσεων για τον κάθε υποψήφιο αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα μετά τη λήψη σχετικής απόφασης από τη Διάσκεψη των Προέδρων (Πρόεδρος Μέτσολα και οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων).

Οι δηλώσεις των υποψηφίων για την οικονομική τους κατάσταση και τα περιουσιακά τους στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα πριν από την έναρξη των ακροάσεων.

«Η επιτροπή JURI προέβη σε αμερόληπτη και εμπεριστατωμένη ανάλυση των δηλώσεων συμφερόντων των υποψήφιων Επιτρόπων» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της JURI, Ιλχάν Κουτσιούκ (Renew, Βουλγαρία).

«Όποτε κρίναμε ότι οι πληροφορίες ήταν ελλιπείς, ζητήσαμε περαιτέρω λεπτομέρειες προκειμένου να αξιολογήσουμε όλα τα σχετικά στοιχεία και να καταλήξουμε στα συμπεράσματά μας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, υπάρχει περιθώριο για «εύλογη κριτική του νομικού πλαισίου» που διέπει τη διαδικασία την οποία «θα έχουμε την ευκαιρία να την αναλύσουμε και να προτείνουμε τροποποιήσεις, αν χρειαστεί», σημειώνοντας όμως πως τώρα η JURI μαζί με τις άλλες κοινοβουλευτικές επιτροπές μπορεί να εστιάσει την προσοχή της στις ακροάσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ