Προειδοποιούν οι αστυνομικές Αρχές ενόψει των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων

Ενόψει των φιλοπαλαιστιανικών διαδηλώσεων -και εκδηλώσεων εν γένει- που θα γίνουν ανά την Αυστραλία (και στο Σίδνεϊ μετά τη συμφωνία που έγινε την τελευταία στιγμή) με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την 7η Οκτωβρίου που σηματοδότηση τη νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, η Αστυνομία, εξέδωσε ανακοίνωση, προειδοποιώντας ότι «δε θα υπάρξει καμία ανοχή σε παράνομη συμπεριφορά ή βία».

Το κοινό ανακοινωθέν «υπογράφουν» αστυνομικές Αρχές Βικτώριας, Νέας Νότιας Ουαλίας, Βόρειας Περιοχής, Κουίνσλαντ, Νότιας Αυστραλίας, Δυτικής Αυστραλίας, Τασμανίας και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία (AFP).

Σε αυτό αναφέρεται ότι: «Η Αστυνομία σέβεται το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεων στην Αυστραλία, ωστόσο δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε παράνομη συμπεριφορά ή βία οποιαδήποτε ημέρα του έτους. Στην Αυστραλία, υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν συμπεριφορές που υποκινούν ή υποστηρίζουν τη βία ή το μίσος με βάση τη φυλή και τη θρησκεία, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης απαγορευμένων συμβόλων δημοσίως υπό αυτές τις συνθήκες. Αποτελεί επίσης σοβαρό αδίκημα η παροχή συμβουλών, η προώθηση, η ενθάρρυνση, η προτροπή, η καθοδήγηση ή ο έπαινος της τρομοκρατίας».

«Υπάρχει μια σειρά από πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς νόμους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Αστυνομία για την προάσπιση της ασφάλειας της κοινότητας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε ολόκληρη την Αυστραλία συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων σχετικά με εγκληματικές δραστηριότητες».

«Η Αστυνομία είναι προσηλωμένη στην ασφάλεια των Αυστραλών και συνεχίζει να συνεργάζεται με όλους … για να διασφαλίσει την κατανόηση των αυστραλιανών νόμων».

«Η Αστυνομία σχεδιάζει και προετοιμάζεται για τις επερχόμενες διαδηλώσεις σε ορισμένες Πολιτείες και Περιοχές».

Στο μεταξύ, η Αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο -επικαλούμενη λόγους ασφάλειας- για να μη γίνει μία συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης την Κυριακή και μία αγυπνία τη Δευτέρα, και οι διοργανωτές, κατέληξαν σε συμφωνία, ώστε να πραγματοποιηθούν, αλλά με κάποιες τροποποιήσεις, οι εκδηλώσεις.

Η αγρυπνία θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου, αλλά θα είναι «στατική», η οποία σε αντίθεση με μια «κινούμενη» διαμαρτυρία δεν απαιτεί για την παρουσία Αστυνομίας.

Επίσης, η διαδρομή της διαδήλωσης στις 6 Οκτωβρίου άλλαξε.

Σύμφωνα με την αίτησή τους, οι διοργανωτές αναμένουν περίπου 5.000 άτομα να συμμετάσχουν στην πορεία αυτή, η οποία θα ξεκινήσει πλέον από το Hyde Park αντί για το Δημαρχείο.

Η  προτεινόμενη διαδρομή προκάλεσε «μεγάλη ανησυχία» στις Αρχές λόγω της γειτνίασής της με τη Μεγάλη Συναγωγή δίπλα στο Hyde Park.

Το SBS επισήμανε ότι υπήρξε νέα διαπραγμάτευση και η πορεία δε θα περνά από τη Μεγάλη Συναγωγή, η οποία φιλοξενεί την παλαιότερη εβραϊκή κοινότητα του Σίδνεϊ.

Η Αστυνομία της Ν.Ν.Ο. ανέφερε ότι οι Αρχές θα «συνεργαστούν με τους διοργανωτές για τη διεξαγωγή μιας αστυνομικής επιχείρησης … την Κυριακή για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της κοινότητας».

Ακόμη, έγινε γνωστό ότι οι διοργανωτές «συμφώνησαν ότι δε θα επιδεικνύονται σημαίες, πορτρέτα ή σύμβολα που συνδέονται με απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση».

«Οι αστυνομικοί «δε θα διστάσουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα εναντίον οποιουδήποτε παραβιάσει τους νόμους».

Εκ μέρους της Palestine Action Group, ο Joshua Lees δήλωσε ότι η συγκέντρωση της Κυριακής θα μοιάζει πολύ με αυτό που είχε ήδη προγραμματιστεί.

«Πήραμε αυτό που θέλαμε», σχολίασε.

Φιλοπαλαιστινιακές ομάδες στη Μελβούρνη σχεδιάζουν επίσης να διοργανώσουν μια συγκέντρωση στις 6 Οκτωβρίου και μια αγρυπνία την επομένη ημέρα.

Η Αστυνομία της Βικτώριας δεν έχει την εξουσία να εμποδίσει την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, καθώς η Πολιτεία δε διαθέτει σύστημα αδειών όπως η Ν.Ν.Ο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία της Βικτώριας θα αναπτύξει περισσότερους αστυνομικούς αυτές τις ημέρες.

Η πρωθυπουργός της Πολιτείας, Jacinta Allan -όπως και πολλά κυβερνητικά στελέχη σε ομοσπονδιακό επίπεδο το προηγούμενο διάστημα- δήλωσε ότι δε θα έπρεπε να γίνουν διαδηλώσεις στις 7 Οκτωβρίου, καθώς δεν ήταν «στο πνεύμα» μιας «πολυπολιτισμικής κοινότητας και κοινωνίας και σίγουρα δεν είναι στο πνεύμα των εκκλήσεων για ειρήνη».

Η συνοχή της αυστραλιανής κοινωνίας έχει δοκιμαστεί συχνά λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο ταραχών στις επερχόμενες δημόσιες συγκεντρώσεις.

Ήδη «λάδι στη φωτιά» έριξε η εμφάνιση σημαιών της, χαρακτηρισμένης ως τρομοκρατικής οργάνωσης, Χεζμπολάχ και πορτρέτων του νεκρού ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, σε φιλοπαλαιστιανιακές εκδηλώσεις που έγιναν στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Υποθέσεων Πίστεως της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW Faith Affairs Council), στο οποίο συμμετέχει και η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ενόψει της 7ης Οκτωβρίου, εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

«Ως άνθρωποι της πίστης, αναγνωρίζουμε ότι η κοινή μας ανθρώπινη φύση μας καθιστά μια οικογένεια και αγκαλιάζουμε ο ένας τον άλλον ως αδελφούς και αδελφές. Αναγνωρίζουμε τον πόνο που αισθάνονται πολλοί στην κοινότητά μας λόγω των γεγονότων στη Μέση Ανατολή. Παρακαλούμε όσους θρηνούν να βρουν παρηγοριά στη συμπόνια και την κατανόηση των άλλων και να απέχουν από κάθε λέξη ή πράξη που προάγει το μίσος και τη μνησικακία ή υποκινεί τη βία».

«Η Πολιτεία μας έχει επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συγκρούσεων, αλλά η κοινωνική μας συνοχή είναι κάτι που δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο. Ως κοινοτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες δεσμευόμαστε να εργαστούμε μέσα στις διάφορες κοινότητες μας και τις συναθροίσεις μας για την προώθηση της ειρήνης, της αρμονίας και της κατανόησης στη Ν.Ν.Ο. και να είμαστε ενωμένοι ως Αυστραλοί συμπολίτες μας».

The post Προειδοποιούν οι αστυνομικές Αρχές ενόψει των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.