Προετοιμασίες για μάχη στην… πλατεία

Την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης διατείνεται πως «δεν έχει στόχο να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ» και συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, στο στρατόπεδο της πλειοψηφίας εξακολουθούν να επιμένουν πως υποψηφιότητα του τέως προέδρου δεν υπάρχει – και σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να συνεχίσουν μέχρι το συνέδριο.

Εκ των πραγμάτων σε αυτή τη συνθήκη, και ενώ και οι υπόλοιποι υποψήφιοι πρόεδροι συνεχίζουν τις καμπάνιες τους, τα βλέμματα πέφτουν πάνω στο δίπολο που σχηματίζεται μεταξύ εκείνων που κλείνουν κάθε πιθανότητα συμμετοχής του Κασσελάκη στις εσωκομματικές ως υποψηφίου και εκείνων που δίνουν ραντεβού στο συνέδριο. Ο Κασσελάκης ετοιμάζει μια κεντρική ομιλία στην Αθήνα την Τετάρτη, ενώ μία μέρα νωρίτερα, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, έχει προγραμματίσει την εκδήλωση για την οικονομία το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα – δεν αποκλείεται, αναλόγως του τι θα πει στη δική του παρέμβαση ο πρώην πρωθυπουργός, την επομένη να υπάρχει μια έμμεση απάντηση από τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα σύγκρουση που υπάρχει ανάμεσα στα στελέχη της κομματικής πλειοψηφίας και την πλευρά Κασσελάκη, πάντως, αφορά τα νέα γραφεία που νοίκιασε για να στεγάσει την καμπάνια του και τα οποία, για τους επικριτές του, αποτελούν άλλη μία απόδειξη ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «κόμμα μέσα στο κόμμα» – μετά τη σχετική πλατφόρμα για εγγραφές υποστήριξης που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά Κασσελάκη, τα γραφεία, που δεν είναι στο μέγεθος που είδε το φως της δημοσιότητας στην αρχή, αφορούν τον προεκλογικό του αγώνα και εκεί θα στεγάζονται ο ίδιος, οι συνεργάτες του και όσοι είναι δυνατόν από τους χιλιάδες εθελοντές που ήδη δήλωσαν την υποστήριξή τους στο σάιτ της υποψηφιότητάς του που σήκωσε τη σκόνη. Οσον αφορά το μισθωτήριο, λένε πως είναι σε ισχύ μέχρι την ημερομηνία του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, ενώ οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η κίνηση έγινε για να στεγάζεται κάπου η καμπάνια του. «Είναι προφανές ότι το σχέδιο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και απαξίωσης συνολικά της Αριστεράς, που υλοποιεί καθημερινά ο κ. Κασσελάκης, βολεύει στη διατήρηση του σημερινού status quo στους συσχετισμούς στη χώρα, σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε η Ολγα Γεροβασίλη («Παραπολιτικά»), συντονιζόμενη στο μήκος κύματος της πλειοψηφίας.

Το Ινστιτούτο Τσίπρα

Ολοι στην αξιωματική αντιπολίτευση πάντως βρίσκονται εν αναμονή της εκδήλωσης του Ινστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση του Τσίπρα αύριο θα περιγράφει ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο διοίκησης του κράτους από το σημερινό επιτελικό στη λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η εκδήλωση θα επικεντρωθεί όχι μόνο στη μεγάλη εικόνα της οικονομίας», λένε από την Αμαλίας, «αλλά και στην καθημερινή αποτύπωση των επιλογών αυτών στη ζωή των πολιτών». Δίνουν μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία τεσσάρων υπουργών από τρεις διαφορετικές κυβερνητικές περιόδους (κυβέρνηση Τσίπρα, Παπανδρέου, Σημίτη), οι οποίοι θα περιγράψουν με τον δικό τους τρόπο ποια είναι η σημερινή κατάσταση αλλά και το πού οδηγούμαστε.

Παρότι η εκδήλωση αφορά την οικονομία, έχει εκ των πραγμάτων και κοινωνική και πολιτική ατζέντα («ασυδοσία στην αγορά εργασίας, διάλυση των δημόσιων δομών κοινωνικής προστασίας, όπως του ΕΣΥ, διαφθορά», επισημαίνουν, για ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των περισσότερων πολιτών), σε μια λογική σύνθεσης του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου και των πρωτοβουλιών που πρέπει να πάρει σε ένα περιβάλλον κρίσεων – σε εσωκομματικό επίπεδο, θα έχει ενδιαφέρον ποιοι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιλέξουν να παρευρεθούν, αλλά και πόσα στελέχη / υποστηρικτές του Κασσελάκη θα θελήσουν να δώσουν το «παρών».