Προσπαθεί να υποστηρίξει την ορθή και έγκαιρη υλοποίηση δρόμου Πάφου -Πόλης Χρυσοχούς, λέει το Τμ. Δημοσίων Εργων

Προσπαθεί να υποστηρίξει την ορθή και έγκαιρη υλοποίηση δρόμου Πάφου -Πόλης Χρυσοχούς, λέει το Τμ. Δημοσίων Εργων – Απαντά σε τοποθετήσεις και δημοσιεύματα

Μέσω της ομάδας επίβλεψής του, καταβάλλει κάθε προσπάθεια να υποστηρίξει την ορθή και έγκαιρη υλοποίηση του έργου του δρόμου ΠάφουΠόλης Χρυσοχούς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δημοσίων Εργων.

Στην ανακοίνωσή του σε σχέση με δημοσίευμα, ημερομηνίας 21/10/2024, το Τμήμα Δημοσίων Έργων δηλώνει ότι δεν θα προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό και δεν θα εκθέσει την θέση και άποψή του δημόσια αναφορικά με τον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, καθώς το θέμα εξετάζεται πλέον ενώπιον δικαστηρίου μετά από αγωγή που κατάθεσε ο εργολάβος.

Αναφέρει ότι «ο εργολάβος ερμηνεύει με δικό του τρόπο τις πρόνοιες των προδιαγραφών ως προς το ποια υλικά από τις εκσκαφές είναι κατάλληλα για χρήση ως επιχώματα και ποια όχι».

Περαιτέρω το Τμήμα Δημοσίων Έργων, σημειώνει ότι διατηρεί στον χώρο του εργοταξίου ομάδα επίβλεψης με επικεφαλής τον Αντιπρόσωπο εργοδότη, που ασκεί προληπτική επίβλεψη, επιβλέπει ή/και επιλύει άμεσα οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν στο έργο, κατά τις ίδιες ώρες εργασίας με τον εργολάβο, ακόμα και υπερωριακά.

Το Τμήμα αναφέρει περαιτέρω ότι στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα επίβλεψης του έργου εκ μέρους του Τμήματος Δημοσίων Έργων, σε συνεργασία και συντονισμό με τη Διεύθυνση του Τμήματος, σε τακτές συναντήσεις που έχουν με τους εκπροσώπους του εργολάβου από την έναρξη της σύμβασης, εξέφρασαν την προθυμία τους να εξετάσουν οποιεσδήποτε προτάσεις του εργολάβου για ορθολογιστική διαχείριση των υλικών εκσκαφής και κατασκευή του έργου, σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές της σύμβασης.

Παράλληλα, η ομάδα επίβλεψης προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες, διευκολύνοντας τον εργολάβο στην εξασφάλιση των απαιτούμενων συναινέσεων, συγκαταθέσεων, αδειοδοτήσεων, αναφέρει προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο Αντιπρόσωπος του εργοδότη εγκρίνει άμεσα τις επιμέρους μελέτες του εργολάβου και τα μηνιαία πιστοποιητικά πληρωμής, χωρίς καθυστερήσεις.

Επίσης αναφέρει ακόμα ότι μέσω της ομάδας επίβλεψής του, καταβάλλει κάθε προσπάθεια να υποστηρίξει την ορθή και έγκαιρη υλοποίηση του έργου και προσθέτει ότι στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, έχει δεχτεί την τμηματική υποβολή της μελέτης για έγκριση και την αντίστοιχη εκτέλεση των εργασιών, παρά το γεγονός ότι το συμβόλαιο προβλέπει την υποβολή της συνολικής μελέτης πριν από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

Αναφέρει πρόσθετα ότι επίσης, πραγματοποιούνται μηνιαίες συναντήσεις με τους εκπροσώπους του εργολάβου, ενώ, όπου είναι απαραίτητο, το Τμήμα λαμβάνει άμεσες ενέργειες για την άρση των εμποδίων που προκύπτουν, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Η ομάδα επίβλεψης του Τμήματος Δημοσίων Έργων θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της με προσήλωση και συνέπεια, μεριμνώντας ώστε οι εργασίες που εκτελούνται να συμμορφώνονται πλήρως με τις πρόνοιες των εγγράφων του συμβολαίου

Με 146 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή και εκτέλεση των μεγαλύτερων δημόσιων οδικών και οικοδομικών έργων στην Κύπρο, το Τμήμα Δημοσίων Έργων χειρίζεται τον εργολάβο με ακριβοδίκαια, σύμφωνα με τις πρόνοιες των εγγράφων της σύμβασης, όπως κάνει σε όλες τις συμβάσεις.

Σημειώνει ακόμα ότι κάθε αίτημα του εργολάβου εξετάζεται αναλόγως περίπτωσης από τις Αρμόδιες Επιτροπές Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΤΕΑΑ και ΚΕΑΑ) και, όπου υπάρχει διαφωνία με τον εργολάβο ως προς την απόφασή τους, εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπεται στους όρους της σύμβασης για φιλικό διακανονισμό. Τονίζεται ότι μια τέτοια διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το Τμήμα πριν την προκήρυξη του έργου είχε γίνει πλήρης περιβαλλοντική μελέτη (μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ), βάσει της οποίας το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εξέδωσε γνωμάτευση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον που θα προκύψουν από την κατασκευή του έργου και τέθηκαν συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι. Τόσο η περιβαλλοντική μελέτη όσο και η γνωμάτευση περιλήφθηκαν στα έγγραφα της σύμβασης για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς.

Σημειώνει ακόμα ότι το έργο εκτελείται βάσει σύμβασης για μελέτη/ κατασκευή. Η ευθύνη για τη διαχείριση των προϊόντων εκσκαφής και τις απαιτούμενες επιχωματώσεις είναι αποκλειστική ευθύνη του εργολάβου και της ομάδας μελέτης του, οι οποίοι οφείλουν να συμμορφώνονται με τα πορίσματα της ΜΕΕΠ και της σχετικής γνωμάτευσης με τους αντίστοιχους όρους.

Τέλος αναφέρει ότι οι δύο συναντήσεις που έγιναν τον Μάιο 2024 και τον Ιούλιο 2024, ο εργολάβος εξέφρασε πρόθεση για υποβολή τεχνικής πρότασης για εναλλακτική κατασκευή επιχωμάτων του έργου χρησιμοποιώντας υλικά εκσκαφής, τα οποία βάσει προδιαγραφών θεωρούνται ακατάλληλα. Τελικά, υπόβαλε πρόταση τον Αύγουστο 2024 η οποία όμως δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή, καθώς η προτεινόμενη μεθοδολογία δεν συνοδευόταν από πρότυπα ή κανονισμούς που να επιβεβαιώνουν την ορθότητά της. Παράλληλα έθεσε θέματα οικονομικών και χρονικών αποζημιώσεων για την υλοποίησή της.