Πρωταγωνίστρια η Κρήτη σε αεροπορικές αφίξεις και διεθνή τουριστικά βραβεία

Στην κορυφαίες θέσεις της κατάταξης με τα καλύτερα νησιά της Ευρώπης βρίσκεται η Κρήτη, όπως αυτό αποτυπώνεται στα βραβεία 2024 Readers’ Choice Awards, που βασίζονται στις προτιμήσεις του ταξιδιωτικού κοινού από όλο τον κόσμο και αναγνωστών του κορυφαίου ταξιδιωτικού περιοδικού Conde Nast Traveller.

Συγκεκριμένα η Κρήτη βρίσκεται στην 4η θέση, με τα ελληνικά νησιά να έχουν την τιμητική τους, αφού 7 συμπεριλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα. Εστιάζοντας στα ελληνικά νησιά που οι αναγνώστες του περιοδικού ανέδειξαν στις προτιμήσεις τους, αυτά είναι η Πάρος (3η θέση), η Σκιάθος (5η), η Ρόδος (7η), η Ζάκυνθος (12η), η Κέρκυρα (17η) και η Σαντορίνη στην (18η).

Τα ελληνικά νησιά με τα εξαιρετικά τους καταλύματα έχουν κεντρίσει το διεθνές κοινό, αφού οι αυθεντικές εμπειρίες που προσφέρουν εξακολουθούν να προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο, όπως τονίζεται. Εστιάζοντας στην Κρήτη την ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το ΙΝΣΕΤΕ για το οκτάμηνο του 2024, ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εξέλιξη των αεροπορικών αφίξεων.

 

Συγκεκριμένα οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2024 στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκαν 2,8 εκατ. διεθνείς αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 5,8% ή 153 χιλ περισσότερες αφίξεις σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή στο αεροδρόμιο των Χανίων καταγράφηκαν 1,1 εκατ. διεθνείς αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση αύξηση 7,6% ή 80 χιλ περισσότερες αφίξεις σε σχέση με το 2023.

Αντίστοιχα ανοδική ήταν και η αφίξεις εσωτερικού για την Κρήτη το εξεταζόμενο διάστημα, αφού στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκαν 560 χιλ. αφίξεις πετυχαίνοντας αύξηση 11% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στα Χανιά καταγράφηκαν 300 χιλ. αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση 8,3%.

Σε κάθε περίπτωση η Κρήτη και του φθινοπωρινούς μήνες κινείται με πολύ καλούς ρυθμούς στις αφίξεις, ενώ ήδη πολλές τουριστικές μονάδες έχουν ανακοινώσει ότι θα παρατείνουν την λειτουργία τους στα μέσα Νοεμβρίου, απόρροια της ζήτησης που έχει το νησί στις διεθνείς αγορές.

Κάρπαθος. Φώτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Κάρπαθος ανάμεσα στους καλύτερους ανερχόμενους προορισμούς του κόσμου

Την Κάρπαθο ξεχωρίζει η βρετανική εφημερίδα Express ως την καλύτερη εναλλακτική ποιοτική επιλογή για διακοπές στην Ελλάδα έναντι μαζικών προορισμών που υποφέρουν από υπερτουρισμό.

Το βρετανικό μέσο αναδεικνύει την διάκριση της Καρπάθου στα 24 μέρη του πλανήτη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, αντί για τα «κλασικά» τουριστικά μέρη με συνωστισμό. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, «η ιστορία στην Κάρπαθο βρίσκεται διάχυτη παντού. Τα παλαιότερα ευρήματα ανθρώπινης παρουσίας στο νησί χρονολογούνται από το 4.000 π.Χ. με το νησί να αποκαλείται και “χώρα των Τιτάνων” στην Ελληνική Μυθολογία. Στην Κάρπαθο, το γραφικό χωριό και μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Όλυμπος, διατηρεί την πολιτιστική του ταυτότητα και τις παραδόσεις του, όπως φαίνεται άλλωστε και από τα παραδοσιακά ρούχα που φορούν οι γυναίκες και την αρχαϊκή διάλεκτο που μιλούν οι ντόπιοι». Η δημοφιλής εφημερίδα τονίζει επίσης πως το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων είναι μια εκπληκτική εναλλακτική λύση διακοπών με ψηλά βουνά, παρθένα τοπία, ευωδιαστά δάση, παραδοσιακά χωριά και γαλαζοπράσινα νερά που μπορεί κανείς να επισκεφτεί και μετά τον Αύγουστο.

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου Τάσος Μηλιός προσθέτει πως «η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου αποτελεί στόχο που προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τόσο μέσα από ένα πολύπλευρο τουριστικό αφήγημα σε πλήθος αγορών με επίκεντρο το φυσικό κάλλος, την τοπική κουλτούρα, τη γαστρονομία και τις εναλλακτικές δραστηριότητες, όσο και μέσα από εκδηλώσεις». Στο πλαίσιο αυτό, τους ανεξερεύνητους κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα του γοητευτικού νησιού των Δωδεκανήσων. Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκαν αναγνωρισμένοι τοπικοί σεφ οι οποίοι παρουσίασαν γεύσεις βασισμένες στη γαστρονομική παράδοση και στα τοπικά προϊόντα της Καρπάθικης γης. Τιμητική μαγειρική επίδειξη πραγματοποίησε ο σεφ Άκης Πετρετζίκης χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες. Το φεστιβάλ δεν περιορίστηκε μόνο στη δημιουργική γαστρονομικούς θησαυρούς της Καρπάθου επιχείρησε να αναδείξει το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Καρπάθου στις 19 Σεπτεμβρίου. Πλήθος επισκεπτών είχε τη χαρά να γευτεί την πλούσια γαστρονομία, αλλά ανέδειξε και την αναλλοίωτη παράδοση του νησιού με ζωντανή μουσική και εδέσματα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν μακαρούνες, τοπικά τυριά και άλλα πιάτα της Καρπάθου στο πλαίσιο μιας ταξιδιωτικής εμπειρίας εκτός υψηλής σεζόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, ενισχυμένες κατά 1,4% εμφανίζονται οι συνολικές αεροπορικές αφίξεις για την τουριστική περίοδο Μάιος – Σεπτέμβριος 2024 με 122.286 επισκέπτες.

Μαγνησία. Φώτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μαγνησία: Οι εικόνες που έπληξαν τον τουρισμό και οι νέες καμπάνιες για την αναστροφή του κλίματος

Η παραλία του Βόλου, τα τσιπουράδικα, τα σοκάκια της Παλιάς πόλης, το μυθικό βουνό των Κενταύρων το γραφικό Πήλιο… ολόκληρη η Μαγνησία είναι ένας τόπος που συγκεντρώνει δεκάδες λόγους να τον επισκεφθεί κανείς κι όμως, στον απολογισμό αυτής της χρονιάς τα νούμερα θα σημειώσουν πτώση. Τι δεν πήγε καλά φέτος; Μετά τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Θεσσαλία πέρσι, στο τέλος του καλοκαιριού ήρθε να προστεθεί ένας ακόμη «πονοκέφαλος»: Οι εικόνες με τα νεκρά ψάρια σε ορισμένες παραλίες της περιοχής προς το τέλος του Αυγούστου, έδωσαν ακόμη ένα «χτύπημα» στην τουριστική κίνηση, το οποίο όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου έγινε γενικευμένα.

«Πολλές φορές ο τρόπος που μεταδίδεται η πληροφορία και εκείνο που περνάει προς τα έξω προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι φανταζόμαστε. Όταν βγαίνουμε και λέμε “ψόφια ψάρια στον Βόλο” πιάνει όλη τη Μαγνησία, με αποτέλεσμα να έχουμε ακυρώσεις μέχρι και στο ανατολικό Πήλιο που είναι 55 χλμ μακριά και βλέπει στο Αιγαίο», επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και μέλος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Έτσι, παρόλο που ο Ιούλιος και ο Αύγουστος παρουσίασαν μια εξαιρετική άνοδο σε σχέση με πέρσι και οι επιχειρήσεις του κλάδου δούλεψαν πολύ καλά, στο σύνολο η χρονιά θα κλείσει σημειώνοντας πτώση.

Αυτό το κλίμα ή καλύτερα την εικόνα που έχει δημιουργηθεί επιθυμούν και προσπαθούν να αντιστρέψουν οι φορείς με νέες καμπάνιες για την τουριστική προβολή και προώθηση του προορισμού.

Κάτι παρόμοιο έγινε και πέρσι τον χειμώνα, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις ήταν έτοιμες να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες τα Χριστούγεννα αλλά έπρεπε να αλλάξει η εικόνα που είχε δημιουργηθεί στον κόσμο, σύμφωνα με τον κ.Ζαφείρη.

«Εμείς περιμένουμε σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και μέσω ενός κονδυλίου που έχει προαναγγελθεί για την προβολή της Θεσσαλίας, να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη καμπάνια για την περιοχή ενώ στο μεταξύ έχουμε προγραμματίσει και τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις τουρισμού εντός και εκτός Ελλάδας», σημειώνει ο κΖαφείρης.

Το μεγαλύτερο πλήγμα στον τουρισμό δόθηκε με την ακύρωση των συνεδρίων και των σχολικών εκδρομών μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που σημειώθηκαν. Παρόλο που η Μαγνησία επανήλθε, το κακό είχε ήδη γίνει και τα ταξίδια είχαν ήδη ακυρωθεί.

«Πέρσι τον χειμώνα, παρότι στις γιορτές των Χριστουγέννων οι πληρότητες ήταν πολύ υψηλές, ο χειμερινός τουρισμός συνολικά μειώθηκε κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μόνον οι σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν άγγιξαν σε ποσοστό το 70%», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας. Τώρα το επόμενο στοίχημα είναι τα Χριστούγεννα και φυσικά οι εκδρομές και τα συνέδρια που κλείνουν από νωρίς.

The post Πρωταγωνίστρια η Κρήτη σε αεροπορικές αφίξεις και διεθνή τουριστικά βραβεία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.