Πρωταθλητές προς πώληση

Ενα φωτοστέφανο μυστικότητας, εικασιών και σύγχυσης περιβάλλει την ανακοινωθείσα πώληση των πρωταθλητών του ΝΒΑ. Το πλειοψηφικό σχήμα, υπό την ηγεσία του Wyc Grousbeck, έχει αποφασίσει να διαθέσει τις μετοχές του, με στόχο να ολοκληρωθεί η πώληση του 51% είτε το 2024 είτε το 2025. Οι λόγοι για την πώληση σχετίζονται με θέματα οικογενειακού σχεδιασμού και διαδοχής.Οι σημερινοί ιδιοκτήτες, η Boston Basketball Partners LLC ., προσέλαβαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα JPMorgan και BDT & MSD για να βοηθήσουν σε μια συναλλαγή που θα μπορούσε να θέσει νέο υψηλό για το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για τον έλεγχο ενός franchise NBA.

Οι Σέλτικς αποτιμώνται σε περισσότερα από 5,12 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι οι τέταρτοι πολυτιμότεροι στο πρωτάθλημα πίσω από τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, Λος Αντζελες Λέικερς και Σικάγο Μπουλς.

Ο Grousbeck αγόρασε την ομάδα το 2002, και από τότε οι Σέλτικς γνώρισαν μεγάλες επιτυχίες, κερδίζοντας δύο πρωταθλήματα, το 2008 και το 2024. Μετά την αναμενόμενη πώληση ο αμερικανός επιχειρηματίας θα παραμένει επικεφαλής της ομάδας μέχρι την πλήρη μεταβίβαση το 2028.

Η διαδικασία της πώλησης βρίσκεται στα αρχικά στάδια, με τις ενδιαφερόμενες πλευρές να μην έχουν ακόμα αποκαλυφθεί πλήρως. Μέχρι στιγμής, μεγάλες επενδυτικές εταιρείες ή άτομα με τεράστιες περιουσίες θεωρούνται πιθανοί αγοραστές, καθώς το να αποκτήσει κανείς μια ομάδα με το κύρος και την ιστορία των Σέλτικς αποτελεί σπάνια ευκαιρία.

Προκλήσεις

Ενα σημαντικό ζήτημα για τον νέο ιδιοκτήτη θα είναι η διαχείριση των μεγάλων συμβολαίων, όπως αυτό του Τζέιλεν Μπράουν και πιθανόν μελλοντικά του Τζέισον Τέιτουμ, τα οποία θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ομάδας τα επόμενα χρόνια. Μια πιθανή πώληση ενέχει πάντα προκλήσεις για την ομάδα όσον αφορά τη σταθερότητα και τις μελλοντικές κινήσεις στο ρόστερ. Οι Σέλτικς βρίσκονται στην κορυφή του NBA και η νέα ιδιοκτησία θα κληθεί να διατηρήσει αυτήν την επιτυχία, διαχειριζόμενη παράλληλα το αυξημένο οικονομικό κόστος των αστεριών της ομάδας.

Η ανακοίνωση έγινε μέσω δήλωσης την ίδια μέρα που οι Σέλτικς κατέληξαν σε συμφωνία να επεκτείνουν το συμβόλαιο του σταρ τους Τζέισον Τέιτουμ για πέντε χρόνια και 315 εκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο στην ιστορία του ΝΒΑ ύστερα από τα 305 εκατομμύρια δολάρια για τον Τζέιλεν Μπράουν. Η διαδικασία της πώλησης αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, αν όχι χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση όλων των διαπραγματεύσεων και τη μετάβαση σε νέα ιδιοκτησία. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Σέλτικς αναμένεται να παραμείνουν μια από τις πιο ισχυρές ομάδες στο NBA, με στόχο να διατηρήσουν την επιτυχία τους τόσο στο πρωτάθλημα όσο και σε ευρωπαϊκές αγορές που ενδιαφέρονται για το μπάσκετ.

Η σημασία της πώλησης

Η αγορά των Σέλτικς αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών εταιρειών και δισεκατομμυριούχων, δεδομένης της υψηλής αξίας της ομάδας. Ανάμεσα στους πιθανούς αγοραστές θα μπορούσαν να είναι ομάδες επενδυτών, αθλητικοί επιχειρηματίες, ή ακόμα και διασημότητες με επενδυτικά ενδιαφέροντα, όπως έχει συμβεί με άλλες ομάδες του NBA. Υπάρχουν φήμες ότι ονόματα όπως ο Τομ Μπρέιντι ή ο Αλεξ Ροντρίγκεζ θα μπορούσαν να δείξουν ενδιαφέρον, δεδομένης της τάσης πρώην αθλητών να επενδύουν σε αθλητικές ομάδες.

Μερικές από τις πιο πρόσφατες πωλήσεις ομάδων του NBA περιλαμβάνουν τους Φοίνιξ Σανς (2022) που αγοράστηκαν από τον Mat Ishbia έναντι ποσού ρεκόρ 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Γιούτα Τζαζ (2020) πωλήθηκαν στον Ράιαν Σμιθ έναντι περίπου 1,66 δισ. δολαρίων. Οι Μπρούκλιν Nετς (2019) πήγαν στον Joseph Tsai που αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο έναντι $2,35 δισεκατομμυρίων. Η πώληση των Μπόστον Σέλτικς θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, τόσο για τον ίδιο τον οργανισμό όσο και για το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον του NBA. Αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την αξία της ομάδας και του πρωταθλήματος συνολικά, δεδομένου ότι οι Σέλτικς θεωρούνται μία από τις ιστορικότερες και πιο επιτυχημένες ομάδες στην ιστορία του NBA.

Η αύξηση της αξίας των ομάδων του NBA ενισχύει το κύρος και τη σταθερότητα του πρωταθλήματος, προσελκύοντας μεγαλύτερες συμφωνίες χορηγιών και τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Αυτό με τη σειρά του ανεβάζει το ανώτατο όριο μισθών (salary cap), επιτρέποντας στις ομάδες να υπογράφουν παίκτες με μεγαλύτερα συμβόλαια. Μια τέτοια πώληση μπορεί επίσης να φέρει νέες επενδύσεις, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης ενδέχεται να επιθυμεί να ενισχύσει τη θέση της ομάδας μέσω επενδύσεων σε υποδομές, μάρκετινγκ, ή ακόμα και στην ενίσχυση του ρόστερ με μεγάλους αστέρες του NBA.

Για τους οπαδούς, η πώληση μπορεί να σημαίνει αλλαγές στη διαχείριση της ομάδας, στην τιμή των εισιτηρίων και στη στρατηγική για την προώθηση του brand. Μια αύξηση στις τιμές εισιτηρίων ή σε άλλα προϊόντα που σχετίζονται με την ομάδα είναι πιθανή, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης, όπως κάθε διοίκηση, θα προσπαθήσει να αποσβέσει το τεράστιο ποσό της επένδυσης.