Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 60χρονα της ετοίμασε η Πολιτική Άμυνα

Οι δράσεις στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της δικής τους εμπλοκής στην πρόληψη, την ετοιμότητα και την καλλιέργεια κουλτούρας αυτοπροστασίας

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων, στο οποίο περιλαμβάνονται δράσεις σε όλες τις επαρχίες, την εβδομάδα 7-13 Οκτωβρίου 2024, έχει καταρτίσει η Πολιτική Άμυνα για την συμπλήρωση φέτος 60 χρόνων από την ίδρυση και την δράση της.

Σε ανακοίνωση η Πολιτική Άμυνα αναφέρει ότι σκοπός των εκδηλώσεων είναι η προβολή της ιστορίας, της εξέλιξης και του έργου της Πολιτικής Άμυνας κατά τη διάρκεια των 60 χρόνων δράσης της.

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι δράσεις στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της δικής τους εμπλοκής στην πρόληψη, την ετοιμότητα και την καλλιέργεια κουλτούρας αυτοπροστασίας, στοιχεία, τα οποία έχουν θετικό αντίκτυπο στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Προσθέτει ότι η εβδομάδα Πολιτικής Άμυνας την περίοδο 7-13 Οκτωβρίου επιλέγηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Μείωση των Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές, που γιορτάζεται στις 13 Οκτωβρίου.

«Η ημέρα αυτή έχει οριστεί ως τέτοια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και σκοπός της είναι να αυξηθεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη μείωση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές και τη διαχείριση των προβλημάτων και των επιπτώσεών τους», προσθέτει.

Η Πολιτική Άμυνα αναφέρει ότι για το 2024, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών καλεί όλες τις χώρες να επικεντρωθούν στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, έτσι ώστε να τους προσφέρουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες και να τους ενδυναμώσουν, για να είναι ασφαλή με το να κατανοήσουν και να ενεργούν κατάλληλα σε κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

«Η προσέγγιση αυτή και η από νωρίς ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών έχουν θετικά αποτελέσματα στη διαμόρφωση κουλτούρας πρόληψης και αυτοπροστασίας», προσθέτει.

Αναφέρει ότι είναι Τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών, από το 2002 και ενεργό μέλος του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχει, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε Ομάδες Εργασίας του Συμβουλίου και της Επιτροπής, συνδιαμορφώνοντας την πολιτική σε ό,τι αφορά στη διαχείριση κινδύνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Πολιτική Άμυνα αναφέρει ότι τα μόνιμα στελέχη (οργανικές θέσεις) της Δύναμης της Πολιτικής Άμυνας είναι 33, οι εθελοντές αριθμούν περίπου 700 άτομα και προσθέτει ότι στη δύναμη της υπηρετούν γύρω στις 4.500 γυναίκες και άνδρες.