Πρώτη, αήττητη και καλύτερη η Ελλάδα

Η Ελλάδα του αήττητου, η Ελλάδα του «τέσσερα στα τέσσερα», η Ελλάδα της κορυφής! Μετά το έπος του Γουέμπλεϊ, η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε ένα κατάμεστο Γεώργιος Καραϊσκάκης κέρδισε και την Ιρλανδία με 2-0 (ίδιο σκορ με αυτό που το είχε κάνει και στο Δουβλίνο) και συνεχίζει στην κορυφή της βαθμολογίας του Nations League. Εκπληκτικό ποδόσφαιρο από τους παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που αποθεώθηκε από 30.000 Ελληνες στο Φάληρο, σκόρερ οι Μπακασέτας και Μάνταλος, αφιερωμένη εξαιρετικά και αυτή η νίκη στον… φύλακα – άγγελο της Εθνικής: τον Τζορτζ Μπάλντοκ. Μία ισοπαλία με τους Αγγλους στις 14 Νοέμβρη θα στείλει την Ελλάδα και μαθηματικά στην κορυφή.

Η Ελλάδα ήταν καταιγιστική στο πρώτο ημίωρο της αναμέτρησης με την Ιρλανδία. Και είχε καταγράψει μέσα σε αυτό το διάστημα εντυπωσιακούς αριθμούς: 12 τελικές προσπάθειες (4 στην εστία), 75% κατοχή μπάλας και 1,50 xGoals. Μέσα σε αυτές τις τελικές είχε και τέσσερις «καθαρές» ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ. Τι δεν είχε; Το ίδιο το σκορ. Πήγε στα αποδυτήρια χωρίς να σκοράρει, με το 0-0 να παραμένει άδικα βάσει εικόνας του αγώνα. Οι Ιρλανδοί ήταν αυτοί που πήγαν να αιφνιδιάσουν την Ελλάδα και είχαν την πρώτη ευκαιρία στο ματς, μόλις στο 5′ με τον Φέργκιουσον να βγαίνει σε θέση βολής απέναντι στον Βλαχοδήμο, αλλά το πλασέ του να φεύγει άουτ.

Μονόλογος

Από κει και πέρα; Ενας επιθετικός μονόλογος της Εθνικής, που είχε τον Σιώπη να τρέχει παντού και να βοηθάει εκτός από το ανασταλτικό κομμάτι και στη δημιουργία και προσπάθησε να απειλήσει κυρίως από τα άκρα. Στο 8′ χάθηκε η πρώτη μεγάλη ευκαιρία με τον Μπακασέτα να βρίσκεται σε καλή θέση στην περιοχή, αλλά το πλασέ του κόντραρε και έφυγε ελάχιστα έξω. Στο 11′ ο Μασούρας βρέθηκε απέναντι από τον Κέλεχερ και σε θέση μέσα δεξιά, αλλά το πλασέ του έδιωξε ο τερματοφύλακας των Ιρλανδών. Η Ελλάδα συνέχισε να είναι καταιγιστική και οχτώ λεπτά μετά την ευκαιρία του Μασούρα είχε τη μεγαλύτερή της για να ανοίξει το σκορ. Ο Μπακασέτας μετά υπέροχο σλάλομ μέσα στην περιοχή σούταρε, με τον Κέλεχερ να διώχνει και στην επαναφορά ο Παυλίδης δεν κατάφερε να πιάσει καλά το πλασέ και να σκοράρει σχεδόν σε κενή εστία, με την μπάλα να καταλήγει στα χέρια του ιρλανδού τερματοφύλακα.

Ο Κέλεχερ ήταν πρωταγωνιστής και στην επόμενη μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας, που ήρθε στο 29′ όταν ο Μπακασέτας είδε τον Γιαννούλη που έμπαινε από τα αριστερά, του πέρασε την μπάλα αλλά το πλασέ του εξουδετέρωσε και πάλι ο τερματοφύλακας της φιλοξενούμενης ομάδας. Ο ρυθμός στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου μέρους έπεσε μετά το ημίωρο, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να πάνε χωρίς σκορ στα αποδυτήρια.

Για τον Τζορτζ

Ο,τι δεν κατάφερε η Ελλάδα στο πρώτο ημίχρονο, το κατάφερε με την πρώτη ευκαιρία στο δεύτερο. Οπως ακριβώς είχε κάνει και στο Δουβλίνο (άνοιξε το σκορ στο 50′), όπως έκανε πριν από μερικά βράδια στο Γουέμπλεϊ (άνοιξε το σκορ στο 49′), έτσι συνέβη και χθες. Στο 48′ η Εθνική βγήκε ταχύτατα μπροστά, ο Τζόλης έστρωσε στον Μπακασέτα που με δεξί σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής έκανε το 1-0 για την Ελλάδα. Ο αρχηγός έτρεξε στην εξέδρα, έγινε μια μεγάλη αγκαλιά με τους συμπαίκτες του, έβγαλε και φίλησε το μαύρο περιβραχιόνιο. Το γκολ του ήταν μια ακόμα αφιέρωση στον Τζορτζ Μπάλντοκ.

Το… κερασάκι

Η ένταση και τα τρεξίματα στο Γουέμπλεϊ τρία βράδια νωρίτερα, συν τα πολλά τρεξίματα που έβγαλε για μία ώρα παιχνιδιού χθες η Ελλάδα, ήταν λογικό να βγάλουν κούραση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα από κάποιο σημείο του αγώνα και μετά. Οι Ιρλανδοί «φόρτωσαν» την επίθεση και είχαν μεγάλη ευκαιρία στο 69′ όταν ο Τέιλορ έκανε την κεφαλιά με τον Βλαχοδήμο να διώχνει σε κόρνερ. O Γιοβάνοβιτς φρέσκαρε την ομάδα του με τους Ζαφείρη, Πέλκα και Δουβίκα προκειμένου να μπορέσει να κρατήσει την μπάλα, ενώ λίγο αργότερα έβαλε τον Τσιμίκα μαζί με τον Γιαννούλη στα αριστερά, αφού ο Εμποσέλε δημιουργούσε προβλήματα από εκεί. Οι Ιρλανδοί κέρδιζαν μεν μέτρα, αλλά η αμυντική λειτουργία της Εθνικής ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να μην απειλείται. Και στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων να βάζει το… κερασάκι στην τούρτα όταν ο Κέλεχερ υπέπεσε σε μεγάλο λάθος, ο Μάνταλος έκλεψε, τον πέρασε και σε κενή εστία σημείωσε το τελικό 2-0.

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Γιαννούλης, Κουρμπέλης (82′ Μάνταλος), Σιώπης, Μασούρας (65′ Πέλκας), Μπακασέτας (72′ Ζαφείρης), Τζόλης (82′ Τσιμίκας), Παυλίδης (72′ Δουβίκας).

Ιρλανδία: Κέλεχερ, Ο’ Σέι, Κόλινς, Σκέιλς, Μπράντι, Κούλεν, Σζμόντικς, Νάιτ, Ογκμπένε (57′ Εμποσέλε), Πάροτ, Φέργκιουσον (57′ Τέιλορ).