Σήμα από την Ουάσιγκτον για ενιαία Κύπρο

Ηταν σίγουρα μια ιστορική στιγμή για την Κύπρο, ένα σημείο κομβικό στην επικύρωση της μεταμόρφωσης ενός μικρού, μονοδιάστατου και συνήθως προβληματικού και εσωστρεφούς κράτους σε μια κρίσιμη μονάδα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, όμως, η επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο κατόπιν πρόσκλησης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, η πρώτη κύπριου ηγέτη στις ΗΠΑ από το 1996, ήταν και το επιστέγασμα μιας πορείας η οποία ξεκίνησε με την εκλογή Χριστοδουλίδη και αναπτύχθηκε κάτω από πολύ μεγάλες αντιξοότητες, αμφισβήτηση, αλλά και δυσκολίες επί του εδάφους και λόγω ειδικά των εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος στην περιοχή. Είναι μια πορεία η οποία αναπτύχθηκε με την επίμονη δουλειά του ΥΠΕΞ της Κύπρου, Κωνσταντίνου Κόμπου.

Το γεγονός και μόνο ότι η συνάντηση η οποία δεν ήταν βέβαια εθιμοτυπική διήρκεσε μία ώρα, δείχνει και το πόσο οι ΗΠΑ επενδύουν στην Κύπρο και στον ρόλο της στην περιοχή, σχολίαζε κυβερνητική πηγή στην Κύπρο. Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε ο στρατηγικός διάλογος ανάμεσα στα δύο μέρη, το σημαντικότερο ίσως των μεταξύ τους θεμάτων, ο οποίος αναβαθμίζεται με τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον, που είναι προφανές ότι βλέπει από διαφορετικό πρίσμα τη θέση της Κύπρου στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου και στον ευρωπαϊκό χάρτη.

«Ξεκινά μια νέα εποχή»

Είναι ενδεικτικό αυτό που υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη Λευκωσία δήλωσε στα «ΝΕΑ» όταν του ζητήσαμε να βάλει σε μία πρόταση το αποτέλεσμα της συνάντησης. «Ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ», σημείωσε. «Πλέον μπορούμε να μιλάμε για μια σταθερή συμμαχία με την Ουάσιγκτον», συμπλήρωσε, για να υποδείξει ότι κατά τη συνάντηση ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η Κύπρος δεν έχει περιορισμούς στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει. Κάτι που συνιστά και ξεκάθαρη στήριξη της Ουάσιγκτον στη Λευκωσία και στην προσπάθειά της αυτή, έναντι των όποιων εμποδίων ήθελε προβληθούν.

Το Κυπριακό ήταν βέβαια και αυτό ψηλά, άλλωστε υποδεχόμενος τον κύπριο πρόεδρο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο πρόβλημα και εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσπάθεια για λύση βάσει Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αλλά και την αισιοδοξία του ότι μπορούμε όντως να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Σήμερα, στεκόμαστε εναντίον της βίαιης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, είπε ο Τζο Μπάιντεν, ενισχύσαμε τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από την ενέργεια, την ασφάλεια ως την τεχνητή νοημοσύνη και αυξήσαμε την ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλοντας οκτώ χιλιάδες τόνους βοήθειας στη Γάζα. «Η Κύπρος τα έκανε όλα αυτά πάντοτε εφικτά», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, από δικής του πλευράς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί και μέσα από τη λύση του Κυπριακού, με τρόπο που όχι μόνο να μην περιοριστεί, αλλά και να ενισχυθεί σαφώς περισσότερο. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αναγνωρίζεται αυτό το περιφερειακό αποτύπωμα της χώρας μας και συνδέεται και με τη μορφή και με το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, είπε ο κύπριος πρόεδρος.

Σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον ενημερώσει εκτενώς για την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, προτού επιστρέψει στην Κύπρο, μεθαύριο Σάββατο.