Σε απολογία Λουτσέσκου και Λαμέλα

Η αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ μπορεί να ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, αλλά όπως φαίνεται θα μας απασχολεί για αρκετό καιρό ακόμη εξαιτίας των όσων έγιναν μετά τη λήξη του. Χθες το πρωί έγινε αρχικά γνωστό λοιπόν πως ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αλλά και του φροντιστή της ομάδας, Κυριάκου Γιαντσίδη, για υβριστική συμπεριφορά με έργο σε βάρος των θεατών.

Η ως άνω πράξη προβλέπεται και τιμωρείται πειθαρχικά από τις διατάξεις των άρθρων 1, 2, 3 παρ. 4, 4, 5 παρ. 1, 2 και 4, 6 παρ. 3, 10 παρ. 1 περ. β’, παρ. 5 περ στ’ στοιχ. ii, 11 παρ.1, 2, 6, 14 παρ.2, 25 παρ.2 και 26 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ».

Σειρά πήρε στη συνέχεια το πειθαρχικό όργανο της Super League που κάλεσε σε απολογία τους Ερικ Λαμέλα, Ραζβάν Λουτσέσκου και δύο φροντιστές των «ασπρόμαυρων». Αιτία ήταν η συμπεριφορά τους στο φινάλε του αγώνα.

Οσα αναφέρει η ανακοίνωση για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ:

«Το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο κάλεσε σε απολογία την Πέμπτη, 24-10-2024 και ώρα 10:00, τους εξής:

ΠΑΕ ΑΕΚ, LAMELA CORDERO ERIK MANUEL (Ποδοσφαιριστής της ΠΑΕ ΑΕΚ), VEGA DANIEL (Τεχνικός Διευθυντής): “Βάσει των αναφερομένων στο από 20/10/2024 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), στην από 20/10/2024 Εκθεση Παρατηρητή Αγώνα και στην από 20/10/2024 Εκθεση Παρατηρητή ΔΕΑΒ”, στον αγώνα μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΑΕΚ – ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

nΕπί παραβάσει των άρθρων 1, 5 επ, 14 παρ. 1, 2, 3 και 4 περ. α’, 10 παρ. 1 περ. β’, 11 παρ. 1, 2 και 4, 15 παρ. 1 περ. γ’, 15 παρ. 2 περ. α’, ii), 3 περ. Ι, α’, 4 περ. α’, δ’ του Π.Κ. της ΕΠΟ.

ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κ. ΓΙΑΝΤΣΙΔΗΣ (Φροντιστής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ), R. LUCESCU (Προπονητής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ), Ε. ΚΑΛΤΑΜΠΑΝΙΔΗΣ (Β’ Φροντιστής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ): “Βάσει των αναφερομένων στο από 20/10/2024 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), στην υπ’ αρίθμ. 22362/2024 από 22/10/2024 Δίωξη του Υπεύθυνου Άσκησης Πειθαρχικής Διώξεως Ποδοσφαιρικών Αδικημάτων, στην από 20/10/2024 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα και στην από 20/10/2024 Έκθεση Παρατηρητή ΔΕΑΒ”, τον αγώνα μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΑΕΚ – ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

n Επί παραβάσει των άρθρων 1, 5 επ, 10 παρ. 1 περ. β’, 11 παρ. 1, 2 και 4, 14 παρ. 1, 2, 3 και 4 περ. β’ του Π.Κ. της ΕΠΟ».

Οι ποινές που αναμένονται

Οσο για τις ποινές που προβλέπονται για όλα αυτά; Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως τα άρθρα που αφορούν στους παίκτες, στους προπονητές και στους αξιωματούχους των ομάδων στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ είναι πολλά και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η ιδιότητα των προσώπων που κλήθηκαν σε απολογία. Ωστόσο, όλοι παραπέμπονται ως αξιωματούχοι ομάδας αγωνιστικού χώρου, που για τις πράξεις τους προβλέπεται αποκλεισμός από 15 μέρες ως έξι μήνες και 5-10 χιλιάδες χρηματικό πρόστιμο. Για τις πράξεις των αξιωματούχων, επομένως, προβλέπεται πρόστιμο για τις ΠΑΕ και συγκεκριμένα για την ΑΕΚ αυτό το πρόστιμο αναμένεται να είναι βαρύτερο, καθώς η Ενωση έχει παραπεμφθεί ακόμα για υβριστικά συνθήματα, καπνογόνα, ρίψεις και για επεισόδια ή εισβολή φιλάθλων. Δεν κινδυνεύει, ωστόσο, η έδρα της με βάση τον πειθαρχικό κώδικα.

Η έκθεση της Αστυνομίας

και οι αντιδράσεις

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΑΕΚ, η έκθεση της Αστυνομίας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για ΠΑΟΚ και Λουτσέσκου. Βάσει των όλων λέει η Ενωση, οι Αρχές έχουν καταγράψει μεταξύ άλλων ότι ο Ρουμάνος και ο συνοδός του έκαναν χειρονομίες στον κόσμο, όπως επίσης και ότι ο προπονητής του Δικεφάλου του Βορρά έφτυσε τον Λαμέλα επειδή εκείνος του πέταξε ένα χάνζαπλαστ. Αναφέρεται επίσης πως δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ύστερα από επίθεση διαπιστευμένων του ΠΑΟΚ.

Από τον ΠΑΟΚ και μέσω ανάρτησης του αντιπροέδρου της ΠΑΕ, Κυριάκου Κυριάκου, τονίστηκε πως «κατέρρευσε το επιχείρημα του προκλητικού Λουτσέσκου» ενώ ο παράγοντας των Ασπρόμαυρων έκανε λόγο για «κλάψα, υποκρισία και σαλιαρίσματα», αναφερόμενος στην πλευρά της ΑΕΚ. Τέλος, από τον ΠΑΟΚ προκύπτει επίσης πως η ΠΑΕ θα επιμείνει στην καταγγελία της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, χρησιμοποιώντας όλο το οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες.

Τέλος, η ΔΕΑΒ κάλεσε σε ακρόαση τις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΠΑΕ ΑΕΚ καθώς και πέντε φυσικά πρόσωπα (προπονητή, τεχνικό διευθυντή, δύο φροντιστές και ποδοσφαιριστή) για όσα έγιναν αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα.