Σε ετοιμότητα για νέες επιχειρήσεις επαναπατρισμού

Οι πρώτοι έλληνες και κύπριοι πολίτες που απεγκλωβίστηκαν από την Βηρυτό πλέον βρίσκονται ασφαλείς μακριά από το πολεμικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή. Η πρώτη αποστολή επαναπατρισμού διήρκεσε λιγότερο από οκτώ ώρες. Ξεκίνησε λίγο πριν από τις 8 χθες το πρωί με το C-130 να απογειώνεται από την Ελευσίνα. Σε αυτό βρίσκονταν και δώδεκα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων. Το ελληνικό μεταγωγικό προσγειώθηκε τρεις ώρες αργότερα στο αεροδρόμιο της Βηρυτού. Αμέσως οι έλληνες κομάντος ασφάλισαν την περιοχή και άρχισε η καταμέτρηση, ταυτοποίηση και επιβίβαση των πολιτών στο ελληνικό C-130.

Με τα παιδιά τους στην αγκαλιά και ένα σακίδιο, 22 έλληνες και 38 κύπριοι πολίτες επιβιβάστηκαν στο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, του οποίου οι κινητήρες είχαν τεθεί σε λειτουργία καθώς κάθε λεπτό ήταν κρίσιμο, παρά το γεγονός πως είχε προηγηθεί διά της διπλωματικής οδού συνεννόηση τόσο με τις Αρχές του Λιβάνου όσο και του Ισραήλ. Το αεροσκάφος απογειώθηκε τάχιστα και στις μία το μεσημέρι έμπαινε στο FIR Λευκωσίας, κάνοντας όλους να αναπνεύσουν με ανακούφιση.

Τα συγχαρητήρια

«Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι σε θέση να μπορούν να φέρουν εις πέρας τέτοιες αποστολές, όπου χρειαστεί, και πάνω απ’ όλα να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας, Ελληνες και Κυπρίους» ανέφερε λίγη ώρα αργότερα από τον Εβρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερωνόταν συνεχώς για την εξέλιξη της αποστολής. Τη στιγμή που το αεροσκάφος προσγειωνόταν στη Λάρνακα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας προχώρησε σε ανάρτηση, μεταφέροντας τα δικά του συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση επαναπατρισμού.

Αφού προσγειώθηκε στη Λάρνακα για να αποβιβαστούν οι κύπριοι πολίτες, το αεροσκάφος απογειώθηκε και πάλι για την τελική φάση της πτήσης επαναπατρισμού των ελλήνων πολιτών. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Ελευσίνα λίγο μετά τις 4 το απόγευμα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή κάθε δυνατής προξενικής αρωγής σε Ελληνες που διαβιούν στον Λίβανο, ενώ με βάση και τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ σε ετοιμότητα είναι δύο επιπλέον μεταγωγικά αεροσκάφη C- 130, αλλά και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού για ενδεχόμενες νέες επιχειρήσεις επαναπατρισμού. Κατόπιν αιτήματος του Λιβάνου, εξάλλου, η χώρα μας ετοιμάζεται να αποστείλει και ανθρωπιστική βοήθεια στη Βηρυτό, κυρίως υγειονομικό υλικό, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.