Σε νέα τροχιά η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου

Ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ – ΗΒ συμφώνησαν Στάρμερ – Φον ντερ Λάιεν – «Σταθερή, θετική και με προοπτική το μέλλον σχέση»

Μια «σταθερή, θετική και με προοπτική το μέλλον σχέση» είναι προς το κοινό συμφέρον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της ΕΕ, τόνισαν σε κοινή δήλωσή τους στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κιρ Στάρμερ, και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας εντατικοποίηση των συζητήσεων για τη συνεργασία ΕΕ – ΗΒ, αλλά και την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής το ερχόμενο έτος.

Στη γραπτή κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση σημειώνεται πως οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι «μια σταθερή, θετική και με προοπτική το μέλλον σχέση είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον τους και αποτελεί τη βάση για μακροπρόθεσμη συνεργασία».

Ειδικότερα, οι Φον ντερ Λάιεν και Στάρμερ συμφώνησαν να προωθήσουν εντατικά την ατζέντα της ενισχυμένης συνεργασίας, ξεκινώντας με τον από κοινού καθορισμό των τομέων στους οποίους η ενισχυμένη συνεργασία θα ήταν αμοιβαία επωφελής, όπως η οικονομία, η ενέργεια, η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα, με πλήρη σεβασμό των εσωτερικών διαδικασιών και των θεσμικών τους αρμοδιοτήτων.

Όπως αναφέρεται, συμφώνησαν να έχουν νέα συνάντηση αυτό το φθινόπωρο, καθώς και για τη διεξαγωγή «τακτικών συνόδων κορυφής ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου σε επίπεδο ηγετών για παρακολούθηση της ανάπτυξης των σχέσεων», με την πρώτη σύνοδο να αναμένεται να πραγματοποιηθεί ιδανικά στις αρχές του 2025.

Σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, οι Φον ντερ Λάινεν και Στάρμερ καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αναγνωρίζοντας «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη επίθεση», προσθέτοντας πως «η αποκλιμάκωση από όλα τα μέρη στην περιοχή είναι υψίστης σημασίας» και πως χρειάζεται συντονισμένη διπλωματική αντίδραση στην κατάσταση και καλώντας «όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να τερματίσουν την αιματοχυσία».

«Απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο και τη Γάζα για να δημιουργηθεί το περιθώριο για πολιτικές λύσεις» υπογράμμισαν.

Στην κοινή δήλωση σημειώνεται ακόμα πως Στάρμερ και Φον ντερ Λάιεν αναγνώρισαν τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα τις μεταβολές στο στρατηγικό πλαίσιο για την Ευρωπαϊκή ήπειρο λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας τη στήριξή τους στην κυριαρχία της Ουκρανίας.

Συζήτησαν επίσης και συμφώνησαν σε στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση ευρύτερων παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών αντιξοοτήτων, του γεωπολιτικού ανταγωνισμού, της παράτυπης μετανάστευσης, της κλιματικής αλλαγής και των τιμών της ενέργειας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της μοναδικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και ΗΒ και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια φιλόδοξη ενίσχυση της δομημένης στρατηγικής συνεργασίας των δύο πλευρών, επαναβεβαιώνοντας ότι η Συμφωνία Αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου του Windsor, και η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας αποτελούν τη βάση των σχέσεων, και τονίζοντας τη δέσμευση για την πιστή εφαρμογή τους.

Επαναβεβαίωσαν ακόμα την αμοιβαία δέσμευσή για τήρηση του διεθνούς δικαίου και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ