Σε συναγερμό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «Παρασκευή οργής για τη Γάζα» που κάλεσε η Χαμάς

Σε συναγερμό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «Παρασκευή οργής για τη Γάζα» που κάλεσε η Χαμάς – Σφοδρές μάχες στα πολεμικά μέτωπα

Παγκόσμια προειδοποίηση εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμβουλεύοντας τους πολίτες των ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο να «αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις όποτε είναι δυνατόν» ύστερα από τις πρόσφατες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλούν σε διαδηλώσεις σε αμερικανικά και ισραηλινά σημεία ενδιαφέροντος την Παρασκευή (25/10).

Ο συναγερμός, που εκδόθηκε την Πέμπτη (24/10), σύμφωνα με το CNNi ήρθε μετά το κάλεσμα που απηύθυνε η Χαμάς για διαδηλώσεις «Παρασκευή της οργής για τη Γάζα» σε όλο τον κόσμο. Αυτό φαίνεται να είναι το πρώτο τέτοιο κάλεσμα για διαμαρτυρία μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Ισραήλ: Χτύπημα της Χεζμπολάχ με ρουκέτες στη Γαλιλαία – Τουλάχιστον εννέα τραυματίες

Αν και δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες διαδηλώσεις στην περιοχή η έκδοση ενός τέτοιου συναγερμού καταδεικνύει την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο τέτοιες συγκεντρώσεις να αποδειχθούν επικίνδυνες για τους Αμερικανούς πολίτες.

Ο τελευταίος παγκόσμιος προειδοποιητικός συναγερμός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι «αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε διάφορες πλατφόρμες καλούν σε διαδηλώσεις σε αμερικανικές και ισραηλινές εγκαταστάσεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024».

Εκτός του ότι συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις, υπενθυμίζει στους Αμερικανούς πολίτες να «επιδεικνύουν προσοχή όταν βρίσκονται κοντά σε οποιεσδήποτε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Οι οδηγίες του Σινουάρ για τους ομήρους

Η προειδοποίηση συνέπεσε χρονικά με την αποκάλυψη λεπτομερών οδηγιών του Γιαχία Σινουάρ για την φύλαξη και την φροντίδα των ομήρων.

Ο παλαιστινιακός ειδησεογραφικός ιστότοπος Al-Quds δημοσίευσε τρία έγγραφα που αποδίδονται στον εκλιπόντα ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ τα οποία περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με τους ομήρους και οδηγίες για τη φύλαξή τους.

Τα τρία χειρόγραφα έγγραφα, που σύμφωνα με τον ιστρότοπο έχουν τον «γραφικό χαρακτήρα» του Σινουάρ περιλαμβάνουν οδηγίες για τη φύλαξη των ομήρων, την καταγραφή κάποιων εξ αυτών και την τοποθεσία που φυλάσσονται, και τα ονόματα κάποιων που απελευθερώθηκαν.

«Επισκεφθείτε τους αρρώστους, ταΐστε τους πεινασμένους και ελευθερώστε τους αιχμαλώτους», αναφέρεται στα έγγραφα του Σινουάρ, τα οποία δεν έχουν διευκρινιστεί πότε γράφτηκαν.

Ειδικότερα σύμφωνα με το δημοσίευμα του Al-Quds, το πρώτο έγγραφο αναφέρει ότι οι ζωές των ομήρων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και συμπληρώνεται με στίχους του Κορανίου.

Σφοδρές μάχες στα πολεμικά μέτωπα

H εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά Λίβανο και Γάζα με νεκρούς και τραυματίες, η Χεζμπολάχ εκτοξεύει drone που προκαλούν θύματα και προετοιμάζεται το έδαφος για διαπραγματεύσεις με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την έκρηξη ρουκέτας σε αραβική πόλη στο βόρειο Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να λέει ότι «βλήματα» εκτοξεύθηκαν στην περιοχή από τον Λίβανο από τη Χεζμπολάχ.

«Οι θάνατοι ενός άνδρα και μιας γυναίκας διαπιστώθηκαν σε ιατρικό κέντρο στη Γαλιλιαία μετά τη μεταφορά τους εκεί σε κρίσιμη κατάσταση» από την αραβική πόλη Μαζντ αλ Κρουμ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του η διοίκηση του νοσοκομείου.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, τόνισε ότι «περίπου 45 βλήματα που εκτοξεύθηκαν από τη Χεζμπολάχ» εντοπίστηκαν «να περνούν από τον Λίβανο» σε ισραηλινό έδαφος.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο εν λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης, η βόρεια Γάζα βιώνει «τις πιο σκοτενές ώρες της», προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Οι ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να προσομοιάζουν με «εγκληματικές θηριωδίες», τόνισε.

Ο στρατός, που από τις 6 Οκτωβρίου επικεντρώνει τις επιχειρήσεις στον τομέα γύρω από την Τζαμπάλια, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να ενεργεί στη ζώνη του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, με βάση πληροφορίες για «την παρουσία τρομοκρατών και υποδομών τους» εκεί.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν και βρίσκονται στο εσωτερικό», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους» που είχαν καταφύγει στο νοσοκομειακό συγκρότημα για να γλιτώσουν από τους «αδιάκοπους βομβαρδισμούς», πρόσθεσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» αυτήν την εξέλιξη.

Διαπραγματεύσεις στο Κατάρ

Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα επέστρεψε στο Ισραήλ από το Κάιρο την Παρασκευή (25/10), όπως μετέδωσαν τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, μετά από συνάντηση με τον νεοδιορισθέντα επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Χασάν Ρασάντ ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ομηρίας στο Κατάρ την επόμενη εβδομάδα.

Αμερικανοί, Καταριανοί και Ισραηλινοί διαπραγματευτές θα συγκεντρωθούν στη Ντόχα την Κυριακή για να προετοιμάσουν νέες συνομιλίες για μια πιθανή συμφωνία που θα προβλέπει την απελευθέρωση των 101 Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα και τον τερματισμό των μαχών μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας που έχει μετατρέψει μεγάλο μέρος του θύλακα σε ερείπια.

Ο Μπαρνέα θα συνοδεύεται στη Ντόχα από τον διευθυντή της CIA, Ουίλλιαμ Μπερνς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Πηγή: cnn.gr