Σημαντικές εκδηλώσεις για την παράδοση, είπε στην Αμαργέτη ο Βαφεάδης

Σημαντικές εκδηλώσεις για την παράδοση, είπε στην Αμαργέτη ο Βαφεάδης

Στη σημασία των εκδηλώσεων, που αγκαλιάζουν την παράδοση της Κύπρου, αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης στην Αμαργέτη της Πάφου.

Ο κ. Βαφεάδης, που επισκέφτηκε την καταπράσινη κοινότητα της Αμαργέτης σήμερα Κυριακή, με την ευκαιρία της διοργάνωσης της 13ης πολιτιστικής, παραδοσιακής εκδήλωσης της με τίτλο «Η Αμαργέτη στις ρίζες της Παράδοσης» χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Βοηθούν, τόνισε, στο να παραμείνουν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα μας και να μεταδώσουν στις νέες γενιές ποιοι πραγματικά είμαστε και πώς έχουμε ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής αλλά και πως έχουμε δουλέψει με τη φύση για να παράξουμε προϊόντα και για να επιβιώσουμε σ΄αυτόν τον τόπο.

Συνεπώς, αυτά τα φεστιβάλ, συνέχισε, είναι οι γιορτές της παράδοσης μας.

Οι ήρωες μας που τιμήσαμε σήμερα στα Χολέτρια, είπε ο κ. Βαφεάδης, έχουν πεθάνει για να μπορέσουμε εμείς να είμαστε εδώ σήμερα, προσθέτοντας πως τα ήθη και τα έθιμα τιμώνται όχι μόνο με τη θυσία των ηρώων μας αλλά και με το να διατηρούμε αυτή την παράδοση ζωντανή και με το να ενημερώνουμε τα παιδιά μας για το πώς έχουμε ζήσει σ’ αυτόν τον τόπο, πώς έχουμε επιβιώσει και πως αυτή η όλη η εμπειρία έχει σχηματίσει αυτή την κυπριακή πραγματικότητα.

Ο κ. Βαφεάδης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να ενισχύονται αυτές οι εκδηλώσεις και επειδή βοηθούν αφάνταστα και την τοπική κοινωνία.

Στη γιορτή στην Αμαργέτη σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κ.Σ. Αμαργέτης Αλέξανδρο Νικολάου, δίδεται η ευκαιρία οι επισκέπτες να θυμηθούν και θα αναβιώσουν τον τρόπο ζωής στα παλιά χρόνια και να περάσουν όμορφα, συμμετέχοντας στις δραστηριότητες που έχει ετοιμάσει η κοινότητα.

Η εκδήλωση περιλάμβανε λειτουργία του παραδοσιακού πετρόμυλου για παραγωγή ελαιόλαδου και παρασκευή παραδοσιακής καπήρας (κατσούρας) με μαυρόλαδο, ενώ δίπλα από την αναπαλαιωμένη βρύση έγινε όργωμα με βόδια και ακολούθως φροντίδα των ζώων στη βρύση και αναβίωση γεμίσματος της στάμνας.

Ακολούθησε το παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών, η ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο και στην έκθεση παλαιών φωτογραφιών, η απόσταξη ζιβανίας και διάφορα βιωματικά εργαστήρια με τη συμμετοχή επισκεπτών.

Περίπτερα με παραδοσιακά εδέσματα, ρέσι, χαλούμια, καττιμέρια, κουλουράκια με τερατσόμελο (χαρουπόμελο), παλλουζές, σουτζούκος, λουκουμάδες, γλυκά του κουταλιού, παραδοσιακά ψωμιά, τραχανάς και άλλα παραδοσιακά εδέσματα είχαν την ευκαιρία να γευτούν οι παρευρισκόμενοι.

Η 13η πολιτιστική, παραδοσιακή εκδήλωση της Αμαργέτης περιλάμβανε, ακόμα, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, ενώ το κέντρο μελετών και έρευνας ΑΚΤΗ είχε περίπτερο για ενημέρωση του θεσμού της τηγανοκίνησης και άλλων θεμάτων ανακύκλωσης.

Στην εκδήλωση, που τελούσε τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Αντωνίας Θεοδοσίου, υπήρχε και έκθεση παλαιών αυτοκινήτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ