Στην Τουρκία μεταβαίνει ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς. Συναντάται με Ερντογάν

Στην Τουρκία ο Καγκελάριος Σολτς – Θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο

Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όπου το Σάββατο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλγκανγκ Μπύχνερ.

Ανέφερε δε πως στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, καθώς και διμερείς και οικονομικές σχέσεις.

Στο ερώτημα για το εάν θα τεθεί στη συνάντηση το ζήτημα του επαναπατρισμού Τούρκων αιτούντων άσυλο από την Γερμανία, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η γερμανική Κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές εμπιστευτικές συνομιλίες με χώρες προέλευσης μεταναστών για την βελτίωση των επιλογών επιστροφής. Πρόσθεσε δε ότι «και στο θέμα της μετανάστευσης η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Γερμανίας».

Σε ερώτημα για το εάν η Κυβέρνηση του Βερολίνου θα δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, απάντησε ότι τα ζητήματα εξαγωγής εξοπλιστικών δεν συζητούνται δημοσίως σε λεπτομέρειες.

Όπως σημείωσε «δεν μπορώ να πω κάτι για εξαγωγές εξοπλιστικών, αλλά είναι αυτονόητο ότι σε μια επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου στον Τούρκο Πρόεδρο πάντα μπορεί κανείς να περιμένει κάτι νέο, αλλά σε γενικό πλαίσιο».

Για το εάν θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν στην Ουκρανία, ο κ. Μπύχνερ επισήμανε πως «οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις του ρωσικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας θα αποτελέσουν σίγουρα σημαντικό θέμα σε αυτή την επίσκεψη».

Πηγή: ΚΥΠΕ