Στις δράσεις της πολιτείας για ευημερία των ζώων αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας

«Η διασφάλιση της προστασίας και της καλής μεταχείρισης των ζώων αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση» – 5ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου

Στις δράσεις του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και της Κυβέρνησης που αφορούν την ευημερία των ζώων αναφέρθηκε την Κυριακή η Υπουργός, Μαρία Παναγιώτου, απευθύνοντας χαιρετισμό στο 5ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, όπου εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Η προστασία και η ευημερία των ζώων λειτουργούν ως καθρέφτης του πολιτισμού και της ευαισθησίας μας. Η φροντίδα των ζώων, άλλωστε, δεν είναι απλώς μια πολιτική προτεραιότητα· είναι ένας δείκτης ηθικής ευθύνης και βαθιάς εκτίμησης προς τη φύση”, ανέφερε.

Σημείωσε ότι η διασφάλιση της προστασίας και της καλής μεταχείρισης των ζώων αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, η οποία, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προωθεί και υλοποιεί σταδιακά και με συνέπεια τις πολιτικές και δράσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας για την προστασία και ευημερία των ζώων.

“Η φροντίδα και ο σεβασμός και η καλή μεταχείριση των ζώων δεν μπορεί παρά να είναι μια συλλογική προσπάθεια, τόσο της κοινωνίας όσο και της πολιτείας, καθώς, εκτός του ότι αποτελεί μέρος του συνόλου των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι και ένα κοινωνικό ζήτημα που οφείλει να μας αγγίζει όλους”, ανέφερε.

Η Υπουργός απαρίθμησε, επί ευκαιρίας, μερικές από τις βασικές δράσεις της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί τον οδικό χάρτη στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν θέματα ευημερίας των ζώων.

Αναφέρθηκε, καταρχάς, στην πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης, για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ώστε να περιλαμβάνουν και την ευημερία των ζώων. “Η απόφαση αυτή αντανακλά τη σαφή βούληση της Κυβέρνησης να ενισχύσει τον συντονισμό και την εφαρμογή του ολοκληρωμένου πλαισίου για την προστασία και την ευημερία των ζώων”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ενίσχυση του ελέγχου και της εφαρμογής των υφιστάμενων νομοθεσιών και πολιτικών.

Επίσης, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση της κρατικής χορηγίας προς τις φιλοζωικές οργανώσεις, ανεβάζοντας το ετήσιο ποσό στις €140.000 από το 2024 και εφεξής, αντί των €100.000 που ίσχυαν μέχρι σήμερα, από τον προϋπολογισμό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. “Αυτή η αύξηση αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση της αφοσίωσης και του έργου που επιτελούν οι οργανώσεις για την προστασία των ζώων”.

Η κ. Παναγιώτου είπε, ακόμα, ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παραγωγικών ζώων, μέσα από την εφαρμογή ειδικών σχεδίων, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, 2023-2027, σε πλήρη συμμόρφωση με τις βέλτιστες πρακτικές και τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές.

“Υλοποιούμε, επίσης, σε ετήσια βάση Παγκύπριο Σχέδιο Στειρώσεων Αδέσποτων Γάτων, το οποίο αφορά σε στείρωση περίπου 2000 γατών ετησίως”, είπε, προσθέτοντας, παράλληλα, την εφαρμογή Σχεδίου Ενίσχυσης των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για Δημιουργία Περιφερειακών Υποστατικών Προσωρινής Φύλαξης Αδέσποτων Σκύλων, καλύπτοντας την εξαετία 2024-2029 με συνολικό προϋπολογισμό €1.500.000.

Επιπλέον, η Υπουργός είπε ότι έχει δρομολογηθεί ο συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων τμημάτων του Υπουργείου για τον εντοπισμό ιπποειδών σε απομακρυσμένες περιοχές, με σκοπό να διασφαλιστεί η προστασία και η ευημερία τους, αλλά και να εντοπίζονται περιπτώσεις κακομεταχείρισης, ώστε να παρεμβαίνει η πολιτεία με άμεσες ενέργειες.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στην προώθηση της διασύνδεσης των μητρώων κυνηγετικών σκύλων της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας με το Μητρώο εγγραφής σκύλων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, με στόχο τη μείωση του αριθμού αδέσποτων σκύλων.

Σε συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, είναι επίσης σε τροχιά υλοποίησης ο καταρτισμός ενός πρωτοκόλλου για τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων Αρμόδιων Αρχών, με σκοπό τη διευκόλυνση της σύλληψης των αδέσποτων σκύλων και τη μετέπειτα διαχείρισή τους, ανέφερε. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία του τροποποιητικού νομοσχεδίου και των σχετικών κανονισμών που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για την ενδυνάμωση του περί Σκύλων Νόμου, σημειώνοντας ότι “αυτή η νομοθετική ρύθμιση θα συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη προστασία των σκύλων και στην αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν την ευημερία τους”.

Τέλος, η Υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προστασία και την ευημερία των ζώων. “Η δημιουργία μιας κουλτούρας σεβασμού και ευαισθησίας προς τα ζώα, που ξεκινά από τη μικρή ηλικία, αποτελεί βασικό μας στόχο. Γι’ αυτό, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει αναλάβει σημαντικές επιμορφωτικές πρωτοβουλίες, όπως επισκέψεις σε σχολεία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών για θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων”.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο έχει εκδώσει το βιβλίο «Μύθοι και Αλήθειες για τα ζώα συντροφιάς», το οποίο διανέμεται δωρεάν στους μαθητές των δημοτικών σχολείων που παρακολουθούν τις σχετικές διαλέξεις.

Καταληκτικά, η κ. Παναγιώτου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για το κοινωφελές έργο που επιτελεί το φιλοζωικό κίνημα στη χώρα μας, καθώς και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου για τη δράση του, σημειώνοντας ότι έχει συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των κυβερνητικών πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων για την προστασία των ζώων.

Πηγή: ΚΥΠΕ