Στο Λεκανοπέδιο η τελική μονομαχία για την ηγεσία

Η κρίσιμη εβδομάδα για την εκλογή της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ στα επιτελεία του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα μόλις ξεκίνησε: οι ημέρες είναι λίγες και, παρότι η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι σημαντική (περίπου 25.000 ψήφοι), η μάχη βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Και κατά κύριο λόγο Ανδρουλάκης και Δούκας έχουν να αντιμετωπίσουν το ίδιο βασικό πρόβλημα: το χαμηλό ποσοστό τους στην Αττική, και ειδικά στην Αθήνα, όπου οι δυο τους κινούνται μεταξύ τρίτης και τέταρτης θέσης. Για τον Δούκα, που εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων πριν από έναν χρόνο, η τρίτη θέση που κατέλαβε στον δήμο τού δείχνει πως οι πολίτες εκφράζουν προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί τα προβλήματα της πόλης, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ο ίδιος χθες είπε ότι κατανοεί τις ενστάσεις (Open), όμως προάγει ένα νέο μοντέλο διοίκησης, πιο συλλογικό, αποδίδοντας το κλίμα ανησυχίας και στον διαρκή πόλεμο που δέχεται από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου. Από την άλλη, και ο Ανδρουλάκης διαπίστωσε πως η «μαύρη τρύπα» της Αττικής παραμένει για τον ίδιο – το 2021 είχε πάλι καταταγεί τρίτος στην Περιφέρεια, θέση που κέρδισε και τώρα, ενώ και τα γενικά ποσοστά του κόμματος στην Αττική σε εθνικές και ευρωπαϊκές κάλπες δείχνουν πως ακόμα δεν έχει καταφέρει να βρει τρόπο να «ξεκλειδώσει» τη σχέση του με τη συγκεκριμένη περιοχή.

Τα διερευνητικά τηλεφωνήματα

Παρότι η διαφορά ανάμεσα σε Ανδρουλάκη και Δούκα είναι περίπου ίδια με αυτή που υπήρχε ανάμεσα σε Ανδρουλάκη και Παπανδρέου, υπάρχει ένα στοιχείο που διαχωρίζει τις δύο περιπτώσεις και αυτό είναι το μεγάλο ποσοστό που συγκέντρωσαν οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Επισήμως όλοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ωστόσο οι επιθέσεις φιλίας έχουν ήδη ξεκινήσει τόσο από τον Ανδρουλάκη όσο και από τον Δούκα, οι οποίοι τόνισαν, στο ίδιο μήκος κύματος, πως αν οι ίδιοι εκλεγούν, οι συνυποψήφιοί τους έχουν θέση στο τραπέζι των αποφάσεων: ο Ανδρουλάκης μίλησε για αξιοποίηση ειδικά όσων έχουν έρεισμα στην Αττική, ενώ ο Δούκας μίλησε για ενιαίο Πολιτικό Κέντρο αποφάσεων. Ξεκίνησαν και τα σχετικά τηλέφωνα, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν διερευνητικά – αν και επισήμως όλες οι πλευρές απορρίπτουν τα «παζάρια» ενόψει της Κυριακής. Οι υποψήφιοι που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου θα πρέπει να αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες αν θα ανοίξουν τα χαρτιά τους, αν και οι δηλώσεις και οι πληροφορίες από Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου δείχνουν ότι επίσημα δεν έχουν διάθεση να δώσουν «γραμμή», παρόλο που και οι δύο γνωρίζουν τις τάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους ψηφοφόρους τους – ο Γερουλάνος πάντως αναμένεται σήμερα να έχει διαδοχικά ραντεβού στη Βουλή με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα.

Πού στηρίζουν την υποψηφιότητά τους Ανδρουλάκης και Δούκας; Ο πρώτος στον θεσμικό χαρακτήρα που επέδειξε και στη θεσμική στάση που διατηρεί. «Φαίνεται ότι ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου της παράταξης μου πιστώνει ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε (…) Και θέλω να δεσμευτώ ότι εάν με τιμήσουν και την επόμενη Κυριακή, θα κάνω όλες τις απαραίτητες αλλαγές, όλες τις απαραίτητες διορθώσεις για να ανταποκριθεί το Κίνημά μας στις νέες προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από αυτό», ανέφερε στο Mega, μιλώντας για επικοινωνιακές αλλαγές και άνοιγμα των δικτύων. «Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθεί το ΠΑΣΟΚ στα νέα του όρια, που είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τον Ανδρουλάκη, το προβάδισμα είναι επιβεβαίωση πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο που έχει ήδη ξεκινήσει να χαράσσει επί προεδρίας του, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει πως την επόμενη ημέρα όλοι οι συνυποψήφιοί του θα αξιοποιηθούν. Η στρατηγική του Δούκα στηρίζεται στο δίλημμα «αν θέλουμε ένα μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ ή ένα μεγάλο νικηφόρο ΠΑΣΟΚ, που θα είναι η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου», όπως ανέφερε (Open), αλλά και στη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από την υποψηφιότητά του – χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν η χθεσινή δήλωση του Χάρη Καστανίδη (Αθήνα 9,84) υπέρ της υποψηφιότητάς του («γιατί να μηδούμεαν τοκεκτημένοτου μπορεί να γίνει και στηνκεντρική πολιτική σκηνή;», επεσήμανε), αλλά και η δήλωση στήριξης του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου.

Το ντιμπέιτ

Οι πλευρές Ανδρουλάκη και Δούκα έχουν ήδη συμφωνήσει και στη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ, με τους όρους και τις λεπτομέρειες να αποφασίζονται σήμερα – όσον αφορά την ημέρα, ως πιθανότερη λόγω και των υποχρεώσεων του Δημοτικού Συμβουλίου φαίνεται πως είναι η Παρασκευή, ενώ υπάρχει διάθεση ο διάλογος που θα γίνει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτός.