Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: Τοπική Αυτοδιοίκηση και πράσινη Μετάβαση

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις δράσεις, τους σχεδιασμούς αλλά και τις ανάγκες των Δήμων για την πράσινη μετάβαση  – Οι τοποθετήσεις

Την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πράσινη Μετάβαση» υπό την αιγίδα του Δήμου Λεμεσού και σε συνεργασία με τον Όμιλο Green Energy, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» στην Λεμεσό. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις δράσεις, τους σχεδιασμούς αλλά και τις ανάγκες των Δήμων και του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού αναφορικά με την Πράσινη Μετάβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα δεδομένης της πρόσφατης μεταρρύθμισης.

Η συζήτηση προσέφερε μια αποκλειστική πλατφόρμα σε δημάρχους, επιχειρηματίες, κυβερνητικούς αξιωματούχους, ειδικούς του κλάδου των ΑΠΕ και πολίτες για να διερευνήσουν την κρίσιμη σχέση μεταξύ τοπικής διακυβέρνησης και πράσινης μετάβασης. Αποτέλεσε δε, μια ευκαιρία για όλους τους ενδιαφερόμενους Δημότες να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν οι:

Λειτουργός Βιομηχανικών Εφαρμογών Α΄, Υπηρεσία Ενέργειας, Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Νίκος Χατζηνικολάου. Η τοποθέτηση του κ. Χατζηνικολάου – εκ μέρους του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Παπαναστασίου – βασίστηκε στην οδηγία χρήσης ΑΠΕ που έχει ως στόχο μέχρι το 2030, η χρήση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να ανέλθει στο 33%. Ανάμεσα στα νέα μέτρα της Κυβέρνησης είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 1.9% ανά έτος, σε κτηριακές υποδομές, η αντίστοιχη ανακαίνιση ποσοστού των δημόσιων κτηρίων και η ενεργειακή αναβάθμισή τους, οι υπηρεσίες one stop shop και τέλος η ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων.

Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Γιάννης Αρμεύτης. Ο κ. Αρμεύτης αναφέρθηκε στον στόχο μηδενικών ρύπων μέχρι το 2030 και στον ειδικό στόχο της μείωσης της χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων από το 92% (σήμερα) στο 73%. Ανάμεσα στις δράσεις του Δήμου προς την Πράσινη Μετάβαση είναι η εφαρμογή του park and ride, η εφαρμογή λεωφορειολωρίδων, η δημιουργία πράσινων διαδρομών και η θωράκιση της πόλης από μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη. Τόνισε, επίσης, πως χρειάζεται συντονισμός μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Θεσμικού Κράτους, ώστε να οδηγηθούμε στην Πράσινη Μετάβαση.

Δημοτική Γραμματέας Κουρίου, κα. Βαλεντίνα Μιχαήλ. Η κυρία Μιχαήλ παρουσίασε τις δράσεις του νεοσύστατου Δήμου Κουρίου προς την Πράσινη Μετάβαση. Οι δράσεις αυτές επαφίονται στην μείωση των ρύπων αυτοκίνητων, την υιοθέτηση μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων (Πληρώνω όσο Πετώ) και την εφαρμογή τεχνολογικών συστημάτων παρακολούθησης των αέριων ρύπων στον Δήμο. Παράλληλα, η μονοδρόμηση της λεωφόρου Γρίβα Διγενή αποσκοπεί, κυρίως, στην μείωση των ρύπων και κατ’ επέκταση στην συνολική προσπάθεια προς την πράσινη μετάβαση και βιωσιμότητα.

Δήμαρχος Αμαθούντας, κ. Κυριάκος Ξυδιάς. Ο κ. Ξυδιάς τόνισε πως οι δράσεις και οι λύσεις πρέπει να εφαρμόζουν το πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας σε όλες του τις πτυχές και καυτηρίασε το γεγονός ότι οι Δήμοι δεν έχουν χώρο για μεταφορά των αποβλήτων. Πρόσθεσε πως από την 1/1/2025 στον Δήμο Αμαθούντας θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική διαλογή αποβλήτων στην πηγή ενώ παράλληλα τέθηκε ως στόχος η μείωση της χρήσης αυτοκινήτων κατά 10% – με αντίστοιχη μείωση του κόστους καυσίμων για τους πολίτες και μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 7%. Ο Δήμαρχος επεσήμανε πως η πρόσφατη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης δίνει ευκαιρίες προς την πράσινη μετάβαση, δίνοντας την δυνατότητα στους Δήμους να βγουν μπροστά.

Δήμαρχος Πολεμιδιών, κ. Άντρος Θεοδώρου. Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι ο Δήμος Πολεμιδιών έχει αναλάβει δυναμικά βήματα προς ένα πιο πράσινο, βιώσιμο και ανθρώπινο αστικό χώρο, με επίκεντρο τον πολίτη και το φυσικό περιβάλλον. Ανάμεσα στα έργα που τροχοδρομούνται επί της Πράσινης Μετάβασης είναι η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, η αλλαγή λαμπτήρων, η εφαρμογή της ηλεκτρικής συγκοινωνίας και η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε ιδιόκτητο τεμάχιο έκτασης 300.000 τετραγωνικών μέτρων με αναμενόμενη ισχύ 20 MW.

Προσωρινός Γενικός Διευθυντής ΕΟΑ Λεμεσού, κ. Σωκράτης Μεταξάς. Ο κ. Μεταξάς υποστήριξε πως ο ΕΟΑ Λεμεσού βρίσκεται σε συνεργασία με το Κράτος, τους άλλους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους κοινωνικούς φορείς και την επιχειρηματική κοινότητα, παραμένοντας επικεντρωμένος στον στόχο 11 (από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών). Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην υλοποίηση και εφαρμογή όσων απαιτούνται ώστε η Επαρχία Λεμεσού να χαρακτηριστεί με τρόπο μετρήσιμο ως Πράσινη και Αειφόρος. Η Πράσινη Μετάβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εγείρει μια σειρά από προκλήσεις που σχετίζονται κυρίως με την υλοποίηση και τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων αλλαγών.

COO του Ομίλου Green Energy, κ. Χαράλαμπος Κυριάκου. Η ομιλία του κ. Κυριάκου βασίστηκε στην εξεύρεση αποδοτικών προσεγγίσεων όσον αφορά τις προκλήσεις της Πράσινης Μετάβασης σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, ο κ. Κυριάκου, υπογράμμισε την στήριξη του ιδιωτικού τομέα προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την συνεργασία με τον δημόσιο τομέα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο πράσινη, οικολογικά ισορροπημένη και βιώσιμη Λεμεσό.
Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Χρίστος Μιχαηλίδης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Cypronetwork και στην συζήτηση συμμετείχαν – μεταξύ άλλων- με καίριες παρεμβάσεις ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης, ο Βουλευτής κ. Σταύρος Παπαδούρης και ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, κ. Κυριάκος Κυριάκου. Παρόντες ήταν και Προέδροι Συμπλεγμάτων της Επαρχίας Λεμεσού, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Λειτουργοί και Δημότες της Λεμεσού.

Πράσινη Εβδομάδα
Η επαρχία Λεμεσού έχει ετοιμαστεί δεύτερη χρονιά και προσκαλεί τους Δημότες της (και όχι μόνο) για μια συναρπαστική και καταπράσινη σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 20 Οκτωβρίου 2024. Αυτή η συλλογική πρωτοβουλία, των 4 Δήμων της επαρχίας Λεμεσού, του ΕΟΑ Λεμεσού και με την στήριξη του Ομίλου Green Energy έχει σχεδιαστεί με έναν πρωταρχικό στόχο: να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στις βιώσιμες πρακτικές, να υποστηρίξει λύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να συμβάλει στην πρόοδο μιας πιο οικολογικά συνειδητοποιημένης κοινωνίας.