Συναίνεση μεταξύ Ε.Ε και G7 για δάνεια ύψους 45 δισ. στην Ουκρανία

Παροχή συλλογικών δανείων ύψους 45 δισ. στην Ουκρανία – Εκτακτα έσοδα που θα προκύψουν από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

Καλωσορίζει η Κομισιόν την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων της ομάδας G7 για την παροχή συλλογικών δανείων ύψους 45 δισ. ευρώ προκειμένου να στηριχθούν οι άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας σε επίπεδο προϋπολογισμού, στρατιωτικό και ανασυγκρότησης.

Πρόκειται για υλοποίηση της σχετικής δέσμευσης στην οποία προχώρησαν τον περασμένο Ιούνιο στη σχετική σύνοδο κορυφής της Ε.Ε και της ομάδας των G7 στην Απουλία της Ιταλίας. Τα δάνεια θα εξυπηρετηθούν και αποπληρωθούν μέσω των κερδών από τα έκτακτα έσοδα των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, υπενθυμίζει η Κομισιόν.

Η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των μελών της Ομάδας των 7 διευκολύνθηκε από τη δημιουργία από την Ε.Ε του ειδικού μηχανισμού δανειακής συνεργασίας της Ουκρανίας.

Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος εγκρίθηκε πρόσφατα μετά από πρόταση της Κομισιόν, θα λάβει έκτακτα έσοδα που θα προκύψουν από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, αλλά και μέσω άλλων εθελοντικών συνεισφορών από κράτη μέλη ή τρίτες χώρες.

Ε.Ε: Καταδικάζει την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία
Οι πόροι αυτοί θα διανεμηθούν στη συνέχεια στην Ουκρανία για την αποπληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων των επιλέξιμων διμερών δανειακών συμβάσεων με τους δανειστές στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας G7 «έκτακτα δάνεια επιτάχυνσης εσόδων (ERA) για την Ουκρανία».

Για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα λάβει το πλήρες ποσό της χρηματοδότησης για το οποίο δεσμεύθηκαν οι ηγέτες της G7, η Ε.E συνέβαλε πρόσφατα με έκτακτο δάνειο μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) ύψους έως 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εφόσον πλέον έχουν εξασφαλιστεί οι συνεισφορές των εταίρων της ομάδας G7, ανάλογη με το μέγεθος των αντίστοιχων οικονομιών τους, η Ε.Ε αναμένει να χορηγήσει δάνειο ύψους περίπου 18 δισεκατομμυρίων ευρώ ως συνεισφορά της στην πρωτοβουλία ERA. Μέσω αυτής της νέας έκτακτης πράξης μακροπρόθεσμης χρηματοδοτικής συνδρομής στο πλαίσιο του μηχανισμού ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, το Κίεβο θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από προβλέψιμη, συνεχή, ομαλή και έγκαιρη στήριξη, που θα συμβάλει στην κάλυψη σημαντικού μεριδίου των δημοσιονομικών αναγκών του.

Η Ε.Ε αναμένεται να καταβάλει τη νέα μακροοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία το 2025, σημειώνει η Κομισιόν.

συναίνεση-μεταξύ-ε-ε-και-g7-για-δάνεια-ύψ-563290453
Explainer: Τι ξέρουμε έως τώρα για τα βορειοκορεατικά στρατεύματα στη Ρωσία
Σχολιάζοντας σχετικά η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «η Ρωσία πρέπει να τερματίσει τον παράνομο επιθετικό πόλεμο ε και να πληρώσει για τις ζημίες, που έχει προκαλέσει. Η Ε.Ε υλοποιεί την κοινή δέσμευσή της με την ομάδα των G7. Μαζί, θα στηρίξουμε την Ουκρανία με 45 δισ. ευρώ από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας. Είμαστε ακλόνητοι στην αλληλεγγύη μας έναντι του αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία».

Έως σήμερα, η Ε.Ε, τα κράτη μέλη της και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν από κοινού παράσχει σχεδόν 122 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, υποστηρίζοντας την Ουκρανία και την οικονομία της, βοηθώντας στη διατήρηση βασικών υπηρεσιών και προσφέροντας έγκαιρη ανοικοδόμηση, ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια σε όσους καταφεύγουν από τον πόλεμο στην Ε.Ε.

Πηγή: kathimerini.gr