Συναγερμός στο Ισραήλ – Η Χεζμπολάχ διέταξε άμεση εκκένωση 25 οικισμών

Tην άμεση εκκένωση 25 ισραηλινών οικισμών στο Βορρά διέταξε η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ διέταξε την άμεση εκκένωση 25 ισραηλινών οικισμών στο Βορρά μέσω βίντεο το οποίο και διακίνησε στο Telegram. Το μήνυμα αναφέρει: «Προς όλους τους κατοίκους των οικισμών που αναφέρονται στην παρούσα δήλωση, διατάσσεστε να εκκενώσετε αμέσως.

Ανάλυση Bloomberg: Συγκρατημένη η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν – Τι σημαίνει για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Οι οικισμοί σας έχουν μετατραπεί σε τόπο ανάπτυξης και στάθμευσης εχθρικών στρατιωτικών δυνάμεων που επιτίθενται στο Λίβανο. Με τον τρόπο αυτό, έχουν γίνει νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι για τις αεροπορικές και πυραυλικές δυνάμεις της Ισλαμικής Αντίστασης».

Ουσιαστικά η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί την στρατηγική του Ισραήλ όταν ζητούσε εκκενώσεις κτιρίων στο Λίβανο, ζητώντας από τους αμάχους να απομακρυνθούν ανεξαρτήτως αν ο στόχος ήταν στρατιωτικός ή πολιτικός. Πλέον το βόρειο Ισραήλ αποτελεί σύμφωνα με την Χεζμπολάχ «νόμιμο στόχο» καθώς από εκεί διέρχονται τα στρατεύματα του Ισραήλ.

Αυτό δεν έχει καμία νομιμοποίηση στα μάτια της διεθνούς κοινότητας με τον ίδιο τρόπο που τα πολιτικά κτίρια της Βηρυτού δεν αποτελούν νόμιμο στόχο.

Είναι σαφές πως η κίνηση αυτή αποτελεί κλιμάκωση ή με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια, επίδειξη δύναμης του Ιράν στο Ισραήλ.

Οργάνωση από την Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε επιχείρηση κατά του Ισραήλ
Σε μια τεράστια κλιμάκωση με αποδέκτες το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ίδια την Σαουδική Αραβία, μια σιιτική παραστρατιωτική ομάδα που αυτοαποκαλείται «Ισλαμική Αντίσταση στη Γη των δύο ιερών τζαμιών» από τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την πρώτη της επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ, κατά την οποία εκτόξευσε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος με στόχο μια «ζωτικής σημασίας τοποθεσία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη».

Η Σαουδική Αραβία δεν φιλοξενεί απλά αμερικανικές βάσεις, αλλά είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος ήταν έτοιμη να υπογράψει την αναγνώριση του Ισραήλ. Η Σαουδική Αραβία έχει πολύ σκληρούς νόμους, απαγορεύονται οι διαδηλώσεις και η κριτική στο στέμμα διά του Τύπου τιμωρείται με εκτέλεση (βλέπε υπόθεση Κασόγκι), οπότε μια επίθεση από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας στο Ισραήλ, ουσιαστικά αποτελεί ιρανική εμπλοκή στα εσωτερικά της Σαουδικής Αραβίας.

Ταυτόχρονα αψηφά την ίδια την εξουσία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του Σαουδάραβα εστεμμένου πρίγκιπα όπως αποκαλείται, που έχει αναλάβει την de facto εξουσία της χώρας από τον πατέρα του, ο οποίος άλλαξε την σειρά διαδοχής.

Πηγή: in.gr