«Σ’ ένα κομπιούτερ ζωγραφίζω την ψυχή μου». Στέλιος Πισής, ένας άνθρωπος πρότυπο

Ο θαυμασμός προς τον Στέλιο Πισή δεν ήταν μόνο για το αστείρευτο ταλέντο του στη μουσική. Έγινε το ιδανικότερο πρότυπο για τη δύναμη ψυχής που είχε. Έκανε το ακατόρθωτο, κατορθωτό. Ήταν ο άνθρωπος που ανέβαινε έναν Γολγοθά, υπομένοντας και βρίσκοντας τον τρόπο να κάνει αυτή τη διαδρομή όσο πιο μελωδική γίνεται.

Για όσους πιστεύουν στην ύπαρξη του Παραδείσου σίγουρα ο Στέλιος Πισής πλέον ταξιδεύει προς τα εκεί. Η επίγεια ζωή του τον οδηγεί στη γειτονιά των αγγέλων. Εκεί που αγαλιάζονται οι ψυχές και δε βασανίζονται τα σώματα. Και δεν πρόκειται για λόγια παρηγοριάς προς τους οικείους του αλλά λόγια που ταιριάζουν στο ποιόν ενός τέτοιου ανθρώπου.

 Θλίψη στο παγκύπριο… Έφυγε από τη ζωή ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης Στέλιος Πισής
Θλίψη ΑΚΕΛ για το θάνατο του Στέλιου Πισή. «Μετέδιδε φως και δύναμη ψυχής»

Δεν είναι τυχαίο που όσοι τον γνώρισαν βρίσκουν ότι οι λέξεις δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν το μεγαλείο της ψυχής του.

Όσον αφορά τώρα το ταλέντο του στη μουσική. Το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους μουσικοσυνθέτες του νησιού μας τα λέει όλα. Εξάλλου άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που σχεδόν όλοι οι καταξιωμένοι Ελλαδίτες ή ξένοι καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν το νησί μας, πέρασαν κι από το σπίτι του για να τον γνωρίσουν. Και μάλιστα, μετά από τη συνάντηση που είχαν μαζί του, εξήραν τόσο τη δημιουργικότητα του όσο και τον αδαμάντινο χαρακτήρα του.

Ένας άνθρωπος που δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται παρά τις δυσκολίες που συνάντησε από πολύ νωρίς στη ζωή του. Είχε ως σύμμαχο του τη μουσική και όχι μόνο. Στα πέντε του χρόνια ξεκίνησε ως αυτοδίδακτος να παίζει πιάνο αλλά λίγο αργότερα διαγνώσθηκε με μυϊκή δυστροφία, που τελικά τον καθήλωσε στο κρεβάτι.

Τίποτα όμως δεν τον σταμάτησε… Το τραγούδι του «Σ’ ένα κομπιούτερ» περιγράφει σε λίγους στίχους τη ζωή του.

48 χρόνια επίγειας ζωής. Σε αυτό το ταξίδι όπως είπε και ο ίδιος στο τραγούδι του, έκανε φίλους που τραγούδησαν μαζί του και κράτησαν το όνειρο του ζωντανό.

Σήμερα το διαδίκτυο έχει γεμίσει με αποχαιρετιστήρια μηνύματα από ανθρώπους που τον γνώρισαν κατ’ ίδιαν αλλά κι αυτούς που τον έμαθαν μέσα από το έργο του.

«Ο Στέλιος μας, από σήμερα αναπαύεται εν σκηναίς δικαίων, στην αγκαλιά του Κυρίου μας, που τόσο αγαπούσε και είχε μια μοναδική – προσωπική σχέση μαζί Του. Τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν το μεγαλείο και το μέγεθος του ανθρώπου αυτού, όμως το πρόσωπο του μπαίνει πλέον δίπλα στις άλλες σύγχρονες μορφές της πόλης μας, που αγίασαν με την παρουσία τους αυτή την πόλη, και συνεχίζουν να στηρίζουν όλους μας με τις πρεσβείες τους και τον μοναδικό τους τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τις μεγάλες δοκιμασίες της ζωής που βρέθηκαν στην επίγεια πορεία τους.

Μαρία “η ψηλή”
Μαριάμ μοναχή, η παράλυτη
Στέλιος Πισσης.
αλλά και άλλοι….
Ας ευχηθούμε να μας θυμάται κι εμάς εκεί που βρίσκεται πλέον… Αιώνια του η μνήμη!
ΥΓ: αποτελεί μεγάλη τιμή για την χορωδία μας ΑΝΑΤΟΛΗ, που είχε την ευκαιρία να λάβει μέρος σε 2 συναυλίες με έργα του Στέλιου. Πιο κάτω, ένα από τα τραγούδια που παρουσιάστηκαν σ αυτές…»

«Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΙΣΗΣ ΜΠΗΚΕ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΦΩΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ! Φίλες και φίλοι ο Στέλιος Πισής, ο πολυαγαπημένος Συνθέτης και φίλος, αυτός ο Άγιος Άνθρωπος που έδινε δύναμη σε όλους μας από το κρεββάτι του πόνου για χρόνια πολλά, «έφυγε» ψες για την ολάνοιχτη αγκάλη Του Θεού, εκεί όπου βρίσκεται ο πολυαγαπημένος του πατέρας Κλείτος Πισής που «έφυγε» τον περασμένο Ιούνη για να τον υποδεχθεί στον παράδεισο και μαζί να συνεχίσουν να γράφουν τραγούδια και να προσεύχονται για την οικογένεια τους και για όλους εμάς. Η κηδεία του Στέλιου μας θα γίνει την Δευτέρα στις 2μ.μ., στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Λεμεσό. Δύναμη και Κουράγιο στην πολυαγαπημένη μας Κυρία Αγλαΐα, στα αδέλφια του Κυριάκο και Χριστίνα και στις οικογένειες τους που δίνουν δύναμη σε όλους μας με την δύναμη της ψυχής τους. Διαβάστε αυτό που έγραψε σήμερα η πολυαγαπημένη μας Κυρία Αγλαΐα Πισή αποχαιρετώντας τον Στέλιο μας: «ΣΤΕΛΙΟ πολυαγαπημένε μας Καλό ταξίδι στο ΦΩΣ! Κέρδιζες όλες τις μάχες στη ζωή, γιατί ήσουν ζωσμένος τα «όπλα του φωτός»! Γιατί, όπως σου τραγούδησε ο φίλος σου ο Βαρδής, «έχει τη δύναμη η καρδιά σου να νικά και τα αδύνατα να κάνει δυνατά». Έτσι ήταν, γιατί «Πάντα δυνατά τω πιστεύοντι» Και τώρα που έφυγες πάλι νίκησες, αγάπη μου! Αυτή είναι η πιο μεγάλο σου νίκη! Μπήκες θριαμβευτής στη ολόφωτη Βασιλεία του Θεού! Έπαθλο του τιτάνιου, υπεράνθρωπου αγώνα σου! Είσαι η ευλογία μας! Είμαστε ευγνώμονες στον Θεό, που σε εμπιστεύθηκε στην οικογένειά μας! Σ’ ευχαριστούμε που έκανες τη γήινη ζωή μας Ουρανό! Είσαι τώρα στην αγκαλιά του Θεού που τόσο αγάπησες και του πατέρα σου που σε υποδέχτηκε. Τώρα θα γράψετε μαζί, ο Κλείτος μας τους πιο ωραίους του στίχους κι εσύ τις πιο όμορφές σου μελωδίες! Ύμνους Δοξολογιας στον Θεό, που θα τους ψάλλουν χορωδίες αγγέλων! Εύχεστε και για μας αγαπημένοι! Μεγάλος πόνος για μας η απουσία σας, αλλά με πίστη λέμε μαζί με τον πολύαθλο Ιώβ ” Ο Κύριος έδωκεν, ό Κύριος αφείλετο (…) Είη το Όνομα Κυρίου ευλογημένο” Θα συναντηθούμε ξανά και θα αγκαλιαστούμε με Αγάπη. Εκεί μόνο Αγάπη και Φως! Καλή αντάμωση» Αιωνία σου η μνήμη πολυαγαπημένε μας Στέλιο, όσοι είχαμε την τύχη και την τιμή να σε γνωρίσουμε άγγιξες βαθύτατα τις ψυχές μας και έδωσες Φως στη ζωή μας, θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη.»

«Αγαπη είναι και πονά

Πληγή κρατάει στη ράχη
Εγγόνια και δισέγγονα
Γέννησε μα δεν τα’χει
ΠΚ
[Καλό ταξίδι Stelios Pissis μου]
»

«Καλό ταξίδι στο φως ξαδέλφε μου. Υπήρξες μαχητής της ζωής όσο λίγοι και σε ευχαριστούμε για το παράδειγμα που μας έδωσες. Εκεί στο παράδεισο δίπλα στον πατέρα σου Κλείτο και στον θείο σου Νίκο θα μοιράζεστε στίχους και μελωδίες όπως εσείς ξέρετε.

Θα σας αγαπάμε για πάντα μέχρι να ανταμώσουμε ξανά Στέλιο μου #RIP»

«Στέλιος – Υπέρβαση»… Το ντοκιμαντέρ που όλοι πρέπει να δούμε

Το 2017 ο Κώστας Κακογιάννης και ο Πάμπος Κουζάλης δημιούργησαν έναν ντοκιμαντέρ  που αναφέρεται στον άνθρωπο και μουσικό Στέλιο Πισή.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Στέλιος – Υπέρβαση » προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο 4ο Φεστιβάλ Κυπριακών Ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ, όπου και απέσπασε το βραβείο καλύτερης μουσικής που έγραψε ο ίδιος ο Στέλιος.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που όχι απλά αξίζει να δούμε αλλά πρέπει να το κάνουμε ως ένα δώρο στον εαυτό μας για τα μαθ

Το ντοκιμαντέρ που όλοι πρέπει να δούμε, ένα βίντεο που αγγίζει τη ψυχή. Δέος και ταυτόχρονα υπόκλιση για το μεγαλείο της ψυχής και τη στάση του για τη ζωή. Μας μαθαίνει τόσα πολλά αυτή η στάση ζωής που έχει αυτός ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης.

*Οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ που διατηρούσε ο Στέλιος Πισής στο facebook