Τα εντατικά «μασάζ» δεν χαλαρώνουν τη ΝΔ

Το παρασκήνιο του νεοδημοκρατικού οικοσυστήματος παραμένει ζωηρό. Από τη μία, βουλευτές του ίδιου εσωκομματικού κλίματος ανταλλάσσουν μηνύματα και τηλεφωνήματα συντονισμού, ενόσω συνεχίζουν το θεσμικό «μαρκάρισμα». Αμεσα επίκεινται νέα «χτυπήματα» κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατά πληροφορίες, με ερωτήσεις προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για θέματα ασφάλειας και τον Κώστα Τσιάρα για τις επιδοτήσεις των αγροτών. Επιπλέον, όλο και περισσότεροι χτυπούν υπουργικές πόρτες, ζητώντας δεσμεύσεις και λύσεις – ο Δημήτρης Μαρκόπουλος βρέθηκε στην Κατεχάκη για την αστυνόμευση στη Σαλαμίνα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ζήτησε από τον Γιώργο Φλωρίδη ταχύτητες για το νέο δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής κ.ο.κ. Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παροτρύνει… οριζόντια τα στελέχη του για «ανοιχτές πόρτες» – ανοίγοντας και τη δική του –, ενώ υπουργοί συνεχίζουν τις «ενημερώσεις» στη Βουλή. Ανάμεσα στα πρόσωπα της… ειδικής αποστολής «συγκόλλησης» κυβέρνησης – ΚΟ είναι οι υφυπουργοί Γιώργος Μυλωνάκης και Θανάσης Κοντογεώργης αλλά και ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος έχει στο κάδρο των δικών του συναντήσεων τους… 115 βουλευτές που είναι εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Πρόκειται για επιχείρηση εκτόνωσης του προβληματισμού έως δυσφορίας μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για πολιτικές και συμπεριφορές στην προσπάθεια του Μαξίμου να απεγκλωβιστεί από το περιβάλλον φθοράς. Κυρίως, να αποφύγει τη βύθιση στην εσωστρέφεια με τριβές και «αντάρτικα». Μέχρι στιγμής τα πολλαπλά γαλάζια ραντεβού – «μασάζ», κατά το δημοσιογραφικό κλισέ – δεν… χαλαρώνουν τη ΝΔ. Η κατ’ ιδίαν συζήτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον Πρωθυπουργό κύλησε σε καλό κλίμα και με παράδοση προτάσεων στον Μητσοτάκη. Αυτό βέβαια δεν κράτησε τον βουλευτή Λάρισας από νέα ερώτηση – αυτή τη φορά στον Θεόδωρο Σκυλακάκη για τα φωτοβολταϊκά στη Θεσσαλία. Ετερος βουλευτής που είχε περάσει από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Στυλιανίδης, επιμένει ότι «σειρά ερωτήσεων είναι υπό διαρκή μελέτη», αν και διευκρινίζει ότι στόχος δεν είναι να υπονομευθεί η κυβέρνηση. Ο ίδιος πάντως έκλεινε το άρθρο του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» με τη φράση ότι πρέπει να καταγραφεί «η ουσιαστική διαφορά που έχει το αστικό και ιστορικά ελιτίστικο πολιτικό Κέντρο από τον μεσαίο χώρο».

Οι κύκλοι της γκρίνιας

Στις συναντήσεις υπουργών με την ΚΟ καταγράφονται και «πύρινες» τοποθετήσεις. Στην τελευταία ενημέρωση από τον Τάκη Θεοδωρικάκο άνοιξε άλλος ένας κύκλος γκρίνιας. Σίγουρα ένας… απασφάλισε – ο Γιώργος Βλάχος που είχε προ ημερών μπρα ντε φερ και με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη – προκαλώντας ενόχληση στα «κεντρικά». Η συνέχεια θα δοθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη (την Τρίτη), τον οποίο οι γαλάζιοι αναμένουν για διευκρινίσεις στα ελληνοτουρκικά. «Οι εσωτερικές διαδικασίες είναι ο χώρος όπου οι βουλευτές θα αναδείξουν θέματα (…) Δεν γίνεται, κάθε φορά που καταθέτει ερώτηση ένας βουλευτής, να του λέμε “γκρινιάζεις”», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης (EΡΤ News), ενώ ο Παύλος Μαρινάκης επέμεινε (ΕΡΤ) στο «δεν υπάρχει θέμα εσωτερικής αντιπολίτευσης».