Τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Ν. Αυστραλίας θα αποφασίσουν για τον τερματισμό του διχασμού

Την εκτίμησή του ότι τα μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Ν. Αυστραλίας, θα ταχθούν υπέρ της πνευματικής ένταξης του οργανισμού του στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της, Παναγιώτης Γκαρδιακός, μιλώντας στο «Νέο Κόσμο».

Όπως είναι ήδη γνωστό η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι καλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση με εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου, στις 2μμ, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στο Olympic Hall, 288 Franklin Street.

Ζητήματα που καλούνται τα μέλη να εξετάσουν αλλά και να τοποθετηθούν είναι:

*Πρόταση τροποποίησης του καταστατικού με την προσθήκη άρθρων, που αφορούν την ακίνητη περιουσία της Κοινότητας

*Την αποχώρηση της κοινότητας από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία Αμερικής και Αυστραλίας και την συνεργασία της με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, τα προτεινόμενα μέτρα στοχεύουν στη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Κοινότητας, την αποκατάσταση της ενότητας και την παροχή κανονικής εκκλησιαστικής κάλυψης υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Από την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Ελληνική Κοινότητα Ν. Αυστραλίας. Φώτο: Μ,.Πετρόπουλος

Μιλώντας στο «Νέο Κόσμο» ο κ. Γκαρδιακός είπε ότι για να περάσουν οι προτάσεις αυτές απαιτείται να ψηφίσει υπέρ το 75% των μελών που θα παραστούν στην έκτακτη συνέλευση.

«Δεν πρόκειται να τροποποιήσουμε το καταστατικό αλλά να προσθέσουμε τέσσερα νέα άρθρα» μας είπε.

Σε ερώτησή μας που στηρίζει την αισιοδοξία του ότι τα μέλη θα ψηφίσουν «ναι» ο κ. Γκαρδιακός μας είπε:

«Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν ξεκάθαρος. Μας είπε ότι αποκλειστικός στόχος είναι η εκκλησιαστική αποκατάσταση και η πνευματική πρόοδος των μελών της Κοινότητας, και η επίτευξη της ενότητας στους κόλπους του Ελληνισμού. Και αποσαφήνισε ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή δεν αποβλέπει σε οποιαδήποτε οφέλη οικονομικής φύσεως από την περιουσία της ΕΟΚΝΑ”..

Δηλαδή η Κοινότητα διατηρεί την ανεξαρτησία της και την περιουσία της. Μόνο εκκλησιαστικά θα υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή.

Μετά από 64 χρόνια σχίσματος είναι καιρός θα επέλθει η ενότητα, όπως έγινε πριν πολλά χρόνια στη Μελβούρνη και πιο πρόσφατα στο Σίδνεϊ.

Είμαστε όλοι Έλληνες, έχουμε την ίδια σημαία, μιλάμε την ίδια γλώσσα και δεν υπάρχει λόγος διαίρεσης. Ειδικά όταν ο Αρχιεπίσκοπος λέει πως δεν διεκδικεί τίποτα» κατέληξε ο κ. Γκαρδιακός.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος πραγματοποίησε ιστορική η επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας.

Ο πρόεδρος κ. Γκαρδιακός , εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, τότε, προς τα μέλη στην ομιλία του για τα “ανοιχτά μυαλά και τις ανοιχτές καρδιές” τους και τους ευχαρίστησε για την επίδειξη δύναμης και θάρρους”.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απάντησε σε ερωτήσεις από μέλη σχετικά με το πώς μια πιθανή «επανένωση» θα επηρέαζε τις εκκλησιαστικές υπηρεσίες της Κοινότητας (GOCSA), όπως την έκδοση πιστοποιητικών, τον κλήρο αλλά και την περιουσία της Κοινότητας.

Μιλώντας στα νεότερα μέλη της Κοινότητας, ο Επίσκοπος Βαρθολομαίος επανέλαβε τη δέσμευση του Αρχιεπισκόπου, τονίζοντας ότι “η ενότητα είναι το μόνο που θέλουμε».

«Ο Σεβασμιώτατος είπε πως η ενότητα είναι το ζητούμενο και είναι πρόθυμος να το γράψει, ότι δεν θέλουμε χρήματα. Αντιθέτως, θέλουμε να έχετε περισσότερα από αυτά που έχετε ήδη και θέλουμε να σας βοηθήσουμε μέσα από τα διάφορα προγράμματά μας. Θέλουμε την κοινότητά σας να αναπτυχθεί. Θέλουμε να έχετε παιδιά και νέους» υπογράμμισε.

Εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε πει:

«Αν με ρωτήσετε ποιο είναι το όραμά μου, θα σας πω ότι είναι ο Ελληνισμός να γίνει ισχυρότερος και αυτό για να γίνει, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Δεν υπάρχει χώρος για διαίρεση. Δεν ήρθα εδώ για να κρίνω το παρελθόν, αλλά για να σας πω ότι πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να διαμορφώσουμε συλλογικά το μέλλον»και κατέληξε:

«Μην λησμονάτε ότι στις φλέβες μας κυλάει αίμα ηρώων και αγίων». Προέτρεψε δε τα μέλη να προκρίνουν την ενότητα, την εμπιστοσύνη και την κατανόηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ας κάνουμε τα σωστά βήματα για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά και τα εγγόνια μας δε θα επηρεάζονται αρνητικά από τις αποφάσεις μας του παρελθόντος».

The post Τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Ν. Αυστραλίας θα αποφασίσουν για τον τερματισμό του διχασμού appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.