Τα μυστήρια του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τον θάνατο του 37χρονου Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ από το Πακιστάν στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου. Ο 37χρονος έφερε σημάδια ξυλοδαρμού, με τη δικηγόρο που έχει αναλάβει την υπόθεση να τονίζει τις ανακολουθίες που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Μοχάμεντ Καμράν, που ζούσε στην Ελλάδα από το 2004, συνελήφθη αρχικά στις 13 Σεπτεμβρίου και μεταφέρθηκε στο ΑΤ Ομονοίας. Από εκεί, οδηγήθηκε στο ΑΤ Κολωνού, όπου παρατάθηκε η κράτησή του.

Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου, περίπου στις 11 μ.μ., αφέθηκε ελεύθερος από το ΑΤ Κολωνού. Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα, στις 00.30 της 18ης Σεπτεμβρίου, ο 37χρονος συνελήφθη στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και μεταφέρθηκε στο οικείο ΑΤ. Παρέμεινε εκεί μέχρι τον θάνατό του που διαπιστώθηκε τρεις ημέρες αργότερα.

«Δεν ξέρουμε ακόμα ποιος ήταν ο λόγος της αρχικής σύλληψης στις 13 Σεπτεμβρίου» λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» η δικηγόρος Μαρία Σφέτσου, που έχει αναλάβει την υπόθεση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας από τις 26 Σεπτεμβρίου, η αρχική σύλληψη φέρεται ότι είχε γίνει για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Η δεύτερη σύλληψη, τις πρώτες ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου, οφείλεται σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. σε περιστατικό παρενόχλησης γυναίκας, έπειτα από καταγγελία. Ο 37χρονος βρέθηκε στο σημείο «εμφανώς χτυπημένος, σε κατάσταση αμόκ, υπό προφανή επήρεια ουσιών ή αλκοόλ», λέει η ίδια ανακοίνωση.

Ωστόσο, το δελτίο συμβάντων του ΑΤ δεν συμφωνεί με την ετεροχρονισμένη ανακοίνωση. «Σύμφωνα με το δελτίο συμβάντων, η σύλληψη στον Αγιο Παντελεήμονα έγινε για εξακρίβωση στοιχείων.

Το σενάριο περί παρενόχλησης απουσιάζει εκκωφαντικά» τονίζει η δικηγόρος. Μάλιστα, η ίδια σημειώνει ότι υπάρχει ανακολουθία, καθώς πριν να αφεθεί ελεύθερος από το ΑΤ Κολωνού, είχαν επιστραφεί στον 37χρονο τα προσωπικά του αντικείμενα: δύο κινητά τηλέφωνα, κλειδιά και «προσωπικά έγγραφα» που δεν διευκρινίζονται περαιτέρω.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο τα προσωπικά έγγραφα που αναφέρονται είναι τα χαρτιά που αποδεικνύουν τη νόμιμη διαμονή του στη χώρα.

Εχει διευκρινιστεί ότι ο 37χρονος είχε νομιμοποιητικά έγγραφα και συνηθίζεται από τους μετανάστες να τα φέρουν πάντα μαζί τους. Ωστόσο, στο σχετικό ανακοινωθέν της ΕΛ.ΑΣ. γίνεται λόγος για έλλειψη εγγράφου ταυτοποίησης . «Ολα δείχνουν ότι του αφαιρέθηκαν τα έγγραφα, προκειμένου να προκύψει αφορμή για την παρακράτησή του» λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» η Μαρία Σφέτσου.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., κατά την κράτησή του στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, ο 37χρονος επιτέθηκε λεκτικά και σωματικά σε αστυνομικούς και έσπασε τον νιπτήρα στο μπάνιο του τμήματος.

Για αυτές τις πράξεις σχηματίσθηκε δικογραφία, με τον εισαγγελέα να επιβάλλει ποινή φυλάκισης 29 μηνών, εκ των οποίων ο 37χρονος θα εξέτιε τους τέσσερις. Ετσι, παρατάθηκε η κράτησή του στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Το επεισόδιο. Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται εξάλλου και ένα επεισόδιο «μικρής κλίμακας» μεταξύ του 37χρονου και συγκρατούμενών του, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες. Σε αυτό το επεισόδιο αποδίδονται από την Αστυνομία οι μώλωπες που διαπιστώθηκαν στην εξέταση του πτώματος. «Δεν υπάρχει δελτίο συμβάντων του ΑΤ για τον εν λόγω ξυλοδαρμό από συγκρατούμενους» υπογραμμίζει η Μαρία Σφέτσου, που σημειώνει ότι σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα, προκύπτει ότι κατά τον ξυλοδαρμό του ο 37χρονος φορούσε χειροπέδες. Η έρευνα διαπίστωσε εξάλλου ότι ο 37χρονος έφερε χτυπήματα από δύο «γύρους» ξυλοδαρμού.

Αναρμόδιος ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι για να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και να μην υπάρχουν σκιές συγκάλυψης, διέταξε τη διαβίβαση της έρευνας στον Συνήγορο του Πολίτη. Η διαδικασία αυτή, όμως, ήδη προβλέπεται και γίνεται τακτικά σε περιστατικά που υπάρχουν ενδείξεις αυθαιρεσίας από την πλευρά των Αρχών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Συνήγορος του Πολίτη δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει καθ’ όλα ανεξάρτητη έρευνα, παρά μόνο να μελετήσει τα στοιχεία που συλλέγονται κατά την προανάκριση. Οπως λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» η Μαρία Σφέτσου, η προανάκριση μπορεί να γίνει από πταισματοδίκη ή από την Αστυνομία. Ωστόσο, η διαδικασία δεν έχει ανατεθεί σε άλλον φορέα και έτσι παραμένει στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα. Δηλαδή, αν και πρόκειται για άλλο γραφείο του ίδιου τμήματος, την έρευνα «τρέχουν» συνάδελφοι των αστυνομικών που ερευνώνται, οι οποίοι εργάζονται στο ίδιο κτίριο.

«Το πρόβλημα με αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι πλέον δεν πιστεύουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας. Ισως στα συγκεκριμένα περιστατικά να μην υπάρχει κάτι μεμπτό, όμως ακόμα κι όταν διαπιστώνονται παραβιάσεις δεν επιβάλλονται κυρώσεις, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης» σχολιάζει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, που είχε τεθεί επικεφαλής επιτροπής για την αστυνομική βία το 2019.