Τα Τρία Λιοντάρια δαγκώνουν!

Ερχεται σπίτι. Is coming home. Το μόνιμο σύνθημα στα χείλη των Αγγλων κάθε φορά που βλέπουν την Εθνική τους να παίζει σε μεγάλη διοργάνωση. Από το 1966 και την κατάκτηση του Μουντιάλ τα χρόνια της υπομονής δεν έχουν τελειώσει. Το τραγούδι μένει στη μέση. Κι όμως τα Τρία Λιοντάρια βελτιώνονται. Είναι πάντα μια μεγάλη ομάδα και δεν υποτιμούν το Nations League. Η Γαλανόλευκη θα έχει σίγουρα προβλήματα στο «Γουέμπλεϊ» και στο ματς  της 10ης Οκτωβρίου. Οι Εγγλέζοι επιδιώκουν να συνεχίσουν την καλή τους παρουσία σε διεθνείς διοργανώσεις, ενισχύοντας τη θέση τους στη League B. Υπό την καθοδήγηση του υπηρεσιακού προπονητή Λι Κάρσλι, η Αγγλία έχει ξεκινήσει τη διοργάνωση με νίκες απέναντι στη Φινλανδία και την Ιρλανδία, δείχνοντας τη δυναμική της ομάδας και την αποφασιστικότητα για επιστροφή στην κορυφή. Ο Κάρσλι (διεθνής με την Ιρλανδία ως παίκτης) ανέλαβε την Εθνική μετά την παραίτηση του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, και παρά τις αρχικές αμφιβολίες, η ομάδα δείχνει να έχει καλή συνοχή και σταθερότητα.

Οταν στις 9 Αυγούστου διορίστηκε προσωρινός προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας, δήλωσε: «Καθώς γνωρίζω πολύ καλά τους παίκτες και τον κύκλο του διεθνούς ποδοσφαίρου, έχει νόημα να καθοδηγήσω την ομάδα όσο η FA συνεχίζει τη διαδικασία για την πρόσληψη ενός νέου προπονητή».

Μέχρι την πηγή

Η Αγγλία έφτασε στους δύο τελευταίους τελικούς του Euro 2020 και του Euro 2024. Στο Euro 2020, η ομάδα έφτασε στον τελικό, όπου ηττήθηκε από την Ιταλία στα πέναλτι. Στο Euro 2024, η Αγγλία έφτασε ξανά κοντά στον τίτλο, αλλά έχασε στα τελευταία λεπτά με 2-1 από την Ισπανία. Η Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αναμένεται να παρατάξει μια καλά οργανωμένη άμυνα και να επιδιώξει να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις. Η ομάδα διαθέτει ποιοτικούς παίκτες, τα Τρία Λιοντάρια ωστόσο παραμένουν το φαβορί. Ο κύριος στόχος της Αγγλίας στο Nations League είναι η προαγωγή στη League A, που θα της επιτρέψει να αγωνίζεται απέναντι σε κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες. Επιπλέον, οι Αγγλοι φιλοδοξούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους και να κτίσουν ένα δυνατό σύνολο για το επερχόμενο Μουντιάλ. Η Αγγλία παραμένει αήττητη απέναντι στην Ελλάδα σε προηγούμενες συναντήσεις τους, με επτά νίκες και δύο ισοπαλίες. Η πιο πρόσφατη αναμέτρηση ήταν το 2006, όπου η Αγγλία επικράτησε με 4-0 στο «Ολντ Tράφορντ». Η πρώτη ήταν την 21η Απριλίου του 1971 όταν στο παλιό «Γουέμπλεϊ» η Ελλάδα με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο έχασε με 3-0 από τους Αγγλους του σερ Αλφ Ράμσεϊ για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού. Η πιο μεγάλη στιγμή των μεταξύ μας αγώνων όμως ήταν το 2001 όταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είχε σκοράρει ένα από τα πιο εμβληματικά γκολ της καριέρας του. Στις 6 Οκτωβρίου 2001, κατά τη διάρκεια του τελευταίου αγώνα των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2002 απέναντι στην Ελλάδα, ο Μπέκαμ σημείωσε ένα φανταστικό γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 93ο λεπτό, χαρίζοντας στην Αγγλία την ισοπαλία 2-2. Το γκολ αυτό εξασφάλισε στην Αγγλία την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το έπος του 1983

Για την Ελλάδα η πιο σπουδαία βραδιά ήταν το 0-0 με προπονητή τον Χρήστο Αρχοντίδη στο θρυλικό λονδρέζικο γήπεδο για τα προκριματικά του Euro ’84 στις 30 Μαρτίου του 1983. Η εθνική ομάδα της Ελλάδας ξεκίνησε πολύ δυναμικά τη διοργάνωση του Nations League 2024 υπό την καθοδήγηση του Γιοβάνοβιτς. Στο ντεμπούτο του, η Γαλανόλευκη νίκησε με εμφατικό τρόπο τη Φινλανδία με σκορ 3-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», χάρη σε δύο γκολ του Φώτη Ιωαννίδη και μια εξαιρετική ομαδική απόδοση. Η δεύτερη νίκη της Ελλάδας σημειώθηκε με 2-0 στην Ιρλανδία. O πρώτος του ομίλου ανεβαίνει στην πρώτη κατηγορία. Υπάρχει όμως ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες θέσεις. Οι ομάδες ανταγωνίζονται επίσης για την άνοδο και τον υποβιβασμό σε υψηλότερη ή χαμηλότερη κατηγορία. Οι νικητές των ομίλων στις κατηγορίες Β, Γ και Δ προβιβάζονται απευθείας, ενώ οι τελευταίες ομάδες κάθε ομίλου στις Λιγκ Α και Β υποβιβάζονται απευθείας.

Και πλέι οφ

Στο πλαίσιο της αλλαγής μορφής, θα καθιερωθούν επίσης πλέι οφ προόδου/υποβιβασμού, με τις τρίτες ομάδες της League A να αντιμετωπίζουν τις δευτεραθλήτριες της League B, τις τρίτες ομάδες της League B να αντιμετωπίζουν τις δευτεραθλήτριες της League C, και οι δύο καλύτερες της League C θα αντιμετωπίσουν τις δευτεραθλήτριες της League D. Οι αγώνες θα διεξαχθούν εντός και εκτός έδρας σε δύο αγώνες τον Μάρτιο του 2025 (League A/B και B/C ) και τον Μάρτιο του 2026 (League C/D), με τους νικητές να πηγαίνουν στην ανώτερη League και τους ηττημένους να υποβιβάζονται.