«Τεράστια αύξηση» στην παράνομη παγίδευση ωδικών πτηνών, λέει η CABS

«Τεράστια αύξηση» στην παράνομη παγίδευση ωδικών πτηνών, λέει η CABS – Τι αναφέρει η εκπρόσωπος της CABS, Στεφανία Τραβάλια

Σε «τεράστια αύξηση» στην παράνομη παγίδευση ωδικών πτηνών στην Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κατά της Σφαγής Πτηνών (CABS), σημειώνοντας ότι, ο αριθμός των ενεργών τοποθεσιών παγίδευσης που εντοπίστηκαν από την CABS τον Σεπτέμβριο, ο οποίος όπως αναφέρει, είναι ο πιο σημαντικός μήνας για τη μετανάστευση ωδικών πτηνών, έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 90% σε σύγκριση με πέρυσι, όταν βρέθηκαν 37 ενεργές τοποθεσίες.

«Φέτος τον Σεπτέμβριο βρέθηκαν συνολικά 71 ενεργές τοποθεσίες και αναφέρθηκαν στις αρχές», αναφέρει η CABS, προσθέτοντας ότι πολύ μεγάλη δραστηριότητα εντοπίζεται στις περιοχές γύρω από το Μαρώνι, την Αρραδίππου και το Αυγόρου.

«Οι καταγγελίες κατέληξαν στην επιτυχή καταδίκη 25 ανδρών, καθώς και στην κατάσχεση 883 ξόβεργων, 51 διχτυών και δεκάδων παράνομων συσκευών κλήσης πτηνών που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες», δήλωσε η εκπρόσωπος της CABS, Στεφανία Τραβάλια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων με την αστυνομία και τους θηροφύλακες, ένας «αριθμός ρεκόρ», 552 πτηνών που είχαν παγιδευτεί και που βρέθηκαν ζωντανά, απελευθερώθηκαν.

Τα περισσότερα πουλιά ήταν αμπελοπούλια, είπε η κ. Τραβάλια, σημειώνοτας ότι έσωσαν επίσης δεκάδες κουκουβάγιες, αετομάχους, τρυπομάζηδες, αηδόνια, και άλλα ωδικά πτηνά. Εξήγησε ότι τα πουλιά που βρέθηκαν κολλημένα σε ξόβεργα, έπρεπε να καθαριστούν προσεκτικά από την κόλλα πριν απελευθερωθούν.

Η CABS σημειώνει επίσης ότι ενώ οι θηροφύλακες απάντησαν γρήγορα στις καταγγελίες τους, οι ομάδες της ήταν σε θέση να παρακολουθούν μόνο ένα μικρό μέρος των περιοχών που χρησιμοποιούνται για παράνομη παγίδευση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η λαθροθηρία πτηνών είναι ευρέως διαδεδομένη», σε πολλές περιοχές, επειδή χωρίς αναφορές από μη κυβερνητικές οργανώσεις, «γίνονται ελάχιστες προληπτικές προσπάθειες επιβολής», είπε ο Δρ Αντρέα Ρουτιλιάνο, μέλος του συμβουλίου της CABS, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ανέφερε ακόμη ότι, η νεοσυσταθείσα Μονάδα Καταπολέμησης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας Κύπρου «φαίνεται να είναι απασχολημένη με τα πάντα εκτός από τη λαθροθηρία πτηνών», και διερωτάται πως γίνεται οι περισσότερες υποθέσεις να διερευνώνται ακόμη από την τοπική αστυνομία ή τους θηροφύλακες και όχι από τη συγκεκριμένη μονάδα.

Η CABS αναφέρει ακόμη ότι οι φύλακες της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας δεν έχουν την ίδια εξουσία και εξοπλισμό με την αστυνομία «όταν αντιμετωπίζουν εγκληματίες».