Τιμητική διάκριση στην ομογενή Κύνθια Πιακή στο Λος Άντζελες για την ταινία της «Παράπλευρες Απώλειες»

Η ομογενής καλλιτέχνιδα Κύνθια Πιακή (Kynthia Piakis) αναγνωρίστηκε στα LA Independent Women Film Awards για την ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων της με τίτλο «Παράπλευρες Απώλειες» (Collateral Damage), με την οποία διερευνά τις καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά. Η 26χρονη από τη Μελβούρνη έλαβε τιμητική μνεία στην κατηγορία «Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων» για το έργο, το οποίο, όπως παραδέχτηκε, της προσέφερε μεγάλη ικανοποίηση.

«Ήταν πολύ ανταποδοτικό και χαίρομαι που οι κριτές μπόρεσαν να εκτιμήσουν το animation και να νιώσουν έντονα την πρόθεσή του», δήλωσε η Κύνθια Πιακή στον «Νέο Κόσμο».

Η καλλιτέχνιδα ανέφερε ότι το έργο επηρεάστηκε από τα πρόσφατα γεγονότα στη Γάζα, και ήθελε να επικοινωνήσει τον πόνο που προκαλεί αυτός αλλά και όλοι οι πόλεμοι.

«Είμαι χαρούμενη που ο κόσμος βλέπει αυτό το έργο και ελπίζω να προχωρήσει παραπέρα προκαλώντας αλλαγή», είπε.

«Όλα τα έσοδα από τα φεστιβάλ, τα προϊόντα υποστήριξης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διατίθενται στο Save the Children, το οποίο έχει στηρίξει το έργο και επιθυμεί να το προωθήσει. Όσο περισσότερη δημοσιότητα αποκτά, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιρροή του».

Στιγμιότυπο από το «Collateral Damage». Φωτογραφία: Supplied

Η Κύνθια Πιακή εξήγησε ότι η ταινία μικρού μήκους εστιάζει σε θέματα απώλειας, βίας κατά των γυναικών και τις σκληρές πραγματικότητες του πολέμου.

«Οι “Παράπλευρες Απώλειες” ξεκίνησαν ως ένα ποίημα που εξέφραζε τη θλίψη μου και εξελίχθηκαν σε ένα οπτικά εντυπωσιακό έργο που θίγει τα δεινά που υφίστανται τα παιδιά που βρίσκονται παγιδευμένα στα διασταυρούμενα πυρά του πολέμου», ανέφερε.

«Με όλα τα έσοδα από το έργο να πηγαίνουν στο Save the Children, οι “Παράπλευρες Απώλειες” δεν είναι απλώς μια ταινία – είναι ένα κάλεσμα για δράση για την προστασία των μελλοντικών γενεών».

Η καλλιτέχνιδα, με ρίζες από την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι το συνολικό έργο (συμπεριλαμβανομένου του τραγουδιού που έγραψε για την ταινία) πήρε περίπου έξι μήνες για να ολοκληρωθεί, με τη βοήθεια της παραγωγού Faith Teo και του animator Ben Pergolizzi.

«Η Γάζα αποτέλεσε την αρχική έμπνευση για το έργο, το οποίο στη συνέχεια αγκάλιασε την τραγική πραγματικότητα όλων των παιδιών που υποφέρουν από τον πόλεμο παγκοσμίως. Το να βλέπεις τόσα αθώα παιδιά να χάνουν τη ζωή τους με τόσο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο ήταν βαθιά συγκλονιστικό. Σε κάνει να αμφισβητείς την ανθρωπότητα και τα όρια των δυνατοτήτων της», ανέφερε.

Η ταινία μικρού μήκους αναδεικνύει πολλές από τις φρικαλεότητες του πολέμου, όπως την αιματοχυσία αμάχων και ανθρωπιστικών αποστολών, τον βιασμό γυναικών, την ταπείνωση των ανδρών και τους βομβαρδισμούς σε ζώνες ασφαλείας.

«Ο πόλεμος δεν έχει όρια. Δεν έχει έλεος, ούτε καν για τα παιδιά», ανέφερε η 26χρονη δημιουργός.

«Η δολοφονία παιδιών εξαλείφει την ελπίδα για το μέλλον. Είναι μια πολύ συνειδητή τακτική. Ωστόσο, μέσα από τα παιδιά, όπως το μικρό κορίτσι, παραμένει η ελπίδα για αλλαγή. Ίσως μεγαλώσει και γίνει αυτή η αλλαγή, τώρα που γνωρίζει την αλήθεια».

Η καλλιτέχνιδα επεσήμανε ξανά ότι το animation δεν στοχεύει τόσο στην ευαισθητοποίηση (καθώς οι πληροφορίες για το θέμα είναι ήδη εύκολα προσβάσιμες), αλλά στο να βοηθήσει τον θεατή να νιώσει τον πόνο του πολέμου και να αναρωτηθεί αν αυτή η καταστροφή μπορεί πραγματικά να συνεχιστεί.

«Όπως ο Banksy*, είναι μια τέχνη που εκθέτει τον πόλεμο μέσα από την αθωότητα ενός παιδιού».

Η Κύνθια Πιακή εξέφρασε την πεποίθησή της ότι στον πόλεμο δεν υπάρχουν αληθινοί νικητές, γεγονός που την ώθησε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Πρόσθεσε ότι οι συγκρούσεις φαίνεται να επαναλαμβάνονται αδιάκοπα με την πάροδο του χρόνου, ανεξάρτητα από το πώς αντιλαμβάνεται κανείς την κάθε κατάσταση.

«Είμαστε όλοι εξίσου χαμένοι στον πόλεμο και όλοι εξίσου ικανοί να τον διεξάγουμε», είπε.

Εξέφρασε τη λύπη της που πολλοί πιο διάσημοι καλλιτέχνες από την ίδια έχουν εκφράσει τις σκέψεις τους για το χάος του πολέμου, χωρίς αυτό να έχει επιφέρει ουσιαστική αλλαγή στη στάση των ανθρώπων.

«Δεν έχω καμία απάντηση ή οριστική λύση για τον πόλεμο. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να νιώσω τον πόνο του, και ίσως μαζί να κλάψουμε», ανέφερε.

Η Πιακή τόνισε ότι αισθάνεται βαθιά συνδεδεμένη με την ελληνική της καταγωγή, η οποία σε μεγάλο βαθμό επηρέασε την αντίληψή της για τις συγκρούσεις.

«Οι Έλληνες γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο έθνος τι σημαίνει να πολεμάς για τη γη, την κουλτούρα και το μέλλον σου», ανέφερε.

«Το όνομά μου, Κύνθια, προέρχεται από την Άρτεμη, τη θεά του πολέμου. Με έναν περίεργο τρόπο, νιώθω πως γεννήθηκα για να πολεμώ για τους άλλους και να υψώνω τη φωνή μου για να προσφέρω στους άλλους την ελευθερία που τους αξίζει».

*(σ.σ.: Ο Banksy είναι ένας σύγχρονος Βρετανός καλλιτέχνης δρόμου και ακτιβιστής, ο οποίος, παρά τη διεθνή του φήμη, έχει διατηρήσει την ανωνυμία του. Στοχεύοντας σε μια μορφή πολιτισμικής κριτικής, ο καλλιτέχνης συχνά επιτίθεται σε εδραιωμένες κοινωνικές και πολιτικές ατζέντες μέσω των ευφυών του εικονογραφήσεων, που δημιουργεί με τη χρήση στένσιλ και σπρέι σε πόλεις όπως η Νέα Ορλεάνη, η Νέα Υόρκη και το Παρίσι).

Στιγμιότυπο από το «Collateral Damage». Φωτογραφία: Supplied

The post Τιμητική διάκριση στην ομογενή Κύνθια Πιακή στο Λος Άντζελες για την ταινία της «Παράπλευρες Απώλειες» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.