Το δύσκολο βράδυ του Στράτου Αποστολάκη

Παίκτες των Αιωνίων αλλάζουν πολύ πιο εύκολα πλέον φανέλες σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια όπου μια μετακίνηση από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό και το αντίθετο, μπορεί να προκαλούσε φοβερές εντάσεις και να άναβε το φυτίλι του πάθους. Οπως για παράδειγμα έγινε, σαν σήμερα στις 19 Οκτωβρίου του 1990, όπου ο Στράτος Αποστολάκης επέστρεψε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για πρώτη φορά ως αντίπαλος φορώντας τη φανέλα με το τριφύλλι! Ο Στράτος Αποστολάκης μέχρι το 1990 έπαιξε στην ομάδα του Πειραιά και μάλιστα σε ένα από τα τελευταία του παιχνίδια είχε σηκώσει πρώτος το Κύπελλο Ελλάδας που κατέκτησαν οι Ερυθρόλευκοι στον τελικό με τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ ως αρχηγός της ομάδας.

Εκείνη την περίοδο, στον προεδρικό θώκο των Πειραιωτών βρισκόταν ο Αργύρης Σαλιαρέλης και η σεζόν 1990-91 ξεκινούσε με τον Ολεγκ Μπλαχίν στον πάγκο και ο Αποστολάκης είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του με την ομάδα του Πειραιά.

Ομως εκεί μπήκε σφήνα ο Γιώργος Βαρδινογιάννης κάνοντάς του καλύτερη πρόταση, την οποία βέβαια δεν μπορούσε να αποδεχτεί καθώς είχε βάλει ήδη την υπογραφή του στο νέο συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό.

Ο «καπετάνιος» επέμεινε και τον έπεισε ότι μπορεί να έρθει στον Παναθηναϊκό καθώς υπήρχε όπως του είπε ένα νομικό παράθυρο. Πράγματι, ο παίκτης υπέγραψε και ενώ τιμωρήθηκε όπως και ο Παναθηναϊκός από τον Αθλητικό Δικαστή, τελικά ολοκληρώθηκε χωρίς καμία ποινή η μεταγραφή, ίσως γιατί το πράσινο στρατόπεδο ήταν πανίσχυρο. Υπήρξε μεγάλη ένταση και είναι χαρακτηριστικό ότι υπό τον φόβο μεγάλων επεισοδίων είχε ματαιωθεί ο τελικός του Σούπερ Καπ εκείνο το καλοκαίρι όπου θα έπαιζε ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός με τον κυπελλούχο Ολυμπιακό.

Ομως η κληρωτίδα είχε κέφια και το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν «βγήκε» για τις 19 Οκτωβρίου στον Πειραιά.

Το παιχνίδι που έληξε 0-0, έγινε κάτω από  μεγάλη ένταση, είχαμε και ρίψεις αρκετών κερμάτων, κροτίδων κ.λπ. με τον Αποστολάκη να περνά ένα δύσκολο βράδυ αλλά στη συνέχεια να συνεχίζει με επιτυχία μια πολύ σημαντική καριέρα.

Ηταν η πρώτη φορά που βλέπαμε τότε σε γήπεδο και 3ο πάγκο, εκτός από αυτούς των γηπεδούχων και των φιλοξενούμενων, για τα… ΜΑΤ. Το 100ο ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες, ήταν πολύ κακό αγωνιστικά αλλά κάθε φορά που ακουμπούσε την μπάλα ο Αποστολάκης οι αποδοκιμασίες και οι βρισιές έπεφταν βροχή.

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα χάρη στην παρουσία 2.500 αστυνομικών, που τότε αποτελούσε αριθμό ρεκόρ και οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την εφαρμογή του σχεδίου «ΒΙΑ», αλλά και χάρις στην απόφαση των γηπεδούχων να μη διαθέσουν τα 2.800 «πράσινα» εισιτήρια που επιστράφηκαν από τον Παναθηναϊκό, ώστε να μη μικρύνουν οι αποστάσεις ασφαλείας.