Το λεξιλόγιο των εκλογών

Η προεκλογική καμπάνια στο ΠΑΣΟΚ κράτησε μόλις τρεις μήνες, όμως κι αυτοί ήταν αρκετοί. Ενα καινούργιο πασοκικό λεξικό εφευρέθηκε όλο αυτό το διάστημα, που δείχνει την ένταση της κόντρας, τις συμφωνίες και τις διαφωνίες, αλλά και την κατεύθυνση που πήρε η δημόσια συζήτηση. Τι δεν δείχνει; Την επικοινωνιακή προετοιμασία μέχρι να ειπωθούν οι λέξεις και τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών όταν τις άκουσαν.

Αναγέννηση

Παρότι τα πνευματικά δικαιώματα της λέξης ανήκουν στον Παύλο Γερουλάνο, που έχει ονομάσει έτσι το πρόγραμμά του, αγγίζει όλους τους υποψηφίους το ίδιο. Υπάρχει άλλος στόχος για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την αναγέννησή του, την επιστροφή του στην εξουσία από τις στάχτες της κρίσης; Στη σημασία της όλοι συμφωνούν, στον τρόπο είναι που ξεκινούν οι διαφωνίες.

Απρέπεια

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι λέξεις ήταν βαριές, από αυτές που δεν μπορείς να τις πάρεις πίσω. Στο ΠΑΣΟΚ, ύστερα από ένα καλό τζαρτζάρισμα, η λέξη που κυριαρχούσε ήταν η «απρέπεια» – με αυτήν απάντησε και ο Χάρης Δούκας στο ντιμπέιτ, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης του ξεκαθάρισε πως «δεν είναι Μιτεράν, αλλά ευτυχώς για εμάς ούτε Ερντογάν».

Βαρόνος

Η λέξη έχει παραδοσιακά γαλάζια εσωκομματική χροιά, αλλά χρησιμοποιήθηκε πολύ φέτος και στην πράσινη πλευρά. Ειδικά από τον Νίκο Ανδρουλάκη, με στόχο  να χρεώσει στους αντιπάλους του συμφωνίες στο παρασκήνιο και προετοιμασία της αμφισβήτησής του ήδη από τον Φεβρουάριο. Κυρίως, για να προειδοποιήσει για τον «κίνδυνο» της επιστροφής τους.

Γεφυρατζής

Οταν η κατηγορία είναι συμπράξεις σε επίπεδο ηγεσίας, το όνομα του συνυποψηφίου για τον οποίο μιλάει ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αναφέρεται. Τη θέση του υποκειμένου παίρνει η λέξη «γεφυρατζής». Προσοχή – όχι γεφυροποιός, γιατί έχει θετική χροιά.

Δεκανίκι

Αντί συμπληρώματος, στο ΠΑΣΟΚ και ειδικά στο στρατόπεδο του Χάρη Δούκα αυτές τις μέρες λένε πως το ΠΑΣΟΚ «δεν θα γίνει ξανά δεκανίκι». Ετσι γίνεται σαφής ο προσανατολισμός της υποψηφιότητας, εκνευρίζει την τάση του κόμματος που στήριξε τη συγκυβέρνηση, αλλά υπηρετεί το αφήγημα «ποιος μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη».

Ευκαιρία

Χρησιμοποιείται ως γενική παραδοχή, αλλά και ως επιχείρημα: το ΠΑΣΟΚ έχει μία μεγάλη, τελευταία ευκαιρία. Οι υποψήφιοι και οι υποστηρικτές τους δεν διστάζουν να το επαναλαμβάνουν και όταν στριμώχνονται. Γιατί ξέρουν πως δεν υπάρχει ούτε ένας που να διαφωνεί.

Πρίγκιπας

Λέξη που ενσωματώθηκε στη δημόσια συζήτηση, χάρη στον Νίκο Ανδρουλάκη. Παρότι δεν εξήγησε σε ποιον αναφερόταν, το χτύπημα στην αστική καταγωγή του Παύλου Γερουλάνου ήταν παραπάνω από εμφανές. Το κλίμα μεταξύ των δύο βάρυνε απότομα την τελευταία εβδομάδα, σε βαθμό που δημιουργεί ερωτήματα για τις στηρίξεις του δεύτερου γύρου, αν ένας από τους δύο μείνει εκτός.

Προδοσία

Δεν το είπε κανείς ανοιχτά, όμως ο υπαινιγμός ήταν παραπάνω από σαφής για τη σχέση μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα. «Με τίμησε, τον τίμησα κι εγώ», απάντησε ο δήμαρχος Αθηναίων την πρώτη φορά που του τέθηκε το ερώτημα – υπενθυμίζοντας και το χρονοδιάγραμμα της υποψηφιότητάς του το 2023, από την ανακοίνωση έως τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων μέσα σε έναν μήνα.

Κιμ Γιονγκ Ουν

Η φράση που ειπώθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο από τον Φίλιππο Σαχινίδη περί ΚΚΣΕ και Κιμ Γιονγκ Ουν, μια εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές, δεν εκνεύρισε απλώς τον Νίκο Ανδρουλάκη, που ακόμα και σήμερα επισημαίνει πως το μόνο πρόσωπο που έχει διαγράψει ποτέ είναι η Εύα Καϊλή. Με αυτήν φάνηκε ότι, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, οι εκλογές ήταν αναπόφευκτες.

Κόµµα κολλητών

Η βασική κατηγορία απέναντι στον σημερινό πρόεδρο ήταν όταν διοικεί το κόμμα με τους κολλητούς και την παρέα του, κλείνοντας αντί να ανοίγει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς παράλληλα να λειτουργούν και τα όργανα. «Θέλω παραδείγματα», απαντάει ο Νίκος Ανδρουλάκης σηκώνοντας το γάντι – δείχνοντας και προς τους συνυποψηφίους του για αντιθεσμική συμπεριφορά.

Πασοκόμετρο

Ποιος μετράει; Σε μια προεκλογική εκστρατεία που ο ένας κατηγορεί (με το γάντι) τον άλλο για συριζοποίηση, γαλάζιο φλερτ και αποκλίσεις από τις επίσημες θέσεις του ΠΑΣΟΚ, τότε ένα «πασοκόμετρο» είναι πάντα εύκαιρο – και ως επιθετικό όπλο, αλλά και ως μηχανισμός άμυνας.

Πρόεδρος µερικής απασχόλησης

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έχει πρόεδρο που θα κάνει και άλλη δουλειά παράλληλα; Ο Χάρης Δούκας λέει ότι είναι θέμα συμμετοχικότητας και μοντέλου διοίκησης, οι συνυποψήφιοί του διαφωνούν. Οι βουλευτές της κούρσας (Γερουλάνος, Κατρίνης, Γιαννακοπούλου) προσθέτουν στο μείγμα και την παράμετρο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης – χτυπώντας δύο τρυγόνια.

Συνεννόηση

Θεωρητικά, κανείς από τους υποψηφίους δεν απορρίπτει τον διάλογο με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις  – πιο προωθημένος απ’ όλους είναι ο Μιχάλης Κατρίνης και λιγότερο η Νάντια Γιαννακοπούλου. Οσο όμως μιλάνε και οι υπόλοιποι, τόσο περισσότερες προϋποθέσεις τίθενται, που τις κάνει όλο και πιο απίθανο να πραγματοποιηθούν. Μίνιμουμ όρος: η συνεννόηση να γίνει σε επίπεδο βάσης και όχι κορυφής.

Φευγάτος

Στην κομματική στρατόσφαιρα, υπάρχουν γραμμάτια που πρέπει να πληρωθούν προτού οι σχέσεις αποκατασταθούν. Για την Αννα Διαμαντοπούλου, αυτό είναι η απουσία της από τα κομματικά πράγματα. Τη λέξη «φευγάτος» την έβαλε στο τραπέζι ο Νίκος Ανδρουλάκης λίγες μέρες πριν, γνωρίζοντας πως μοιράζονται ένα σημιτικό κοινό.