Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων ανήκει στην Ευρώπη, λέει ο Σολτς – Βήματα για το ξεμπλοκάρισμα του ελεύθερου εμπορίου

Αλλαγή στάσης μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία – Επίτευξη προόδου σε τεχνικό επίπεδο

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, δήλωσε πως το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην ΕΕ, κάτι που είχε ειπωθεί ήδη πριν από 20 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε δε πως έφτασε η ώρα αυτά τα λόγια να γίνουν πράξεις.

Σημείωσε πως «πετύχαμε να δημιουργήσουμε κάτι, το οποίο θα αποκαλούσα πνεύμα του Βερολίνου».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο, ανέφερε πως η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ για πολύ καιρό δεν έμπαινε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ωστόσο αυτό άλλαξε μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Γερμανοί αναλυτές επισημαίνουν πως στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των έξι χωρών σημειώθηκε κάποια εξέλιξη.

Αποφασίστηκε ένα νέο σχέδιο δράσης για την κοινή περιφερειακή αγορά, καθώς και μια συμφωνία για τη διευκόλυνση της κινητικότητας των φοιτητών, που θα μπορούν πλέον να φοιτούν σε Πανεπιστήμια και των έξι χωρών.

Ελήφθη επίσης η απόφαση ενίσχυση της συνεργασίας για την υλοποίηση της πράσινης Ατζέντας, αλλά και στους τομείς της γεωργίας, της ασφάλειας, της διασυνδεσιμότητας και των μεταφορών. Τέλος, τα κράτη εξέδωσαν και μια κοινή δήλωση σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η διαδικασία του Βερολίνου σκοπεύει στην επίτευξη προόδου σε τεχνικό επίπεδο, ακόμη και αν υπάρχουν ακόμη άλυτα ζητήματα, όπως αυτά ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο.

Επιπρόσθετα στη χθεσινή συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα έγιναν βήματα για το ξεμπλοκάρισμα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου CEFTA, που έμενε ανεφάρμοστη την τελευταία τριετία.

Πηγή: ΚΥΠΕ