Το μήνυμα του Dutton για την επέτειο του «ΟΧΙ»

O  αρχηγός της ομοσπονδιακής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Peter Dutton,έστειλε στον “Νέο Κόσμο” το ακόλουθο μήνυμα με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940:

 

Πριν από ογδόντα τέσσερα χρόνια, ο Ιωάννης Μεταξάς στάθηκε όρθιος απέναντι στην ξένη εισβολή και επιθετικότητα.

Στις 3.00 τα ξημερώματα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας άνοιξε ένα μήνυμα του Μπενίτο Μουσολίνι, που του παραδόθηκε δια χειρός του Ιταλού πρέσβη στην Ελλάδα, Εμανουέλε Γκράτσι.

Το μήνυμα του Μουσολίνι ήταν ένα τελεσίγραφο: Ο Μεταξάς έπρεπε να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια του Άξονα και να επιτρέψει την είσοδο ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, αλλά αν αρνιόταν, η Ελλάδα θα κηρυσσόταν εχθρός και θα αντιμετώπιζε πόλεμο.

Ο Μεταξάς στράφηκε προς τον Ιταλό πρέσβη και είπε αποφασιστικά: «Τότε είναι πόλεμος».

Όπως ο Έλληνας ηγέτης είχε ενσαρκώσει το πνεύμα του λαού του, έτσι και ο ελληνικός λαός ενίσχυσε το πνεύμα του ηγέτη του. Γιατί τις μέρες που ακολούθησαν, ο ελληνικός λαός βγήκε στους δρόμους με μια ηχηρή βροντή αντίστασης στην απειλή του Μουσολίνι. Τα συνθήματα του «Όχι» έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι, μπροστά στην εισβολή, οι Έλληνες δεν θα δειλιάσουν, αλλά θα πάρουν τα όπλα και θα αντεπιτεθούν με θάρρος.

Στις 28 Οκτωβρίου, θυμόμαστε την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να υπερασπιστεί τη δημοκρατία από τους φασίστες δικτάτορες του Άξονα που ήταν αποφασισμένοι να κατακτήσουν την χώρα. Θυμόμαστε επίσης πώς οι Anzacs στάθηκαν σταθερά στο πλευρό των Ελλήνων στον αγώνα τους για ελευθερία κατά τη διάρκεια των μαχών της Ελλάδας και της Κρήτης το 1941.

Σήμερα, με τις δημοκρατίες να απειλούνται από νέους τυράννους και τρομοκράτες, η Ημέρα του «ΟΧΙ» ενισχύει τη διαχρονική ανάγκη για θάρρος, δέσμευση και ηθική διαύγεια για να επικρατήσει το κακό, καθώς και τη σημασία των φίλων και των συμμάχων που στέκονται μαζί για την υπεράσπιση της ελευθερίας και του πολιτισμού μας.

Εκ μέρους του Συνασπισμού (Φιλελευθέρων-Εθνικών), στέλνω τις καλύτερες ευχές μου στους Αυστραλούς ελληνικής καταγωγής καθώς τιμάτε την Ημέρα του ΟΧΙ.

Hon Peter Dutton MP

Leader of the Opposition

28 October 2024

The post Το μήνυμα του Dutton για την επέτειο του «ΟΧΙ» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.