Το ντιλ για πρόσφυγες και Eurofighter

Το χθεσινό βράδυ στην Κωνσταντινούπολη ήταν χαλαρότερη στιγμή για τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, ύστερα από ένα 24ωρο πρόγραμμα που πυκνότερο δεν γίνεται. Από το Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Μεταναστευτικό, στο Βερολίνο για την υποδοχή του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, την τετραμερή συνάντηση με Μακρόν, Στάρμερ – το νέο ευρωατλαντικό «κουαρτέτο» – την κρίσιμη ψηφοφορία στο Μπούντεσταγκ για τα νέο πακέτο μέτρων εσωτερικής ασφάλειας με απώλειες βουλευτών στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αλλά και η επίσκεψη του Ολαφ Σολτς στην Κωνσταντινούπολη δεν γίνεται για αναψυχή. Η συνάντηση που έχει με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μία ατζέντα που περιλαμβάνει πτυχές όλων των επίκαιρων κρίσεων αυτής της περιοχής: Πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιχειρήσεις του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο, Προσφυγικό. Σε όλα αυτά η Τουρκία παίζει κομβικό ρόλο. «Η Τουρκία έχει εμπειρία στη συμπεριφορά έναντι της Ρωσίας», διαπίστωνε πρόσφατα στο «Politico» ο Νιλς Σμιντ, «αυτήν την εμπειρία πρέπει να την αξιοποιήσουν οι Ευρωπαίοι και η γερμανική κυβέρνηση», σημείωνε ο σοσιαλδημοκράτης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο δεν είναι εύκολη. Ειδικά στη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ο Ερντογάν ακολουθεί διαμετρικά αντίθετη γραμμή από τον Σολτς. Ο τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει με κάθε τρόπο τη Χαμάς, φιλοξενεί ηγετικά της στελέχη στην Τουρκία, είναι σε μετωπική αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή απειλεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη. Στη αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης η Τουρκία θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Αυτό ενδιαφέρει πρωτίστως τον Ολαφ Σολτς στην επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη. Για τον γερμανό καγκελάριο δύο είναι τα ζητούμενα: Πρώτον να ανακοπεί στην Τουρκία ένα ενδεχόμενο νέο κύμα φυγάδων από τον Λίβανο, υπολογίζεται ότι πάνω από 200.000 έχουν περάσει ήδη στη Συρία. Δεύτερον να δεχτεί η Τουρκία μαζικές επιστροφές εκείνων που δεν έχουν πάρει άσυλο στη Γερμανία.

Επιστροφές. Στην τελευταία συνάντηση Σολτς – Ερντογάν τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, συμφωνήθηκε επιτάχυνση των επιστροφών, στην Τουρκία, οι οποίες άρχισαν στα τέλη Σεπτεμβρίου παρά τη χλιαρή διάψευση από τον Ερντογάν. Γερμανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 13.500 Τούρκους που θέλει η Γερμανία να επιστρέψει άμεσα στην Τουρκία.

Το Μεταναστευτικό είναι το ένα σκέλος του ντιλ Σολτς – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Το δεύτερο είναι τα πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter. Μετά τoν αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των αμερικανικών F-35, ο Ερντογάν ενδιαφέρεται διακαώς για την αγορά 40 Eurofighter Typhoon. Ενώ Λονδίνο και Μαδρίτη εγκρίνουν την πώληση των αεροσκαφών, το Βερολίνο δεν είχε ανάψει μέχρι τώρα το πράσινο φως.

«Φυσικά και συζητούμε πάντα για προμήθειες όπλων στους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ», είπε ο γερμανός καγκελάριος χθες στις Βρυξέλλες. Η λιτή δήλωση του Σολτς προοιωνίζεται την αλλαγή πλεύσης του Βερολίνου στο θέμα των Eurofighter.

H συνέχεια σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.