Το ροδόσταγμα Αγρού στις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ

Το ροδόσταγμα Αγρού στις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ – Τι αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση

Την προσθήκη του ροδοστάγματος Αγρού στον κατάλογο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων της ΕΕ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Το ροδόσταγμα Αγρού, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι «αρωματικό νερό που παράγεται από ολόκληρα άνθη ενός είδους αρωματικής τριανταφυλλιάς που φυτρώνει στην κοινότητα του Αγρού, στη νοτιοδυτική Κύπρο. Το προϊόν χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερα έντονο άρωμα, το οποίο μοιάζει με το άρωμα των φρέσκων τριαντάφυλλων».

Όπως επισημαίνεται, το ροδόσταγμα Αγρού παράγεται στην κοινότητα από τις αρχές του 20ου αιώνα και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του αρωματικού νερού χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.

«Από μικρή ηλικία, οι κάτοικοι της περιοχής μαθαίνουν από τους γονείς τους πώς να καλλιεργούν και να συγκεντρώνουν τα τριαντάφυλλα. Αυτή η μακρά και συνεχής παράδοση παραγωγής, από τη συγκομιδή έως την απόσταξη, εγγυάται την ποιότητα του προϊόντος, ιδίως το έντονο αρωματικό άρωμα που το καθιστά τόσο χαρακτηριστικό» εξηγεί το σκεπτικό της ανακοίνωσης.

Τα ειδικά χαρακτηριστικά του προϊόντος είναι επίσης αποτέλεσμα της χρήσης των ιδιαίτερα αρωματικών τριαντάφυλλων που φυτρώνουν γύρω από τον Αγρό, χάρη στις ευνοϊκές κλιματολογικές και γεωγραφικές συνθήκες της περιοχής, όπως προστίθεται.

Η νέα ονομασία θα προστεθεί στον κατάλογο των 3.629 γεωργικών προϊόντων που προστατεύονται ήδη. Ο κατάλογος όλων των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων βρίσκεται στη βάση δεδομένων eAmbrosia.

Πηγή: ΚΥΠΕ