Το Φεστιβάλ «Οδύσσεια» ενώνει τον Ελληνισμό και προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά στη Νότια Αυστραλία

Το Φεστιβάλ «Οδύσσεια», ένα από τα σημαντικότερα ετήσια πολιτιστικά γεγονότα της Νότιας Αυστραλίας, ξεκίνησε εντυπωσιακά την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου στο Olympic Hall στην Αδελαΐδα.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας (GOCSA) με την υποστήριξη της Τράπεζας Σίδνεϊ, παραβρέθηκαν περισσότερα από 150 άτομα, μεταξύ των οποίων σημαντικές προσωπικότητες και ηγέτες πολυπολιτισμικών Οργανισμών.

Απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους, η αξιότιμη Mira El Dannawi, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας, Peter Malinauskas και την υπουργό Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, Zoe Bettison, δήλωσε ότι «το Φεστιβάλ ‘Οδύσσεια’ είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στο πολυπολιτισμικό ημερολόγιο της Πολιτείας μας» και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να ενισχύσει τα κοινοτικά σχολεία γλώσσας, επενδύοντας 4 εκατομμύρια δολάρια σε τέσσερα χρόνια.

Τη βραδιά έναρξης του Φεστιβάλ «Οδύσσεια» παρακολούθησαν περισσότερα από 150 άτομα. Φωτογραφία: Facebook/GOCSA

«Το Φεστιβάλ ‘Οδύσσεια’, που περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το παρθενικό «Grattan Street Paniyiri», αναδεικνύει την πλούσια ιστορία μας, τις παραδόσεις και το ταλέντο μας. Τιμά εκείνους που άνοιξαν τον δρόμο για εμάς και ενθαρρύνει τους νέους να μοιραστούν την πολιτιστική τους κληρονομιά, να δημιουργήσουν δεσμούς και να καλλιεργήσουν φιλίες», δήλωσε ο πρόεδρος της GOCSA, Παναγιώτης Γκαρδιακός (Peter Gardiakos).

«Το Φεστιβάλ μας ‘Οδύσσεια’ αξιοποιεί τη δύναμη του φαγητού, της μουσικής, του τραγουδιού και των τεχνών για να ενώσει τους ανθρώπους και να προωθήσει την κατανόηση, τον σεβασμό και την αποδοχή στην ευρύτερη κοινότητα.»

Η εναρκτήρια βραδιά περιελάμβανε έκθεση με έργα τέχνης ντόπιων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση Βραβείου Τέχνης «Οδύσσεια» και μαθητών των Ελληνικών Σχολείων της Κοινότητας. Παρουσιάστηκαν επίσης ιστορίες μετανάστευσης, αποτέλεσμα πρόσφατης συνεργασίας του Λυκείου Αδελαΐδας με τη «Νεολαία», ενώ ακολούθησε μια εντυπωσιακή παράσταση παραδοσιακών χορών από το τμήμα ενηλίκων της Ακαδημίας Χορού της GOCSA.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ανακοινώθηκαν οι νικητές του «Βραβείου Τέχνης Οδύσσεια 2024». Το πρώτο βραβείο κέρδισε η Μαρία Τσούνη για το έργο της “Η Αναχώρηση”, το δεύτερο η Ελένη Καρή για το έργο “Σε έναν κόσμο γεμάτο ψάρια, γίνε μια γοργόνα ή ένα δελφίνι: Περιπετειώδης και Ελεύθερη”, ενώ το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στη Βικτώρια Αρβανιτάκη για το έργο της “Θα σε συναντήσω στο σπίτι της μαμάς”.

Η Jing Lee, εκπροσωπώντας τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Vincent Tarzia, τόνισε στην ομιλία της ότι το Φεστιβάλ εμπνέει τους ανθρώπους «να σκεφτούν τον πολιτισμό, τις τέχνες, τη γλώσσα και το φαγητό και να αναλογιστούν όλα όσα μας ενώνουν ως κοινότητα».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε εντυπωσιακή παράσταση παραδοσιακών χορών από το τμήμα ενηλίκων της Ακαδημίας Χορού της GOCSA. Φωτογραφία: Facebook/GOCSA

Ο ομοσπονδιακός βουλευτής Αδελαΐδας, Steve Georganas, συνεχάρη την GOCSA για ένα ακόμη επιτυχημένο Φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι «αποτελεί μια εξαιρετική αντανάκλαση του Ελληνισμού και όλων εκείνων που μας κάνουν Έλληνες».

Η νεοδιορισθείσα Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαΐδα, Δρ. Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου, επαίνεσε την GOCSA χαρακτηρίζοντάς την «φάρο του Ελληνισμού στη Διασπορά για πάνω από εννέα δεκαετίες» και δήλωσε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο είναι «ιστορική για την ελληνική κοινότητα της Αδελαΐδας και τις μελλοντικές γενιές».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Chris Kourakis, πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Νότιας Αυστραλίας, η Connie Bonaros MLC, μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου της Πολιτείας, η δημοτική σύμβουλος Mary Couros, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Αδελαΐδας, ο Δρ. Mehmet Aslan, μέλος της Πολυπολιτισμικής Επιτροπής της Νότιας Αυστραλίας, ο κ. Lenard Sciancalepore, πρόεδρος του MOSAIC, ο Δρ. Philip Donato OAM, πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Νότιας Αυστραλίας και η κα Anna Amirkhanyan από το Κέντρο Πόρων Μεταναστών Αυστραλίας (AMRC).

Στην έναρξη του Φεστιβάλ έδωσαν το παρών πολλές εξέχουσες προσωπικότητες. Φωτογραφία: Facebook/GOCSA
Η εναρκτήρια βραδιά περιελάμβανε έκθεση με έργα τέχνης ντόπιων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση Βραβείου Τέχνης «Οδύσσεια». Φωτογραφία: Facebook/GOCSA

The post Το Φεστιβάλ «Οδύσσεια» ενώνει τον Ελληνισμό και προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά στη Νότια Αυστραλία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.