Το 46,15% και το ζητούμενο του Οκτώβρη

Εξι γκολ και μία ασίστ στις πρώτες εννέα συμμετοχές (του) της σεζόν είναι… υπενθύμιση ότι ο Ολυμπιακός – συνεχίζει να – απολαμβάνει τα προνόμια της φανέλας με το «9»: Ενας αυθεντικός σκόρερ, σαν τον Αγιούμπ ελ Κααμπί, που ξεκίνησε τη season 2 στο λιμάνι από εκεί που σταμάτησε την προηγούμενη. Ακριβώς 33 έβαλε πέρυσι ο Μαροκινός, όσα κανένας άλλος σέντερ φορ με αυτή τη φανέλα σε μια αγωνιστική περίοδο.

Ο «δείκτης» της παραγωγής όμως σε φόντο Ερυθρόλευκο δεν – πρέπει και δεν μπορεί να – είναι ο Ελ Κααμπί. Πρέπει να προκύπτει από όλους τους άλλους. Και μια προσεκτική παρατήρηση στους αριθμούς εύκολα σου προσφέρει την απάντηση στην ερώτηση «ποιο είναι το επόμενο που θέλει να βελτιώσει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην ομάδα του». Γιατί αν ο μαροκινός σέντερ φορ έχει έξι γκολ, όλοι οι άλλοι συμπαίκτες του μαζί έχουν άλλα τόσα. Συν ένα αυτογκόλ του Κορέα στην πρεμιέρα του Πανθεσσαλικού με αντίπαλο τον Βόλο. Και τα 13 που έχει πετύχει ως εδώ ο Ολυμπιακός σε 7 ματς Super League και 2 στη League phase του Europa League.

Τα… μισά

Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί; Οτι ο Ελ Κααμπί έχει πετύχει ως εδώ το 46,15% των γκολ της ομάδας του. Κυρίως όμως ότι οι Πειραιώτες έχουν ένα ξεκάθαρο χάντικαπ στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, σε σχέση με τα συνηθισμένα τους. Δέκα γκολ σε επτά αγωνιστικές φέτος, όταν πέρυσι στα πρώτα επτά ματς είχαν είκοσι δύο. Τρία γκολ στα ματς με Λυών και Μπράγκα για το Europa League, για τέσσερα πέρυσι με τη Φράιμπουργκ και την Μπάτσκα Τόπολα στις πρώτες αγωνιστικές του ομίλου. Φέτος ο Ολυμπιακός σκοράρει ως εδώ 1,44 γκολ ανά ματς όταν πέρυσι έβαζε τέτοια εποχή 2,88. Φυσικά, για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, έχει σημασία ο υπολογισμός μιας σειράς δεδομένων: Ο Ολυμπιακός πέρυσι πριν από αυτά τα ματς είχε δύο «προκριματικούς» γύρους στην Ευρώπη, άρα σαφώς μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας. Και βέβαια δεν είχε και το ίδιο πρόγραμμα. Φέτος τα εντός έδρας παιχνίδια του είναι τέσσερα στα πρώτα εννέα, ενώ πέρυσι έξι (μιας και είχε ξεκινήσει με 3/3 εντός στη Super League). Το θέμα για τον Μεντιλίμπαρ όμως δεν είναι το… πέρυσι. Είναι το φέτος. Και κυρίως εκείνοι που θα αναλάβουν την ευθύνη να προσθέσουν γκολ στον ερυθρόλευκο λογαριασμό.

Προσθέτει

Ηδη ο Βάσκος στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό πρόσθεσε μια ακόμη ενδιαφέρουσα ιδέα στο τραπέζι: Τον Μπάμπη Κωστούλα σε ρόλο περιφερειακού φορ πίσω από τον Ελ Κααμπί στην 4-2-3-1 διάταξη. Δεύτερος φορ. Την ίδια στιγμή, με γκολ άνοιξε τον λογαριασμό του (έστω ανεπίσημα στο φιλικό με τον Ατρόμητο) ο Γιουσούφ Γιαζιτσί που αναμένεται να προσθέσει στο rotation ένα ολοκληρωμένο «10άρι». Και είναι και ο Ζέλσον Μαρτίνς που έδειξε από τα φιλικά πως όταν βρίσκει ρυθμό μπορεί να βοηθήσει σε αυτόν τον λογαριασμό. Και ο Γιώργος Μασούρας που επί της ουσίας ο Ολυμπιακός τον είχε, αλλά δεν τον έχει ως εδώ στη σεζόν. Και ο Γουίλιαν που όσο ο καιρός περνά τόσο και θα προσεγγίζει τον επιθυμητό αγωνιστικό ρυθμό. Και ο Κρίστοφερ Βέλντε με τον Ρομάν Γιάρεμτσουκ που αποκτήθηκαν (και) για αυτή τη δουλειά.

Ο ανήφορος

Ως εδώ ο μοναδικός συμπαίκτης του Αγιούμπ ελ Κααμπί με παραπάνω από ένα γκολ είναι ο Ροντινέι (2) που έχει βάλει ήδη όσα γκολ πέτυχε πέρυσι στη Super League. Ζέλσον Μαρτίνς, Βέλντε, Γιάρεμτσουκ έχουν από ένα γκολ στο πρωτάθλημα και ο Εσε άνοιξε τον δικό του λογαριασμό στην Ευρώπη σκοράροντας στο 3-0 επί της Μπράγκα. Εχει σημασία λοιπόν να κάνουν όλοι ένα βήμα εμπρός σε αυτή τη δουλειά. Και μάλιστα σε μια συγκυρία που ο Ολυμπιακός επιστρέφει στη δράση με υποχρεώσεις σε τρία ταμπλό – μιας και μπαίνει στην εξίσωση και το κύπελλο Ελλάδας. Ερχονται επτά ματς στη σειρά από την Κυριακή (20/10, Ολυμπιακός – Λεβαδειακός) ως τις 10/11 (ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός), όταν και θα ανοίξει το επόμενο «εθνικό παράθυρο». Η κλασική πλέον διαδρομή με τα ματς κάθε 3-4 βράδια. Με Αστέρα Τρίπολης (εκτός, 27/10) και Πανσερραϊκό (εντός, 2/11) να συμπληρώνουν το καρέ της Super League. Τις παρτίδες με Μάλμε (εκτός, 24/10) και Ρέιντζερς (εντός, 7/11) για το Europa League. Και την αναμέτρηση με την Καλλιθέα (εκτός, 30/10) για το κύπελλο.