«Τραγική» χαρακτηρίζει η Ρωσία την κατάσταση στο Λίβανο. Βολές και προς Δύση

«Οι ισραηλινοί στρατιωτικοί δεν υπολογίζουν καθόλου τις “παράπλευρες απώλειες” στον άμαχο πληθυσμό» – Έντονη και επικριτική η εκπρόσωπος του ρωσικού Yπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα – «Πυρά» και προς Δύση

Κυνική και τραγική χαρακτηρίζει η Ρωσία την κατάσταση στο Λίβανο, καθώς μέρος των επιθέσεων του Ισραήλ «σημειώνεται σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Βηρυτού και άλλων πόλεων», ενώ «οι ισραηλινοί στρατιωτικοί δεν υπολογίζουν καθόλου τις “παράπλευρες απώλειες” στον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Yπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι τρομακτική ακόμη και η χρήση του όρου «παράπλευρες απώλειες», ο οποίος «μας ήρθε από τη Δύση», όπως υποστήριξε.

 Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Ελαχιστοποιήστε τον αντίκτυπο των ισραηλινών επιχειρήσεων στον άμαχο πληθυσμό

Κατά τη Ρωσίδα εκπρόσωπο οι προειδοποιήσεις προς τους αμάχους να εγκαταλείψουν τις πολυόροφες κατοικίες είναι πρακτικά «χωρίς νόημα», με αποτέλεσμα «ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων να είναι πολλαπλάσιος των απωλειών στις γραμμές των μαχητών του σιιτικού κινήματος» της Χεζμπολάχ. «Βλέπουμε πώς καταλύεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε χθες, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση η Μαρία Ζαχάροβα, χωρίς να παραλείψει να σημειώσει ότι στις 7 Οκτωβρίου της περασμένης χρονιάς σημειώθηκε εναντίον πολιτών του Ισραήλ «ένα αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα, το οποίο αφαίρεσε τις ζωές αμάχων» και μετά «ακολούθησε η αλυσίδα των τερατωδών αιματηρών γεγονότων συνολικά στη Μ.Ανατολή», με την πλειονότητα των θυμάτων να είναι «άμαχοι πολίτες, που κατέστησαν θύματα από όλες τις πλευρές», ανάμεσά τους πολλά παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με τη Ρωσίδα υψηλόβαθμη διπλωμάτη η Δύση ασταμάτητα ρίχνει «λάδι στη φωτιά» και επιδιώκει «με κάθε κόστος να εμποδίσει τις προσπάθειες, μεταξύ άλλων και της χώρας μας και ολόκληρης της υγιώς σκεπτόμενης διεθνούς κοινότητας, να περάσει αυτή η σύγκρουση από τη φλεγόμενη φάση σε μια πολιτική και διπλωματική οδό διευθέτησης», χαρακτηρίζοντας «παράδειγμά και απόδειξη αυτού την καταστροφική δραστηριότητα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και των δορυφόρων τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», καθώς η ρωσική διπλωματία υποστηρίζει ότι οι χώρες αυτές μπλοκάρουν την υιοθέτηση από το ΣΑ ψηφισμάτων για άμεση κατάπαυση πυρός στη Μ.Ανατολή.

Κατά την εκτίμηση της Μόσχας «η χερσαία εισβολή στο Λίβανο, η οποία ανακοινώθηκε στο Ισραήλ στις 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους, προς το παρόν έχει καθυστερήσει. Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές στο λιβανέζικο έδαφος καταλήγουν σε σφοδρές συγκρούσεις με μαχητές της Χεζμπολάχ, με αισθητές απώλειες», ενώ «το σιιτικό κόμμα της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής της πτέρυγας, δεν έχει χάσει την ικανότητα διεύθυνσής του και δείχνει οργανωτικότητα».

«Καταδικάζουμε σθεναρά οποιεσδήποτε βίαιες ενέργειες, που αποσκοπούν στην υποδαύλιση μιας πυρκαγιάς σε ολόκληρη την περιοχή. Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας σε όλους όσοι έχουν υποφέρει. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων, όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους φέτος. Τασσόμαστε υπέρ της τάχιστης κατάπαυσης του πυρός», σημείωσε η Ρωσίδα εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή «εκδήλωση της ειλικρίνειας των συλλυπητηρίων και της συμπαράστασής μας», ενώ διαπίστωσε ότι «βλέπουμε πως πολλοί άνθρωποι χύνουν κυριολεκτικά δάκρυα δημοσίως, ενώ συνεχίζουν να φουντώνουν τη σύγκρουση».

«Είμαστε υπέρ της πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης στη βάση του διεθνούς δικαίου και της κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο και στις γειτονικές χώρες το ταχύτερο δυνατό. Για εμάς, η πολιτική και διπλωματική διευθέτηση των υφιστάμενων αντιθέσεων στη βάση της εξεύρεσης ισορροπίας των νόμιμων συμφερόντων με βάση την παγκόσμια αρχή της καθολικής και ισότιμης ασφάλειας αποτελεί προτεραιότητα. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενίσχυση του συντονισμού των σχετικών προσπαθειών με τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους», σημείωσε η Μαρία Ζαχάροβα, καταδικάζοντας αμέσως μετά με χωριστή δήλωση «την παραβίαση για άλλη μια φορά της κυριαρχίας της Συρίας από το Ισραήλ», το οποίο πραγματοποίησε στις 8 Οκτωβρίου «πυραυλικό χτύπημα σε πολυκατοικία σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Δαμασκού».

Η Ρωσίδα διπλωμάτης επανέλαβε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των συριακών Αρχών επτά άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά και έντεκα τραυματίστηκαν και σημείωσε ότι η Μόσχα καταδικάζει αποφασιστικά αυτή την ενέργεια, καθώς «όποιος και αν ήταν ο στόχος της επίθεσης, πραγματοποιήθηκε στο έδαφος μιας τρίτης χώρας σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, προκαλώντας αναπόφευκτα θύματα μεταξύ απολύτως αθώων ανθρώπων».

«Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει συνήθης πρακτική που εφαρμόζεται στη Συρία, το Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας. Για άλλη μια φορά, καλούμε την ισραηλινή πλευρά να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών και τους βασικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου. Εφιστούμε την προσοχή στην εξαιρετικά ανεύθυνη και επικίνδυνη φύση αυτής της επιθετικής πράξης, η οποία αποκαλύπτει σαφώς την επιδίωξη να επεκταθεί περαιτέρω η γεωγραφία της ένοπλης κλιμάκωσης στην περιοχή», κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΚΥΠΕ