Υπόκλιση σε Ολυμπιακό από Τσέφεριν και Αλ Κελαϊφί

Παγκόσμια αναγνώριση για τον Ολυμπιακό. Για μια ακόμη φορά. Τώρα ήταν η σειρά του Αλεξάντερ Τσέφεριν και του Αλ Κελαϊφί. Και οι δυο τους μίλησαν για τους Ερυθρόλευκους στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την 31η γενική συνέλευση της ECA στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, δήλωσε ότι η κατάκτηση του Europa Conference League από τον Ολυμπιακό ήταν μια ιστορική στιγμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τονίζοντας ότι τέτοιες επιτυχίες δεν ξεχνιούνται εύκολα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ECA, Νάσερ Αλ Κελαϊφί, χαρακτήρισε τον Ολυμπιακό ως «εξαιρετικό παράδειγμα για όλους», αναφερόμενος στην αξία της νίκης για τους φιλάθλους και τη χώρα. Υπογράμμισε πως η επιτυχία αυτή αποδεικνύει ότι κάθε σύλλογος, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορεί να κατακτήσει μεγάλους τίτλους, ενισχύοντας το όραμα της UEFA για πιο ανταγωνιστικές διοργανώσεις. Ο Τσέφεριν είπε συγκεκριμένα: «Η Αθήνα, στην πραγματικότητα, είναι η πιο γνωστή αθλητική πόλη. Η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Και έχει ιδιαίτερη θέση στην αθλητική ιστορία. Πολλοί σύλλογοι στην ευρύτεροι περιοχή ζουν και αναπνέουν για το ποδόσφαιρο. Η χώρα έχει παρακολουθήσει εκπληκτικά ποδοσφαιρικά βράδια. Ο τελικός του Conference League στο γήπεδο της ΑΕΚ ήταν ένα εκπληκτικό event, ήταν αγνό ποδόσφαιρο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ιστορική νίκη του Ολυμπιακού; Ηταν η πρώτη κατάκτηση ευρωπαϊκού τίτλο από ένα ελληνικό κλαμπ. Ο Ολυμπιακός, μάλιστα, κατέκτησε δύο τίτλους πέρυσι, αφού ήταν πρωταθλητής Ευρώπης και στους νέους. Και αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στο ελληνικό ποδόσφαιρο», είπε χαρακτηριστικά ενώ στη συνέχεια του λόγου του, θέλοντας να αντικρούσει το επιχείρημα ότι οι ίδιες ομάδες κερδίζουν τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αναφέρθηκε εκ νέου στον Ολυμπιακό:

«Η Αταλάντα και ο Ολυμπιακός είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα ότι ακόμα και μικρότερα κλαμπ μπορούν να ανέβουν στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε». Συνολικά για την ECA ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας τόνισε: «Στην UEFA έχουμε ανανεώσει το φορμάτ του Champions League, του Europa League και του Conference League. Επίσης έχουμε νέο φορμάτ για το Champions League γυναικών, καθώς και μια νέα διοργάνωση γυναικών που έρχεται του χρόνου. Η ανανέωση δεν ήταν εύκολη. Οι αλλαγές δεν έγιναν για την οικονομική ενίσχυση  της UEFA, αλλά για τα κλαμπ. Επειδή έχουμε ευθύνες να κρατήσουμε σταθερό το μοντέλο, να υποστηρίξουμε την οικονομική σταθερότητα». Ο πρόεδρος της ECA και της Παρί ΣΖ, Νασέρ Αλ Κελαϊφί επεσήμανε για τον κατακτητή του Κόνφερενς Λιγκ. «Είναι κάτι εκπληκτικό και για τους οπαδούς και για τη χώρα, αλλά και γενικότερα. Είδαμε αυτή την ελπίδα και το όνειρο να γίνονται πραγματικότητα. Είδα πώς οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού και όλη η πόλη ήταν σε κατάσταση… τρέλας. Αυτό θέλει να πετύχει και το νέο format των διοργανώσεων, είναι κάτι που βλέπουμε και στο Champions League και το Europa League, όπου οι μεγάλοι δυσκολεύονται. Ηταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα για όλους».

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, τον πρόεδρο της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (CAF), Πατρίς Μοτσεπέ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Επαγγελματικών Ομάδων Ποδοσφαίρου (ECA), Νασέρ Αλ Κελαϊφί και τον γενικό γραμματέα της UEFA, Θεόδωρο Θεοδωρίδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα μέτρα που έχει υλοποιήσει η Ελλάδα για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, όπως είναι η ψηφιακή ταυτοποίηση του κατόχου ενός εισιτηρίου, η συστηματική επιτήρηση ζωνών εντός των γηπέδων με κάμερες και η αυτόματη επιβολή συγκεκριμένων ποινών σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων.

Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν συνεχάρη την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει πετύχει και βέβαια οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την οδύνη και τη θλίψη τους για τον θάνατο του ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και διεθνούς Τζορτζ Μπάλντοκ.

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.