Υφ. Μετανάστευσης: Στρατηγικός στόχος η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Εκπροσώπησε το Σάββατο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο 5ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ της Κλήρου – Ιδιαίτερη μνεία στην συμμετοχή κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων στο φεστιβάλ

Η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι στρατηγικός στόχος της Κυβέρνησης, ανέφερε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Δρ. Νικόλαος Α. Ιωαννίδης, ο οποίος εκπροσώπησε το Σάββατο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο 5ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ της Κλήρου, με θέμα «Χρυσή κλωστή και βελονιά του τόπου η Κληρονομιά».

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Ιωαννίδης μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί, και εξήρε την άρτια διοργάνωση του φεστιβάλ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου. Ο Υφυπουργός εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την πληθώρα δραστηριοτήτων και εργαστηρίων που ζωντάνευαν την παράδοση στα γραφικά δρομάκια της Κλήρου.

Υπογράμμισε, δε, τη σημασία της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, τόσο της υλικής όσο και της άυλης, ως στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησης. «Στόχος είναι όχι μόνο η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και η παράλληλη προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου και της ταυτότητας του πολίτη», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός μηχανισμού για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, παράλληλα με την τουριστική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ταυτότητας του πολίτη.

Ο Υφυπουργός πραγματοποίησε ιδιαίτερη μνεία στην συμμετοχή κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων στο φεστιβάλ, γεγονός που προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με την πλούσια παράδοση ολόκληρης της Κύπρου. Η διαφύλαξη της μνήμης της κατεχόμενης γης μας, όπως υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης, αποτελεί χρέος και απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

«Η προστασία της άυλης κληρονομιάς αποτελεί θεμέλιο για τη διατήρηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, ενώ η κατανόηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς διαφορετικών κοινοτήτων ενισχύει τον διαπολιτισμικό διάλογο και ενθαρρύνει τον αμοιβαίο σεβασμό για διαφορετικούς τρόπους ζωής. Παράλληλα, εμπλουτίζει τη γνώση και τα προσόντα που μεταβιβάζονται μέσω του πολιτισμού από γενιά σε γενιά», πρόσθεσε ο κ. Ιωαννίδης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Υφυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα διασφαλίζει την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των κατοίκων του νησιού.

Κλείνοντας, ο κ. Ιωαννίδης εξήρε την προσπάθεια των διοργανωτών, διαβεβαιώνοντας για τη διαρκή στήριξη της Κυβέρνησης στις ορεινές περιοχές και την κυπριακή ύπαιθρο, μέσω στοχευμένων πολιτικών και έργων.

Πηγή: ΚΥΠΕ