«Χαμός» στο Κοινοβούλιο για τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή

Σε… θερμό κλίμα διεξάγονται οι συνεδριάσεις στο Κοινοβούλιο -και- αυτήν την εβδομάδα, με τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή να παραμένει υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Δίχως αποτέλεσμα ήταν η συνάντηση Albanese-Dutton με στόχο τη διατύπωση ενός διακομματικού ψηφίσματος που επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον έναν χρόνο από την 7η Οκτωβρίου 2023 και την αιματηρή επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος που άνοιξε -και πάλι- τον ασκό του Αιόλου στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, κατάφεραν να συμφωνήσουν μόνο στο ότι οι Αυστραλοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο.

Στη συνέχεια, εντός της αίθουσας συνεδριάσεων, ο κ. Dutton, ανέφερε ότι ο κ. Albanese «θα πρέπει να καταδικαστεί» (should be condemned) για τη στάση που έχει τηρήσει η κυβέρνηση για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και ειδικά απέναντι στο Ισραήλ.

«Ο πρωθυπουργός φάσκει και αντιφάσκει (is trying to speak out of both sides of his mouth) και αυτό δεν είναι κάτι που θα υποστηρίξουμε, σε σχέση με αυτή τη συζήτηση, κανείς μας δεν υποστηρίζει την απώλεια ζωής αμάχων και όλοι εδώ μέσα, είμαι βέβαιος, καταδικάζουν τις ενέργειες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Albanese υπερασπίστηκε τη στάση της κυβέρνησής και αντέκρουσε τα επιχειρήματα του Συνασπισμού ότι η Αυστραλία έχει διαχωρίσει τη θέση της από τις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Joe Biden έχει καλέσει σταθερά σε κατάπαυση του πυρός, αλλά έχει επίσης υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ να εξουδετερώσει τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

«Ας είμαστε πολύ σαφείς, η θέση της Αυστραλίας είναι συνεπής με άλλες δημοκρατικές χώρες. Έχω εκδώσει πολλαπλές δηλώσεις μαζί με τους πρωθυπουργούς του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Γνωρίζουμε ότι μόνο μέσω διπλωματικών προσπαθειών μπορεί να σπάσει αυτός ο ‘κύκλος’ των συγκρούσεων και της αιματοχυσίας. Η κλιμάκωση στερεί από τη διπλωματία κάθε πιθανότητα να λειτουργήσει», πρόσθεσε.

Επικαλέστηκε δε τον κ. Biden, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη παρά τον πόλεμο με το Ιράν και τους τρομοκράτες εντολοδόχους του που κάνει «μετάσταση».

Η Αυστραλία υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τόνισε ο κ. Albanese. «Πάντα το κάναμε και πάντα θα το κάνουμε».

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της Ώρας των Ερωτήσεων στη Γερουσία, οι Πράσινοι έβγαλαν πλακάτ που έγραφαν «κυρώσεις τώρα» (sanctions now), αφού επέκριναν επίσης την «απάντηση» της κυβέρνησης Albanese σε σχέση με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Η γερουσιαστής των Πράσινων, Mehreen Faruqi, απηύθυνε ερώτηση στην υπουργό Εξωτερικών, Penny Wong, σχετικά, όταν η πρώην συνάδελφός της, Lidia Thorpe, μπήκε ξαφνικά στην αίθουσα φωνάζοντας «λευτεριά στην Παλαιστίνη» (free Palestine).

Η πρόεδρος της Γερουσίας, Sue Lines, έδωσε εντολή στην κα Thorpe να καθίσει στη θέση της και να κάνει ησυχία ή να αποχωρήσει.

Η κα Thorpe έφυγε από την αίθουσα.

Η κα Faruqi συνέχισε με τις συμπληρωματικές ερωτήσεις της, ενώ οι συνάδελφοί της, σήκωσαν ταυτόχρονα τα πλακάτ που έγραφαν «κυρώσεις τώρα».

Η κα Lines ζήτησε από τους γερουσιαστές των Πράσινων να τα απομακρύνουν.

«Αυτή ήταν μια επαίσχυντη επίδειξη … κάθε γερουσιαστής που σήκωσε το πλακάτ γνωρίζει ότι αποτελεί παράβαση του κανονισμού … Γερουσιαστή Faruqi, δε βρίσκεστε σε debate μαζί μου. Είτε θα παραμείνετε με τάξη σε αυτή την αίθουσα είτε θα αποχωρήσετε».

Η Faruqi έφυγε.

Η υπουργός Οικονομίας, Katy Gallagher, φώναξε προς τα πίσω έδρανα «είχατε την ευκαιρία για τις φωτογραφίες που θέλατε, μπράβο σας».

ΠΕΡΙ TOURETTE

Μέσα στη «φούρια» της αντιπαράθεσης στο Κοινοβούλιο o κ. Albanese … ξέφυγε απαντώντας σε ερώτηση για τη φορολογική πολιτική που του απηύθυνε ο «σκιώδης υπουργός», Angus Taylor.

Μετά από επανειλημμένες παρεμβάσεις του κ. Taylor κατά τη διάρκεια της απάντησης, ο πρωθυπουργός σχολίασε:

«Έχεις (σύνδρομο) Tourette ή κάτι τέτοιο; Κάθεσαι εκεί και λες, λες, λες (babble, babble, babble)».

Το σύνδρομο Gilles de la Tourette είναι μια κληρονομική, χρόνια, νευρολογική διαταραχή που ξεκινά πριν από την ενηλικίωση και χαρακτηρίζεται από πολλαπλά κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ.

Αμέσως υπήρξε αντίδραση, με τον πρωθυπουργό να αποσύρει τη δήλωσή του. «Την αποσύρω κύριε Πρόεδρε. Την αποσύρω και ζητώ συγγνώμη».

Αργότερα το βράδυ της Τρίτης, επέστρεψε στην κοινοβουλευτική αίθουσα για να απολογηθεί εκ νέου.

«Έκανα σχόλια που ήταν αγενή και πλήγωσαν. Ήξερα ότι ήταν λάθος, αμέσως μόλις τα ξεστόμισα. Ζήτησα συγγνώμη και αποσύρθηκα αμέσως … αλλά δεν έπρεπε να είχε συμβεί. Θέλω επίσης να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους Αυστραλούς που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο. Μετανιώνω που το είπα. Ήταν λάθος. Ήταν αναίσθητο και ζητώ συγγνώμη».

Η αντιπολίτευση συνέχισε την… επίθεση με τη γερουσιαστή Jane Hume, εκπρόσωπο του Συνασπισμού για θέματα Οικονομίας, να υποστηρίζει ότι η «πίεση» στον κ. Albanese αποκάλυψε τον «πραγματικό του χαρακτήρα».

«Οι άνθρωποι με σύνδρομο Tourette αξίζουν τον σεβασμό μας, όχι τη γελοιοποίησή μας», δήλωσε η κα Hume στην εκπομπή Sunrise σε κοινή εμφάνιση με την υπουργό Στέγασης, Clare O’Neil.

Η κα O’Neil υπερασπίστηκε τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ως άνθρωπος «έκανε ένα λάθος».

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αμέσως μόλις είπε αυτά τα λόγια, ζήτησε συγγνώμη», πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι όλοι κάνουμε λάθη, αλλά «αυτό που έχει σημασία είναι πώς τα αντιμετωπίζουμε μετά».

«Το αναγνώρισε αμέσως και ζήτησε συγγνώμη».

Αλλά και η εκπρόσωπος του Συνασπισμού για θέματα Υγείας Anne Ruston ανέφερε ότι «το να κοροϊδεύεις μια αναπηρία δεν είναι για γέλια. Το να το κάνει αυτό ο πρωθυπουργός δεν είναι μόνο καταδικαστέο, αλλά στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα σε ολόκληρη την κοινότητα των ατόμων με αναπηρία».

«Οι πολίτες που ζουν με Tourette αξίζουν τον σεβασμό του πρωθυπουργού, όχι τη γελοιοποίησή από αυτόν».

«Πρέπει να ζητήσει αμέσως συγγνώμη από όλους τους Αυστραλούς που ζουν με το σύνδρομο Tourette και από ολόκληρη την κοινότητα των ατόμων με αναπηρία για τα αναίσθητα και προσβλητικά σχόλιά του».

Επίσης, ο γερουσιαστής των Πράσινων Jordon Steele-John, ο οποίος ζει με εγκεφαλική παράλυση, δήλωσε ότι τα σχόλια του κ. Albanese δημιουργούν διακρίσεις για τα άτομα με αναπηρία (ableist)

«Αν ο πρωθυπουργός μας μπορούσε να σταματήσει να χρησιμοποιεί την αναπηρία ως στόχο των αστείων του, αυτό θα ήταν υπέροχο», έγραψε στην πλατφόρμα «Χ».

«Τα άτομα με αναπηρία αξίζουν κάτι καλύτερο και αξίζουν μια συγγνώμη».

Η πρόεδρος της Tourette syndrome Association of Australia, Mandy Maysey, η οποία έχει τρία παιδιά με τη διαταραχή αυτή, ανέφερε στο news.com.au. πως «το γεγονός ότι του ήταν (του κ. Albanese) τόσο εύκολο να χρησιμοποιήσει το Tourette ως προσβολή είναι πραγματικά αρκετά ενοχλητικό και προσβλητικό».

«Οι άνθρωποι με Tourette προσπαθούν να ‘περιηγηθούν’ στη ζωή ενώ υπόκεινται σε μία συνεχή γελοιοποίηση – οι άνθρωποι σε κοιτάζουν και σε χρησιμοποιούν ως στόχο αστείων, και ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι ήταν εντάξει να γελοιοποιήσει τους ανθρώπους με Tourette χρησιμοποιώντας το ως προσβολή».

Η κα Maysey επισήμανε ότι ο κ. Albanese θα πρέπει να καθίσει και να συζητήσει με την ίδια και τα μέλη της κοινότητας Tourette.

«Αυτό είναι το πρόσωπο που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί την Αυστραλία στην παγκόσμια σκηνή και νιώθουμε ότι δε μας ‘καλύπτει’», είπε.

«Αν μπορούμε να έχουμε ανθρώπους στην εξουσία που χρησιμοποιούν την αναπηρία ως αντικείμενο αστεϊσμού, αυτό δείχνει πόσα πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων με σύνδρομο Tourette».

The post «Χαμός» στο Κοινοβούλιο για τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.