Ενας μετριοπαθής υπερκομματικός τεχνοκράτης τούς έφερε για πρώτη φορά ύστερα από μήνες σταδιακής αποξένωσης στον ίδιο χώρο στην πρώτη σειρά θέσεων στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, που επέλεξε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και ισόβιο γερουσιαστή της χώρας Μάριο Μόντι ως κεντρικό ομιλητή της εναρκτήριας εκδήλωσης του συνεδρίου «50 χρόνια από τη μετάβαση στη δημοκρατία –
Η δημοκρατία στην εποχή μας».
Δεν τους έφερε όμως πραγματικά κοντά. Οι αποστάσεις ανάμεσα
στον νυν Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους προκατόχους του Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά φάνηκαν στα ορεινά της Φιλοθέης με κάθε τρόπο – από τη χωροταξία έως τη γλώσσα του σώματος. Η ευγένεια υπήρχε, όπως και ο πολιτικός πολιτισμός, με βιαστικές χειραψίες και μόνο με τυπικά λόγια.
Το χθεσινοβραδινό ραντεβού των τριών όμως δεν θύμιζε σε τίποτα την τελευταία φορά που είχαν βρεθεί με την «όλη» ΝΔ στον κήπο της Φιλοθέης: τέτοιες ημέρες του 2021, παρά τις τότε μικρές εσωτερικές αναταράξεις, εκπεμπόταν καθαρό μήνυμα γαλάζιας ενότητας και θετικής διάθεσης. Δεν θύμιζε ούτε καν την τελευταία φορά που, γενικώς, είχαν συνυπάρξει ο νυν Πρωθυπουργός και οι δύο πρώην: τον περασμένο Απρίλιο στο Ζάππειο κάθισαν δίπλα δίπλα χάριν κομματικής συσπείρωσης, αν και με… νόημα σιωπηλούς τους δύο πρώην πρωθυπουργούς στο συνέδριο της ΝΔ. Εκτοτε οι… κρότοι (ηχηροί όπως εκείνοι από τη σαμαρική πλευρά ή υπόκωφοι εκ μέρους της καραμανλικής) που προκαλούνται όλο και συχνότερα από τη στάση και τη ρητορική των τριών επιβεβαιώνουν την κρίση στις μεταξύ τους σχέσεις.
Αμήχανη συνάντηση
Επρόκειτο για μια μάλλον αμήχανη, πλην εντός πολιτικών ορίων «εύκολη» συνάντηση από τη στιγμή που βάσει προγράμματος δεν θα απηύθυνε κανείς τους ομιλία. Σαμαράς και Καραμανλής κάθισαν στη δεξιά πλευρά της αίθουσας, έχοντας ανάμεσά τους τη Σοφία Στάικου-Σάλλα, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος. Ο Μητσοτάκης έφτασε με καθυστέρηση από το Ζάππειο όπου παρευρέθηκε στην εκδήλωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Βουλής και πήγε στην άλλη πλευρά μαζί με τον Μόντι, αφού χαιρέτησε τους δύο πρώην. Πρώτα τον Καραμανλή, ο οποίος κρατήθηκε σε έναν «αυστηρό» χαιρετισμό, τουλάχιστον σε αντίστιξη τον πιο ζεστό χαιρετισμό και τους ψιθύρους που αντάλλαξαν νωρίτερα ο Μακεδόνας και ο Μεσσήνιος.
Βεβαίως κανείς δεν θέλησε να αποφύγει αυτή τη συνύπαρξη – για τους δικούς του λόγους ο καθένας. Ο Μητσοτάκης επιδιώκει έτσι κι αλλιώς βαλβίδες αποσυμπίεσης στη «χύτρα» της ΝΔ, η οποία βράζει μετεκλογικά. Εξ ου και ο Πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκληση του Αχιλλέα Καραμανλή, έχοντας προηγούμενως από τη Βουλή επιβεβαιώσει ότι δεν αντιμετωπίζει ως «δίδυμο» τους δύο πρώην: ταυτόχρονα με το αρνητικό μήνυμα (προς τον Σαμαρά) με τα περί «χαριεντισμών» γύρισε στο 2009 με θετικό μήνυμα (προς τον Καραμανλή).
Ο Κώστας Καραμανλής – με το περιβάλλον του να πιάνει το πρωθυπουργικό σινιάλο προσέγγισης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αμβλύνεται η περίπλοκη σχέση με τον Μητσοτάκη – δύσκολα θα έβρισκε τελικά μια καλή δικαιολογία για την απουσία του από εκδήλωση του Ιδρύματος στο οποίο είναι μέλος του ΔΣ. Και ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε κανέναν λόγο με μια απουσία του να σπάσει από μόνος του την «en bloc» κινητικότητα με τον έτερο πρώην πρωθυπουργό. Συνεπώς ουδείς αναμένει ότι μια σύναξη, όπως η χθεσινή, ή τα νεύματα της μίας πλευράς προς την άλλη αρκούν για να καλυφθούν οι αποστάσεις, να υποχωρήσουν οι διαφωνίες των πρώην για κεντρικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, να σβήσει η ενόχληση του Μητσοτάκη για τοποθετήσεις (ιδίως οι πρόσφατες σαμαρικές βολές για το Κυπριακό και το Αιγαίο) και για συμπεριφορές των προκατόχων του (όπως η απόρριψη της προσωπικής του πρόσκλησης για την οδό Ρηγίλλης). Αν σε κάτι βοηθούν οι συναντήσεις, εκτιμούν γαλάζια στελέχη, είναι να πέσουν οι οξυμμένοι τόνοι.
Απόντες από την ΟΝΝΕΔ
Εξάλλου σήμερα αναμένεται νέο τετ α τετ Μητσοτάκη – Σαμαρά, αυτή τη φορά στην Πλάκα, στα εγκαίνια του «Σπιτιού του Ελύτη». Ο πρώην πρωθυπουργός ωστόσο δεν θα δώσει το «παρών» (ούτε ο Καραμανλής) στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ το Σάββατο στο Ωδείο Αθηνών όπου θα μιλήσει ο Μητσοτάκης. Ο Καραμανλής θα περάσει το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη όπου έχει προγραμματισμένη ομιλία τη Δευτέρα (στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή). Οι πληροφορίες μιλούν για δεκάλεπτη ομιλία με ευρωπαϊκές αναφορές, με τοποθέτηση για το κοινωνικό κράτος και τις ανισότητες, αλλά και με τοποθέτηση για την Τουρκία μερικά 24ωρα πριν από το ελληνοτουρκικό ραντεβού στην Αθήνα.