«Ψάχνουμε τη σταθερότητα»

Τρεις εβδομάδες πριν, κάτω από τον έναστρο ουρανό του Φαλήρου ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είχε κάθε λόγο να χαμογελά. Δεν ήταν μόνο η ευρεία νίκη κόντρα στην Μπράγκα που άνοιγε τον league phase λογαριασμό του Ολυμπιακού στο Europa League. Ηταν κυρίως, έπειτα από την καλύτερη εμφάνιση της σεζόν, εκείνη η αίσθηση πως όλα θα πάνε καλά. Ξανά.

Αυτή την ίδια αίσθηση είναι που θα ψάξουν και απόψε (22:00, Cosmote Sport 3) οι Ερυθρόλευκοι στη… δροσιά της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Σουηδίας: Στο Μάλμε, που τον Αύγουστο άφησε τον ΠΑΟΚ έξω από το Champions League και τη Δευτέρα κόντρα στην Γκέτεμποργκ ετοιμάζεται να πανηγυρίσει το 24ο πρωτάθλημα της Ιστορίας της.

Για δύο πράγματα καμαρώνουν οι 300.000 κάτοικοί της. Για τη μουσικότητα μιας πόλης που έχει διοργανώσει τρεις φορές τη Eurovision (1992, 2013, 2024) και για το ποδοσφαιρικό τους κλαμπ. H Μάλμε είναι παραδοσιακά η βασίλισσα του σουηδικού ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός όμως πολύ θα ήθελε απόψε να τη νικήσει και να την υποχρεώσει «να πει και ένα τραγούδι». Διότι αυτό θα σήμαινε πως από την τρίτη και όλας αγωνιστική της league phase θα άφηνε την κουβέντα για την πρόκριση στο top 24 και θα την αναβάθμιζε σε κουβέντα «κατάταξης». Μα πάνω από όλα για να ξαναβρούν οι Ερυθρόλευκοι το κέφι και τον βηματισμό τους, έπειτα από την ψυχρολουσία της Κυριακής. Εκείνο το 2-0 που έγινε 2-2 με τον Λεβαδειακό στην πιο μεγάλη Super League γκέλα (τους).

Η… σπόντα

«Αύριο (σήμερα) βέβαια πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι και είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να χάσει τη συγκέντρωσή του. Οσοι είναι μέσα στον αγωνιστικό χώρο πρέπει να κάνουν αυτό που ξέρουν» έριξε το καρφί του στη συνέντευξη Τύπου ο βάσκος τεχνικός, αφιερωμένο εξαιρετικά στους ποδοσφαιριστές του που την Κυριακή το έριξαν στο… σορολόπ. Δεν θέλησε όμως να το τραβήξει περισσότερο: «Δεν έχουμε συλλογικό πρόβλημα. Πρέπει να γίνουμε πιο σταθεροί. Για να κερδίσεις ένα πρωτάθλημα ή μια ευρωπαϊκή διοργάνωση, πρέπει να είσαι σταθερός. Να μην έχουμε σκαμπανεβάσματα. Δεν μπορούμε στο ένα ματς να είμαστε συγκεντρωμένοι και σε κάποιο άλλο όχι».

Ολοι μέσα

Δίπλα του ο Ζέλσον Μαρτίνς δεν έδειξε να ανησυχεί. Και σίγουρα δεν είχε τη διάθεση να κοιτάξει πίσω. «Αυτό που συνέβη με τον Λεβαδειακό δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι οι τρεις βαθμοί και πώς θα τους κερδίσουμε». Αναμένεται να επιστρέψει στην 11άδα ο Πορτογάλος. Οπως βεβαίως να επιστρέψει και ο συμπατριώτης του Κοστίνια, αλλά και ο Παναγιώτης Ρέτσος. Είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός θα έχει αλλαγές απόψε. Οπως δεδομένο είναι ότι ο Μεντιλίμπαρ για πρώτη φορά στη σεζόν τους έχει όλους στη διάθεσή του. «Είναι καλό ότι δεν έχουμε απουσίες, όμως σημασία έχει οι έντεκα που θα είναι μέσα στον αγωνιστικό χώρο να είναι συγκεντρωμένοι. Και φυσικά και οι πέντε που θα έρθουν από τον πάγκο» επανέλαβε ο Μέντι, που προφανώς και περιμένει μια αντίδραση από τους παίκτες του.

Η διαφορά Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ

«Θέλω να δείξουμε τον καλό μας εαυτό. Εάν δείξουμε ένα καλό πρόσωπο, θα έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να κερδίσουμε. Εάν είμαστε συγκεντρωμένοι και δυνατοί, έχουμε τις προϋποθέσεις για να νικήσουμε. Εάν όχι, δεν νομίζω ότι θα νικήσουμε» πρόσθεσε. Λίγη ώρα πριν ο Χένρικ Ρίντστρομ, ο προπονητής της Μάλμε, έκανε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση. «Σαν δομή ομάδας έχουν μεγάλες ομοιότητες ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός. Η βασική διαφορά τους όμως έχει να κάνει με την πειθαρχία. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ πειθαρχημένη και επιθετική ομάδα και επιδιώκει να παίζει κάθετα. Οταν έχει κατοχή κοιτάζει να βγαίνει μπροστά» υποστήριξε ο 48χρονος. Τον Δικέφαλο του Βορρά η Μάλμε τον νίκησε μέσα στην Τούμπα τον Αύγουστο (4-3 παράταση) και τον «υποβίβασε» στο Europa League. Τον ακολούθησε έναν γύρο μετά, μιας και δεν μπόρεσε στα playoffs να αποκλείσει και τη Σπάρτα Πράγας.

«Το παιχνίδι μας»

Είναι πάντα ο «λάθος» αντίπαλος το καλοκαίρι μιας και το δικό της πρωτάθλημα ξεκινά στα τέλη του Μάρτη και ο ρυθμός της στους προκριματικούς «αλλάζει τους όρους» ακόμη και απέναντι σε αντιπάλους με ισχυρότερα ρόστερ. Είναι «δώρο» για όποιον θα την αντιμετωπίσει Δεκέμβρη και Γενάρη μιας και πέραν του Europa League δεν θα έχει άλλες αγωνιστικές υποχρεώσεις – το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται στις 10 Νοεμβρίου. Ο Ολυμπιακός τη βρίσκει στα… όπλα. Δεν πρέπει όμως να τον απασχολεί τόσο η κατάσταση της Μάλμε, όσο η δική του. Πρέπει να βρει τα πατήματά του. Πρέπει να βρει το καλό του πρόσωπο. Σε πρώτη φάση; Να θυμηθεί όσα έκανε κόντρα στην Μπράγκα σε εκείνο το ξεγυρισμένο 3-0 της προηγούμενης αγωνιστικής. «Η ιδέα του παιχνιδιού είναι η ίδια ανεξαρτήτως του αντιπάλου. Δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφορά. Απλά τώρα θα πρέπει να προσαρμοστούμε στο ότι παίζουμε εκτός. Κατά τα άλλα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα παιχνίδι αρκετά καλό όπως με την Μπράγκα» υποσχέθηκε ο Ζέλσον Μαρτίνς.

Οι έντεκα

Ποιοι είχαν ξεκινήσει κόντρα στους Πορτογάλους του Κάρλος Καρβαλιάλ: Τζολάκης, Κοστίνια, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Εσε, Μουζακίτης, Τσικίνιο, Ροντινέι, Ζέλσον Μαρτίνς και Ελ Κααμπί. Αν η 3η του Οκτώβρη είναι το υπόδειγμα, τότε διόλου απίθανο θα είναι να ξεκινήσουν οι ίδιοι και απόψε. Με την ευκαιρία: Στο Μάλμε ο Ολυμπιακός θα έχει μαζί του 1.500 φιλάθλους του. Από χθες ανακοινώθηκε πως «εισιτήριο ούτε για δείγμα».